Разгеле! СОС си избра временен председател

Най-четени

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

Цветомир Петров от „Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София“ беше избран за временен председател на Столичния общински съвет до юли. За него гласуваха 47 общински съветници, като не го подкрепиха само от ИТН и част от „Възраждане“, в която група настъпи разединение. Общинарите от БСП пък не послушаха лидерката си и дадоха вот „за“ Петров. 

За това „техническо решение“ се споразумяха политическите групи на председателски съвет преди днешното заседание, като обясниха, че целта е да бъде приет бюджетът на града.

Новината за дългоочаквания „бял дим“ пръв обяви Вили Лилков в изявление пред медиите преди заседанието. Беше потвърдена и от Борис Бонев от „Спаси София“ и ПП-ДБ, от Антон Хекимян от ГЕРБ и от Иван Таков от БСП и Карлос Контрера от ВМРО.

„Ще подкрепим Цветомир Петров, с който да заработи Столичният общински съвет. Нямаме предварителни уговорки за комисии“, каза Лилков.

„Това е временно техническо решение до последната седмица на юли. Това, което се демонстрира днес, е отговорност. Благодарим на всички, които направиха крачка встрани. За нас е много важно, че се постигна този компромис“, коментира пред медиите Борис Бонев от ПП-ДБ-СС.

„Твърдо седим зад тезата, че това е временно решение. Политическо мнозинство в СОС няма, има широко споразумение за подкрепа на конкретна фигура, нищо друго на масата на преговорите не е обсъждано. Ние имаме категорична позиция, че оставяме опозиция, за да търсим най-добрите решения за града“, заяви Антон Хекимян от ГЕРБ.

Подобна теза изрази и колегата му в СОС Прошко Прошков (от ГЕРБ): „От една страна ние винаги оставаме конструктивна опозиция, от друга обаче хвърлянето на града в хаос и безвремие не е решение“.

„При широка подкрепа – знаем, че колегите от ИТН имат техен кандидат и ще го подкрепят, ние ще подкрепим временния вариант, които е с най-широка подкрепа. Не можем да хвърлим града в безвремие. Ние имаме решение, което е съгласувано с ръководството. За да няма оправдания, че градът не работи. Мнозинство няма, няма и да има, председателят ще е избран с широка подкрепа“, добави Прошков.

Преди заседанието досегашният кандидат за председател на „Възраждане“ Красимир Гълъбов потвърди обединението около кандидатурата на Цветомир Петров. Но след като то започна, се оказа, че в групата има разцепление. Думата взе лидерът ѝ Деян Николов, който каза, че са купувани гласовете на съветници и издигна кандидатурата на Емил Димитров.

„Наречете го тестов, карантинен, изпитателен период с идеята да започне работата на Общинския съвет“, каза Карлос Контрера. Той отрече постът да е ротационен. Няма коалиции, подчерта общинският съветник от ВМРО.

Иван Таков от БСП заяви, че решението не е лесно, но съветът трябва да заработи, тъй като градът е блокиран. „Надявам се разумът днес да вземе връх и да започнем да си говорим в залата, а не пред медиите. Всякакви неща от сорта, че има съглашателство или сглобки е манипулация. Взели сме едно решение, което не е лесно, но съветът трябва да заработи, защото градът е блокиран“, каза той.

Пред медии в парламента обаче лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че „общинските съветници на БСП в Столичния общински съвет не трябва да подкрепят кандидат за председател, предложен от ПП-ДБ-СС, а трябва да предложат Диана Тонова и да не гласуват за друг кандидат.“

Тя припомни, че градската организация и Ваня Григорова оспорват изборите и искат съдът да ги отмени и коментира, че да подкрепиш тези хора, за които твърдиш, че са незаконно избрани, е висша форма на лицемерие.

„На второ място – стотици софиянци и хиляди хора в страната се обявиха против разрушаването на паметници и в частност Паметника на Съветската армия. Ние правихме живи вериги, когато счупиха плочата и я възстановихме със собствени средства. Обжалвахме всички действия. Обявихме се за запазване на всички паметници и че това е гавра с историята. И ако днес някой от нашите общински съветници седне заедно с тези хора на масата, за да си разделят тортата с детските главички, е висша форма на липса на морал и предателство към тези, които ги избраха“.

„Ако днес някой от нашите общински съветници седне заедно с тези хора и подкрепи общ председател, на масата да си разделят тортата с детските главички и крачета, е висша форма на липса на морал и на предателство към тези, които ги избраха“, коментира Нинова. Попитана преди заседанието дали има информация за подобна промяна в поведението на общинските съветници от БСП, Нинова каза: „Да, имаме, че някои от тях са готови да подкрепят“.

На въпрос дали БСП е готова за нови избори в София, ако не се постигне изборът, тя потвърди.

След заявките, че е намерено „техническо решение“ започна и самото заседание. Освен Цветомир Петров бяха издигнати Пламен Данаилов от ИТН и Емил Димитров от „Възраждане“. От ГЕРБ-СДС и „БСП за България“ не предложиха кандидати, както настоя Корнелия Нинова.

Цветелина Заркин от ПП-ДБ и „Спаси София“ представи кандидатурата на Петров. Представи го като млад и енергичен и със солиден административен опит. „Бих искала да го подкрепим и така да дадем възможност на СОС да заработи“, каза тя.

Деян Николов от „Възраждане“ пък издигна Емил Димитров и заяви, че в СОС има „нова сглобка, маскирана като временно решение“. Думите му бяха в противовес на казаното по-рано от колегата му   Красимир Гълъбов. Гласуването потвърди разединението в групата на „Възраждане“.

„Това е опит за купуване на общински съветници. Нещото, което можем да очакваме през следващите четири години, е корупция. След малко ще станем свидетели на това, нека това да тежи на съвестта на всеки един общински съветник.

В крайна сметка Цветомир Петров получи 47 гласа подкрепа. Съгласно правилника за организацията и дейността на СОС и Столичната общинска администрация, за да бъде избран председател, за него трябва да са гласували повече от половината общински съветници. Общо в СОС има 61 общински съветници.

Пламен Данаилов от „Има такъв народ“ беше подкрепен от четирима общински съветници, а Емил Димитров от „Възраждане“ получи само три гласа. Недействителните бюлетини бяха пет.

Съветниците решиха на второ заседание от 14 ч. днес да бъдат избрани заместниците на Петров. По предложение на Карлос Контрера от ВМРО на него ще бъдат избрани и състави на комисиите.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Вижте още