Интервю: Мартин Нотариуса е рекетирал и гръцки корабен магнат, собственик на мол

Най-четени

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар,...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Джон Кустас е доктор по информационни технологии и корабен магнат от Атина, Гърция. Притежава 73 кораба, в които работят над 1500 моряци. Компанията му „Данаос Шипинг“ е листната на фондовата борса в Уолстрийт. У нас чрез дружеството „Данаос девелопмент“ д-р Кустас притежава в партньорство „София Ринг мол“, съдружник е в ИКЕА и в два големи инвестиционни обекта за жилищно строителство.

Неговият изпълнителен директор в България инж. Анастасиос Дикос ни потърси, за да разкаже как бизнесът на корабния магнат Джон Кустас е бил подложен на системен рекет от групата на застреляния преди две седмици Мартин Божанов-Нотариуса.

В тормоза, продължил 2 години, се включват и разнообразни държавни служители. „24 часа-168 истории“ ще предостави възможност и на замесени в публикацията да дадат своето становище за събитията.

Анастасиос Дикос

– Г-н Дикос, вие сте представител на голям гръцки инвеститор, строителен инженер сте по професия, как животът ви сблъска с убития скандален съдебен посредник Мартин Божанов-Нотариуса?

– Бяхме подложени в продължение на повече от 2 години на системен тормоз и рекет от групата на Мартин Божанов-Нотариуса и неговия партньор в кантората адвокат Велимир Атанасов.

Бяхме заплашвани, искаха ни подкупи. Като в този тормоз постепенно бяха замесени и данъчни служители, прокурори, представители на КПКОНПИ, получавахме телефонни обаждания от служители на ДАНС. За кратко време заведоха срещу нас повече от 10 съдебни дела и разследвания. И всичко започна заради наш инвестиционен проект за жилищно строителство.

– Къде се реализира този проект?

– Нашата компания „Данаос девелопмент“ е собственикът на четирите имота, върху които към момента са построени ИКЕА, „София Саут Ринг мол“, „Морени клуб резиденс“ и предстои завършването на строителството в четвъртия имот, който стана и обект на тази атака.

– Каква е вашата собственост в „София Ринг мол“ и в ИКЕА?

– В „Ринг мол“ ние притежаваме 50 процента от собствеността, а в ИКЕА сме съдружници със собствениците на франчайза за ИКЕА за Балканите, които също са гръцка компания.

За да се окрупни този голям парцел, за който ви говоря, са изкупувани много малки имоти по отделно от 2001 до 2010 година от д-р Джон Кустас, който е собственик на „Данаос девелопмент“. След като са изкупени всичките имоти, са обособени 4 големи парцела. Единият е продаден на ИКЕА. Върху втория се построява в съдружие „София Ринг мол“.

В третия сме дали имота срещу обезщетение. В четвъртия парцел идеята ни беше също да се построят жилищни сгради с вече успешна политика на строителство срещу обезщетение.

– Колко голям е този имот?

– Този имот е 52 хиляди квадратни метра. С РЗП 1,2 той достига застрояване над 92 хиляди квадратни метра. Когато търсихме партньор, с който да изградим сградите, се появиха едни господа от „Евромастър“, които са търговци, араби с мнимо получено българско гражданство.

Подписахме предварителен договор с тях и в момента, в който те трябваше да ни представят проекта, те ни заявяват, че визата за проектиране, под която те вече са се подписали без забележки, е негодна.

– Защо е негодна?

– Не ни обясняват. Казват, че имало писмо от главния архитект на София, в което се казвало, че визата е негодна. Започваме да ровим и да търсим на какво може да се основават техните претенции и установяваме, че проблемът идва от две къщи, които са в съседство с нашия имот.

Едната къща е собственост на Георги Дончев, автомобилен състезател, а другата е на Фиданка Йоневска, високопоставен служител на НАП. Тези две къщи между другото са незаконни. Първо те отводняват в нашия терен, което е незаконно. Второ, оградата им е над 2,20 метра. Трето, имат постройки, залепени за оградата, за което трябва да имат разрешение от нас. Четвърто, имат басейн, за който няма абсолютно никакви документи.

