Денков и Тагарев все пак няма да ходят в САЩ

Най-четени

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар,...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Премиерът Николай Денков и министърът на отбраната Тодор Тагарев няма да пътуват на обявеното по-рано посещение на част от правителството ни в САЩ, стана ясно от техни изявления. 

Снощи ротационният министър-председател обяви, че няма да ходи във Вашингтон, закъдето днес заминават трима министри – на финансите, на енергетиката и на икономиката. „Аз ще остана, за да довършим преговорите с аграрния сектор“, каза Денков. „Всеки министър има какво да обсъжда, като се върнат ще представят пред медиите какво са свършили и ще се отчетат пред Народното събрание“, отговори той на въпрос какъв е предметът на командировката на министрите в САЩ. Премиерът не пожела да влезе в конкретика за срещите на министрите, но даде пример със среща във вторник на енергийния министър с държавния секретар по енергетиката в САЩ.

В края на миналата седмица към Денков бяха отправени критики от ГЕРБ и ДПС за излишно харчене на държавни средства за ненужни командировки на министри в САЩ от 5 до 9 февруари.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев също обяви, че няма да лети зад Океана, където беше само преди седмици. „Двустранните отношения във военната област между Република България и Съединените американски щати се развиват интензивно и са се превърнали в партньорство от стратегическо значение.

Основните направления, в които се развива двустранното отбранително сътрудничество са: модернизация и повишаване на оперативната съвместимост на българските въоръжени сили; военно образование и обучение; установяване на трайни военни контакти между различните структури на видовете въоръжени сили на двете страни. В резултат на засиленото партньорство и сътрудничество в областта на сигурността и отбраната на 28 април 2006 г. е подписано за 10-годишен период рамково „Споразумение между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната (ССОО)“, с което се създават българо-американски съвместни съоръжения, на чиято територия се провеждат съвместните българо-американски и международни учения и тренировки. Отчитайки разпоредбата на чл. XXXIV, ал. 3 от ССОО през 2016 година действието на споразумението бе продължено. В рамките на установеното дългогодишно сътрудничество (повече от 17 години), по линия на ССОО ежегодно се провеждат съвместни учения и подготовка, с участието на сили и средства на САЩ и Р България, които допринасят за повишаване на оперативната съвместимост на българските Въоръжени сили. Включването на трети държави (страни-членки на НАТО и партньори) от региона в съвместната българо-американска подготовка допринася за повишаването на доверието и сигурността в региона, както и за подобряване на уменията за работа в международна среда при съвместното използване на полигони и съоръжения на територията на Република България. По време на Дните за демонстриране на способности се отправят покани за присъствие към високопоставени гости от изпълнителната, законодателната и местната власт. В допълнение, Многонационалната бойна група на НАТО, с рамкова държава Италия, създадена като част от мерките на Алианса за усилена бдителност в отговор на усложнената среда на сигурност в и около Украйна, също е разположена на учебен полигон „Ново село“, който също е съвместно българо-американско съоръжение.

В резултат на засиления и задълбочен обмен, отношенията между двете държави, са издигнати на качествено ново ниво чрез установяването на Стратегически диалог България – САЩ. Началото е поставено по време на посещението на министър-председателя на Република България, г-н Бойко Борисов в САЩ на 25 ноември 2019 г. и срещата му с президента на САЩ Доналд Тръмп. В Съвместното изявление, изготвено от администрациите на двете държави, в сектор „Сигурност и отбрана“ е посочено, че България се ангажира да предприеме необходимите инвестиции за модернизация на българските въоръжени сили, в съответствие с решенията на Срещата на върха на НАТО в Уелс (2014 година). Също така двете страни ще търсят възможности за надграждане на сътрудничеството, основаващо се на ССОО, чрез съвместната подготовка на Пътна карта за развитие на двустранното отбранително сътрудничество в сферата на борбата с морските, кибер и хибридни заплахи в региона на Черно море. Отчитайки ситуацията в региона на Черно море, САЩ приветстват българското предложение за изграждане на Военноморски координационен център във Варна, в подкрепа на инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие. В резултат от постигнатите договорености на 17 декември 2019 г. в България е проведена среща между заместник помощник-държавен секретар Матю Бойс и заместник министър-председател и министър на външните работи Екатерина Захариева, в рамките на която е обсъдена подготовката на Първата сесия на Стратегическия диалог България – САЩ, която е проведена на 08 януари 2020 година, с домакин София.

