Цариградска: Нотариуса е бил таен сътрудник на МВР

Най-четени

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар,...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Съдия Владислава Цариградска, от окръжния плевенски съд, отново е заплашвана. Това заяви самата тя в предаването „Здравей, България“ по Нова тв. По думите ѝ, чрез своя позната снощи, тя е получила нови заплахи, отправени от ръководителя на пресцентъра на прокуратурата.

„През обща позната с г-н Иванов получих предупреждение, че трябва да се кротна. „Кажи на тая жена да се кротне!“ Щом някой дръзва да отправи такива заплахи към съдия, при всичките ми разкрития, какво може да се случи на обикновения човек, който няма защита? Аз съм с униформени служители, имам назначена охрана“, заяви Цариградска.

„Вече трябва да говорим за казуса „Осемте Нотариуса“, каза още тя.

По думите ѝ един от важните въпроси пред разследващите е кои са прокурорите „С“ и „Р“, получавали големи суми при посещенията си в заведението „Осемте джуджета“.

Според нея по-важно е да се помисли дали има обективни източници, чрез които да се възстановят събитията назад във времето. За нея „Кутията на Пандора“ били специалните разузнавателни средства.

Тя посочи още, че бюрото за контрол на СРС ѝ казало, че „много спешно ни дайте официален документ от председателя на съда кой кабинет сте ползвала“.

„В периода, в който имам достатъчно основание да подозирам, че съм била тайно контролирана, не само чрез подслушване, смятам, че съм и следена“, заяви Цариградска.

По думите ѝ от Бюрото за контрол на СРС съзнателно не са извършили проверка на кабинета ѝ в рамките на половин година, тъй като в съда в Луковит те са два и лесно е можело да бъде проверено кои са и дали в тях е имало подслушващи устройства.

Съдия Цариградска заяви, че Мартин Божанов-Нотариуса е бил таен сътрудник на МВР.

„Имал е водещ ръководител от ведомството. По неофициална информация мисля, че той е от Трето РУП, който съвсем наскоро е бил освободен от длъжност. Добре е да зададете тези въпроси към министъра на вътрешните работи“, каза Цариградска.

Бойко Рашков: Гешев е посещавал клуба на Нотариуса

Бившият главен прокурор Иван Гешев е посещавал клуба SS, на убития Мартин Божанов-Нотариуса. Това заяви бившият вътрешен министър и днешен народен представител от ПП-ДБ Бойко Рашков пред Нова телевизия в неделя.

„Когато началникът на прокуратурата отиде в такъв клуб, трябва ли да виним и прокурорите под него, които са посещавали този клуб“, попита той.

Рашков допълни, че сред хората, които са посещавали SS клуба има и „някои доста напористи политици в настоящия момент “. За един от тях Рашков каза, че „той е работил с Пепи Еврото в столичната следствена служба, където е бил назначен по втория начин“ и е „получавал възнаграждение без да ходи на работа“, поясни политикът.

За Петър Петров-Еврото пък напомни, че е бил назначен за началник на най-голямата следствена служба в страната – столичната, от тогавашния главен прокурор Цацаров.

Той потвърди, че Нотариуса и Пепи Еврото са работили заедно, но после са се разделили.

Като служебен и редовен вътрешен министър, той е залят от сигнали за вероятни престъпления на групите на Мартин Божанов и Петър Петров по прякор Еврото и работи по тях. Днес обаче не е част от парламентарната комисия, която ще проверява кои са магистратите, които имат карти в SS клуб и какво е влиянието на Божанов в прокуратурата и съда.

За тази комисия Рашков каза: „Тя е съставена на принципа на мнозинството. В нея ще се вземат решенията с мнозинство, заради което комисията няма да извърши обективно проучване на всички факти и обстоятелства, а те засягат една от основите на държавата, а именно съдебната власт“.

Той е на мнение, че комисията в НС трябва да разгледа въпроса, както за Мартин Божканов, така и за Пепи Еврото.

Политикът изрази разочарование, че неговата експертност не се ползва там, където трябва.

Бойко Рашков каза, че е получил данни за влиянието на кръга около Нотариуса още през 2021 година, докато е бил на поста вътрешен министър в първото служебно правителство. Той заяви, че въпреки опитите да спре изтичането на информация от полицията към заинтересованите лица, това не е било предотвратено.

След среща с бившата жена на Мартин Божанов, от която получил сведения, тя още същата вечер е била заплашена да си затваря устата. В друг случай, когато на среща с него е била Ивайла Бакалова, Рашков поканил да присъства цялото политическо ръководство на МВР, като на срещата е събрана доста богата информация за работата на SS клуба. „На 5-тата или 10-тата минута, като си отиде Бакалова, в кафявите медии излезе информация, че тя е била на тази среща“, каза Рашков.

Бившата съпруга на Мартин Божанов след посещение в ГДБОП била заплашена от самия Божанов още на излизане пред сградата на дирекцията.

Рашков заяви, че знае от кого е течът на информация, но не пожела да го назове. По това време шеф на ГДБОП е днешният вътрешен министър Калин Стоянов. Рашков потвърди, че е бил против неговата кандидатура за поста, обаче каза, че причина за това не е случаят с Нотариуса, а имал други съображения.

Бойко Рашков каза, че млад прокурор от Районната прокуратура в София е образувал досъдебно производство срещу Пепи Еврото в края на май 2023 г. за това, че е записвал незаконно в „8-те джуджета“, след което е изнудвал магистрати и други граждани да извършват определени действия. „Районната прокуратура изпраща казуса на Градската прокуратура, а тя вместо да продължи разследването срещу Пепи Еврото, образува наказателно производство срещу прокурора за извършената от него процесуална дейност. Мотивът е, че той е извършил престъпление по служба“, разказа политикът.

Бойко Рашков призова парламентарната комисия да изиска информация, от която да стане ясно защо Мартин Божанов е можел свободно да се движи с лека кола със син буркан и да влиза безпрепятствено в спецпрокуратурата и спецсъда без да бъде проверяван. Комисията трябва ясно да отговори на въпроса какви задачи е изпълнявал той и при кого се е явявал.

„Не мога да кажа дали е бил сътрудник, нека комисията да изиска тази информация, каква е ролята на МВР към онзи момент, да се остави този човек свободно да извършва изнудвания, рекетьорства и насилие над граждани, въпреки че е бил криминално проявен“, посочи Рашков.

По думите му е имало чадър от полицията над определени лица години наред, като оперативни работници от МВР може да са част от сложна престъпна мрежа, което означава, че не само прокуратурата, но и полицията са част от нея.

„Има снимки в уличката пред този клуб, от които се вижда, че пред него и около него има коли на МВР“, каза депутатът и призовава комисията в НС да ги изиска.

Попитан дали според него тази комисия може да стигне до политическите нива, забъркани в случая, Рашков отговори категорично „не“.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар,...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Вижте още