Пето, имат охранителни камери върху нашия терен. Шесто, имат водопровод, който не е заснет от „Софийска вода“, така че те крадяха вода. Имат мачтов трафопост до къщите, който в началото не беше с уредена документация.

– Йоневска и в момента ли е ръководен служител в НАП?

– Да, и в момента, въпреки че беше наказана заради конфликт на интереси. Тъй като беше инициирала преписка срещу заповедта на главния архитект на София за одобряването на ПУП за нашия обект. Тази заповед директно атакува „Данаос Девелопмент“ и същевременно същата Фиданка Йоневска направи три данъчни ревизии на „Данаос“. Тези данъчни ревизии завършиха със заключение за несъответствие в размер на 20 лева. Представяте ли си – 20 лева?

Фиданка Йоневска живее на семейни начала с Атанас Димов, който има верига бензиностанции „Круиз“ и фирма САКСА за търговия с горива. За тях може да намерите много интересна информация в интернет. Не знам дори дали Фиданка Йоневска не отговаря в НАП за бизнеса на Атанас Димов, докато живее с него. Така или иначе, става въпрос за една и съща група от хора, които започнаха атака срещу инвестиционните намерения в този парцел.

– Какво точно се случи?

– Тези хора инициираха две производства – едно административно срещу заповедта на главния архитект и кмета и едно наказателно срещу мен, че съм фалшифицирал техните подписи за одобряването на ПУП-а, тъй като процедурата изисква съгласието на всички съседи. Три експертизи обаче доказаха, че всъщност подписите под документа са техни. Но въпреки всичко те не се отказаха и тогава на бойното поле се появи адвокат Велимир Атанасов, който е партньор в една кантора с убития наскоро Мартин Божанов-Нотариуса.

Можете да видите в Търговския регистър, че двамата са партньори. Велимир Атанасов заедно с Мартин Божанов-Нотариуса бяха посочени в официалния сигнал на съдия Владислава Цариградска, че са я заплашвали. Велимир Атанасов също така е адвокатът от аферата „Жоси“, в която беше замесен бащата на бившия главен прокурор Иван Гешев

Съсобственикът на „Жоси“ твърдеше, че Иван Гешев лично му е препоръчал Велимир Атанасов да му помогне да надделее в спор със своя съдружник, като в замяна прехвърли дял от фирмата на бащата на Гешев.

– Кога се появи Велимир Атанасов?

– През 2022 година. Като, забележете, строителството на жилищните сгради в обекта започна още в края на 2019 г. И изведнъж те се събуждат през 2022 г. и решават, че подписите им са фалшифицирани. След като експертизите показаха, че подписите са си техни и са истински, дознателката инициира очна ставка в районното, на което като техен адвокат се появи Велимир Атанасов.

– А как се развиха отношенията ви с „Евромастър“?

– Развиха се така, че всъщност ние разбрахме, че компанията на Мартин Божанов-Нотариуса се е опитала ни постави в своята схема още от самото начало. Казахме на „Евромастер“, че визата ни е годна, а те са в закъснение с работата по всички точки от договора и им предлагаме да се оттеглят от проекта по взаимно съгласие, без да им искаме нито пари, нито обезщетения. Тогава, вместо да се откажат, те започнаха дело срещу нас, за да докажат, че визата е негодна. По делото те претендират за претърпени вреди и пропуснати полза за 7 милиона лева. И познайте кой е адвокатът им по това дело?

– Велимир Атанасов?

– Разбира се, Велимир Атанасов. Най-шокиращото за нас беше, че тяхната искова претенция се базира на факта, че визата е негодна, защото има административно дело срещу ПУП-а. Като административното дело е инициирано от хора, чийто адвокат също е Велимир Атанасов.

И тук има още един интересен момент на нечистоплътна връзка на тези хора с държавата. Велимир Атанасов казва, че има емоционални взаимоотношения с Невена Зартова, административен ръководител на Софийската районна прокуратура.