По време на сесията „Сигурност и отбрана“ е откроено значението на подготовката на 10-годишна Пътна карта за последващото развитие на двустранните отношения в сферата на отбраната. В този контекст на 06 октомври 2020 година във Вашингтон, министрите на отбраната на двете държави подписват „Пътна карта за сътрудничество в отбраната между Р България и САЩ (2020-2030 г.). Документът цели да подкрепи отбранителното сътрудничество между двете страни, насочено към противодействие на морски, кибер и хибридни заплахи в региона на Черно море.

В периода 18-19 март 2022 г., секретарят по отбраната на САЩ, г-н Лойд Остин III е на посещение в България, като част от неговата обиколка в Европа (15-19.03.2022 г.), във връзка с провеждането на извънредно заседание на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел, относно ситуацията в Украйна. То е изключително знаково за двустранните отношения в областта на отбраната между България и САЩ, предвид факта, че за последните 25 години това е първа визита в нашата страна на ниво секретар на отбраната. То също така е израз на ангажимента на САЩ към сигурността в Европа, който е многократно потвърден в контекста на руската инвазия в Украйна. По време на срещата между министрите на отбраната са засегнати въпроси, свързани със ситуацията в Украйна; укрепването на сигурността в региона, в контекста на предприетите мерки за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на Източния фланг на Алианса; сформираната от България Многонационална бойна група под оперативния контрол на Върховния главнокомандващ на НАТО в Европа; придобиването на нови способности и модернизация на българските Въоръжени сили. От българска страна е акцентирано върху затрудненията, пред които е изправена по отношение на поддържането на способностите, необходими за осигуряване на националния въздушен суверенитет, както и за изпълняване на мисията по охрана на въздушното пространство.

На 25 септември 2023 г. във Вашингтон е проведена Втората сесия на Стратегическия диалог България – САЩ, като българската делегация се ръководи от заместник министър-председателя и министър на външните работи, г-жа Мария Габриел. В делегацията, придружаваща г-жа Габриел за участие са включени: министърът на правосъдието, г-н Атанас Славов; министъра на иновациите и растежа, г-жа Милена Стойчева; министъра на енергетиката, г-н Румен Радев; заместник-министъра на отбраната, г-н Атанас Запрянов; заместник-министъра на вътрешните работи, г-жа Ивелина Дундакова; заместник-министъра на иновациите и растежа, г-н Георги Ангелов и други официални лица от българската администрация. В дневния ред на панел „Сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната“, където водещо е Министерството на отбраната са били разгледани следните въпроси: 1/ Сигурността в региона на Черно море; 2/ Отбранителната инфраструктура: Военна мобилност; Многонационална бойна група на НАТО, на територията на Р България; 3/ Кибер сигурност. По време на разговорите са обсъдени въпроси свързани с развитието на военната инфраструктура, превоз и транспортиране на персонал и военно имущество (военна мобилност) и Многонационалната бойната група на НАТО, разположена на българска територия. Също така са обсъдени и възможностите на българската отбранителна технологична и индустриална база за производство на боеприпаси-отговарящи на стандартите на Алианса. В хода на разговорите е разгледано и сътрудничеството в сферата на киберсигурността, както и противодействието на дезинформацията. В тази връзка е подписан „Меморандум за разбирателство между Съединените американски щати и Република България за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация“.

В продължение на Стратегическия диалог България-САЩ в отбраната, в периода 09-12 януари 2024 г. бях на работно посещение във Вашингтон за провеждане на разговори на високо ниво между представителите на двете страни за задълбочаване на двустранното отбранително сътрудничество. В рамките на проведените разговори и дискусии е потвърден ангажимента на българската страна да продължи да развива и надгражда двустранното отбранително сътрудничество със САЩ, което за България е от стратегическо значение, съгласно 10-годишната Пътна карта, подписана на 06 октомври 2020 г. между министрите на отбраната на двете държави във Вашингтон.

Предвид гореизложеното е от изключителна важност да продължат усилията за надграждане и утвърждаване на установените отношения в сферата на отбраната, което предполага прилагането на различни платформи и/или формати. Отчитайки предстоящата ротация на правителството обаче в работния ми календар не е предвидено мое посещение в САЩ“, написа Тагарев във Фейсбук.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Вижте още