Любо Нейков: Обичам България и хората, но когато мразим, мразим много лошо

Най-четени

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар,...

Харесвам България. Харесвам хората. Ние сме малко на крайностите – когато мразим, мразим много здраво, много лошо, но когато обичаме, такава обич никъде другаде не може да намери човек. Това каза в интервю за БТА в Русе актьорът Любомир Нейков. 

Според него изживяваме времената такива, каквито са. „Тъжно ми е като видя села, които са обезлюдени, но смятам, че и това ще го преодолеем, защото по-красива от България няма“, каза Нейков.

Той е в крайдунавския град по повод на предстоящата премиера на Русенския театър „Натюрморт със затлъстял племенник“ от румънския драматург Йон Сапдару. В спектакъла, който ще бъде представен на 18 февруари т. г., Нейков участва в главната роля на племенника. Режисьор е директорът на Русенския театър Боян Иванов.

„Това е съвременна комедия. В нея ме убеди да участвам режисьорът, с когото се познаваме от студентските години. Не съм работил досега в Русенския театър. За пръв път ми е и е много забавно, защото тук намерих големи приятели и страхотни колеги“, каза Нейков.

По думите му публиката може да очаква забавление.  „Пиесата освен да забавлява и да разсмива публиката, ще зададе много въпроси. Защото подобни проблеми имат много хора от обществото и мисля, че на зрителите ще им е интересно и ще се замислят“, каза Нейков.

Той каза, че има много спомени от Русе като дете. „Няма да забравя как ходехме с баща ми до рибарското селище и ядяхме рибена чорба. Другият ми спомен също е от река Дунав, разбира се – това бяха „кометите“. Возил съм се дори при капитаните и много ми харесваше как този кораб се движи почти във въздуха от Русе до Лом и до Видин. Имам спомен и от центъра на Русе, и от парка. Спомням си и как се загубих. Тогава бях много малък. Брат ми ме буташе из улиците с едно пластмасово камионче с жълта кабина и с червена каросерия. Видя свои приятели и ме изостави. Това са ми спомените от Русе – много хубави хора, много красиви хора, много интелигентни хора. Разбира се, и аз като всеки един българин, да потвърдя, че това е може би един от най-красивите ни градове“, каза артистът.

Лесно ли е в днешно време да си актьор?

На въпрос дали е лесно в днешно време да си актьор Нейков обясни, че това е като всяка професия в България – има своите трудности и хубави моменти.
„Въпросът е да си обичаш професията, да обичаш това, с което се занимаваш, и да го правиш по най-добрия начин. Дали ще метеш улиците, дали ще изхвърляш кофите, дали ще боядисваш някакви сгради, ако го правиш с любов, ще се чувстваш щастлив“, каза актьорът.

За Нейков трите най-важни думи са любов, мир и здраве

На въпрос как като човек, който борави със словото, дешифрира „изкуствен интелект“, „сглобка“ и „времеубежище“, избрани за думи и изрази за 2023 година, Нейков отговори, че лично тези думи ги използва изключително рядко в общуването си.

„Времеубежище“ е роман, който ние сме обсъждали. Относно въпросната „сглобка“ – не съм използвал тази дума, защото нито я харесвам, нито я одобрявам, нито пък това, което седи зад нея. „Сглобка“ е хрумка на някакви измислени хора, занимаващи се с някакви измислени неща, които не са в полза на нас, хората, и на обществото. Това, което правят, и това, с което се занимават, не достига до нас. То нас не ни занимава, това занимава единствено само тях и техния приятелски кръг“, каза още актьорът.

По думите му изкуственият интелект е нещо изключително полезно, но ако бъде насочено в правилната посока и материя. „Например за по-бързо събиране и синтезиране на информация. Изкуственият интелект би помогнал много в елементарни неща, които ни отнемат време. Говорим от толкова много години за електронно правителство. Мисля, че изкуственият интелект там би подредил по много по-бърз начин информация, би бил полезен на обществото, но не мисля, че би застрашил общуването ни. И не мисля, че би застрашил професии, които да изчезнат. Да, изкуственият интелект може да помогне на някакви роботи, които да ни сервират кафе сутрин, когато отиваме за работа, но ми е много по-приятно човек да ми направи кафе, да си разменим няколко думи. За мен общуването лице в лице е много по-важно. Много по-стойностно е да видя очите, да видя зад очите. Когато чуеш думи, казани от компютъра, е едно, а когато човек ги говори, откриваш смисъла зад думите. Например мога да ти кажа само колко е часът, но с това да разбереш, че всъщност те обичам и имам добро отношение към теб, или обратното“, обясни Нейков.

На въпрос кои са неговите три думи за миналата година, актьорът отвърна, че му се иска те да са много важни в целия му живот.
„Понеже така се и казвам – това са любов, мир и да сме здрави. Това са трите най, най, най-важни думи. В последните години усетихме колко е важно да живеем в мир. На годините, на които съм, мъдростта ми дава да кажа колко е важно да обичаме и да бъдем обичани. И, разбира се, най-важното е да сме здрави“, каза още актьорът.

Политиците са изключително лоши артисти

Актьорът коментира и дали политиците надминават артистите в превъплъщенията си. „Не, това са изключително лоши артисти. Актьорът лъже, но лъже красиво. И в голяма степен, когато гледаш един актьор и неговата изява на сцена или във филми, виждаш как хубаво се превъплъщава, а те не умеят, фалшиви са, дрънчат като цинкови кофи и им личи колко са неискрени“, каза Нейков.

Актьорът вижда в погледите на българите зад граница любов, свобода и желание да се завърнат 

В творчески план на актьора му предстоят много пътувания. „От миналата година ми се събра много да пътувам в чужбина, да играя пред българска диаспора и сега продължавам. Предстои ми да съм в Аликанте и Гандия (Испания), а след това във Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Сингапур. За пръв път българска диаспора ще се събира на културно мероприятие в Сингапур“, обясни Нейков.

Той каза, че в погледите на българите зад граница вижда любов и желание да се върнат. „Това много ми харесва. Те имат желание, гледат, и мисля, че съвсем скоро ще се върнат. Най-важното, което откривам в тях, е свобода. Те се чувстват истински свободни да ходят, където си пожелаят, да работят, каквото си пожелаят и да мислят, както те решат. Тази свобода ми прави сериозно впечатление“, заяви актьорът Любомир Нейков.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Вижте още