След като установихме, че адвокат по всички дела срещу нас е Велимир Атанасов, установихме близките му отношения с Мартин Божанов-Нотариуса. Видяхме, че тяхната схема на придобиване на собственост е винаги с предварителни договори. Почти винаги собствеността се придобива от хора, които са починали или са безследно изчезнали. Винаги има заплахи. И това е начинът Мартин Божанов-Нотариуса да придобие цялата собственост, която има. Те се опитаха да превземат и нашия бизнес.

– Вие със самия Мартин Божанов-Нотариуса имахте ли пряк контакт през това време?

– Не. Ние имахме контакт с Велимир Атанасов, който смятаме, че е главният човек в тази схема. А Мартин Божанов-Нотариуса пращаше хора при нас. Аз стоя например в ресторант заедно с проф. Йоаким Каламарис и при нас сядат непознати хора и ни казват – идваме от името на Мартин Божанов-Нотариуса. Дайте ни сега 25 хиляди евро, за да ви оправим. За да не ви оправят другите. Имахме много такива срещи.

Двамата изглеждаха като мутри. Идват в ресторанта, където сме седнали. Настояват – дайте 25 хиляди евро, иначе ще ви се случат и други проблеми. Идват в кафенето. Обаждат се по телефона. Цялото лято на 2023 г. си го изкарахме така с тях. Аз качих 30 кг от напрежение.

Напръскаха ми с боя охранителните камери пред жилището. В един момент започна тормоз и от различни държавни институции.

– В какво се изразяваше този тормоз?

– Обажда ми се по телефона човек, който се представя за служител на ДАНС, и ми казва, че имат сигнал срещу нас. Обажда ни се човек, който казва, че е от КПКОНПИ. Обаждат ни се данъчни служители. Обажда ми се Кирил Желев, бившият шеф на Агенция „Митници“ и бивш заместник финансов министър, и ми казва, че ще си патя. Той пък се оказа финансов съветник на „Евромастер“. Също така на нашия адвокат Александър Червеняков му се обади апелативният прокурор Радослав Димов и му казал – във връзка с един проблем, който имаш с твои клиенти гърци, да се срещнем, за да видим как да го решим. Но ние отказахме тази среща.

– Кога беше първата ви среща с Велимир Атанасов?

– На очната ставка по делото за фалшивите подписи, която се случи в Шесто РПУ, ни беше първата среща на живо с адвокат Велимир Атанасов. Беше през септември 2022 г. Аз бях с адвокат Александър Червеняков. Дознателката преди това ни беше казала, че напоследък е започнал много да й се обажда адвокат, който е много напорист, който я заплашвал с ГДБОП, защото искала да прекратява дознанието. Аз я попитах кой е той и тя ми каза Велимир Атанасов.

На очната ставка ни направи впечатление, че адвокат Велимир Атанасов си е извадил телефона и прави запис на очната ставка или с телефона даваше възможност на хората отвън да чуват въпросите, което е незаконно и опорочава цялата процедура. Адвокат Червеняков каза на дознателката – моля, накарайте адвокат Атанасов да си изключи телефона като нас, но той каза – добре, и продължи да държи телефона.

И след като приключи очната ставка, вече на вратата, Велимир Атанасов каза на адвокат Червеняков: „Вие ще видите на вас какво ще ви се случи!“

Дознателката каза: „Моля ви, моля ви, не така“, а аз му казах: „Вижте какъв хубав ден е. Нека да отидем спокойно при децата си“.

По това време един познат на проф. Каламарис му показа в едно заведение на телефона си снимана неговата визитна картичка, на която отгоре някой беше написал на ръка – „изчистете го!“ А Пепи Еврото седи на съседната маса 

– Колко време продължи този тормоз?

– Последното съобщение го получихме през декември, когато ни пратиха SMS със следното съобщение: „Ще го духате, педали гръцки…“  И това съобщение ни го праща адвокат, който е бивш депутат на ВМРО.

Цялата тази агресия се дължи на факта, че те видяха, че няма да успеят толкова лесно да се справят с нас по правен, съдебен и всякакъв друг натиск. И тогава те решиха да вкарат в играта и прокуратурата.

– Как стана това?

– Повдигнаха обвинение за измама в особено големи размери срещу мен, срещу проф. Каламарис и срещу архитекта. Наложиха ни забрана за напускане на страната.

 100 хиляди лева гаранция за мен, 50 хиляди лева гаранция за проф. Каламарис и 100 хиляди лева гаранция за архитекта. Разбира се, сигналът за тази измама идва от Велимир Атанасов. Делото се води в районната прокуратура, която се ръководи от Зартова, която пък е в любовни отношения с Велимир Атанасов, както твърди самият той. Ние обжалвахме постановлението, защото всеки наказателен адвокат, с когото говорихме, ни каза, че това е пълен абсурд – измама в особено големи размери не е от компетенцията на районната прокуратура, а на градската. Просто те контролират районната прокуратура.

– Какво се случи след обжалването?

– Случи се дълго ходене по мъките. Естествено, дълго се бавеше изпращането на делото в градската прокуратура. Смениха три дознателки по това дело, защото всяка една от тези дознателки го връщаше в районната прокуратура със становище, че няма извършено престъпление, и това можете да го проверите в преписката.

Последната дознателка ни каза: „Срам ме е от това, което се случва.“ Накрая Софийската градска прокуратура отмени постановлението за привличането ни като обвиняеми и поиска разследване за начина, по който е повдигнато това обвинение специално срещу проф. Каламарис, защото той е дипломатическо лице. Но най-забавното е, че същият този адвокат, който по-късно ни написа „Да го духате, педали гръцки…“, когато отмениха постановлението, дойде при нас и ни поиска пари, за да ни оправи нещата в Градската прокуратура. Явно беше разбрал, че ще отменят постановлението.

Ние отказахме да му дадем пари.

– А другите дела?

– Спечелихме на първа инстанция търговското дело за т.нар. „фалшиви подписи“.

печелихме административното дело срещу заповедта на главния архитект и кмета на първа и на втора инстанция. Административно дело срещу ПУП, спечелено на първа инстанция. Търговско дело срещу „Евромастер“ за 7 милиона лева, също спечелено на първа инстанция. Общо делата и преписките, които водиха срещу нас, са 11 на брой.

– Вие търсили ли сте помощ от държавата?

– Писахме писмо до Асен Василев, когато беше вицепремиер. Отидохме и на среща в НАП заради конфликта на интереси с данъчната, която ни съди и ни прави едновременно с това данъчни ревизии. От тези срещи и писма не последва нищо.

Бяхме пуснали един сигнал до ГДБОП, по който дълго време абсолютно нищо не се случваше и накрая беше прекратено разследването. Единственото, което ни се случи в ГДБОП, е, че ни загубиха два дни.

Отиваме в 10 сутринта и цял ден пишем показания. За обедната почивка ни изкарват навън и после се връщаме и продължаваме да пишем до края на деня. Минаха 3-4 месеца и пак по наше настояване отидохме и отново изгубихме цял ден. Дадохме им цялата информация за тези хора на тепсия и нищо не предприеха.

– Какво ще предприемете сега?

– Ние искаме справедливо правосъдие. Но не знаем дали ще го получим в държава, в която така лесно се сменя ЕГН (визира случая, при който Нотариуса сменя ЕГН-то си – бел. ред.).

Големи инвеститори сме в България и това, което ни се случва, не е нормално. Компанията ни е осигурила тук над 1500 работни места. Само „Данаос Девелопмент“ плаща годишно 500 000 лева преки и косвени данъци, а ако добавим и останалите дружества, данъците ни ще надхвърлят 2 млн. лева. От създаването на дружеството досега сме инвестирали над 120 милиона лева.

Така че ние няма да се откажем. Ние ще продължим нашата битка. Не знаем какво може да се случи с нас, защото това са силови хора. Ние искаме правосъдие не само за нас, но и за българите. Защото, ако те си позволяват такива грубости с инвеститори като нас, не знам какво ще правят с обикновени хора. Ние искаме нормално европейско правосъдие. Не искаме правосъдието на Пепи Еврото, на Нотариуса и на Гешев.

Автор: Слави Ангелов, 24chasa.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар,...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Вижте още