Любо Нейков: Обичам България и хората, но когато мразим, мразим много лошо

Най-четени

Оперираха в „Пирогов“ простреляното дете

18-месечното дете от Враца, което бе простреляно в главата, е оперирано в най-голямата спешна болница "Пирогов", съобщиха от лечебното...

Среща при Главчев заради атаката на Иран срещу Израел: Няма непосредствена опасност за сигурността на България

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България. Това беше докладвано на служебния министър-председател Димитър Главчев, който тази сутрин...

Автоматична Чернова

Писането на поезия е талант, с който човек или се ражда, или не. Това каза Стефан Цанев по време...

Харесвам България. Харесвам хората. Ние сме малко на крайностите – когато мразим, мразим много здраво, много лошо, но когато обичаме, такава обич никъде другаде не може да намери човек. Това каза в интервю за БТА в Русе актьорът Любомир Нейков. 

Според него изживяваме времената такива, каквито са. „Тъжно ми е като видя села, които са обезлюдени, но смятам, че и това ще го преодолеем, защото по-красива от България няма“, каза Нейков.

Той е в крайдунавския град по повод на предстоящата премиера на Русенския театър „Натюрморт със затлъстял племенник“ от румънския драматург Йон Сапдару. В спектакъла, който ще бъде представен на 18 февруари т. г., Нейков участва в главната роля на племенника. Режисьор е директорът на Русенския театър Боян Иванов.

„Това е съвременна комедия. В нея ме убеди да участвам режисьорът, с когото се познаваме от студентските години. Не съм работил досега в Русенския театър. За пръв път ми е и е много забавно, защото тук намерих големи приятели и страхотни колеги“, каза Нейков.

По думите му публиката може да очаква забавление.  „Пиесата освен да забавлява и да разсмива публиката, ще зададе много въпроси. Защото подобни проблеми имат много хора от обществото и мисля, че на зрителите ще им е интересно и ще се замислят“, каза Нейков.

Той каза, че има много спомени от Русе като дете. „Няма да забравя как ходехме с баща ми до рибарското селище и ядяхме рибена чорба. Другият ми спомен също е от река Дунав, разбира се – това бяха „кометите“. Возил съм се дори при капитаните и много ми харесваше как този кораб се движи почти във въздуха от Русе до Лом и до Видин. Имам спомен и от центъра на Русе, и от парка. Спомням си и как се загубих. Тогава бях много малък. Брат ми ме буташе из улиците с едно пластмасово камионче с жълта кабина и с червена каросерия. Видя свои приятели и ме изостави. Това са ми спомените от Русе – много хубави хора, много красиви хора, много интелигентни хора. Разбира се, и аз като всеки един българин, да потвърдя, че това е може би един от най-красивите ни градове“, каза артистът.

Лесно ли е в днешно време да си актьор?

На въпрос дали е лесно в днешно време да си актьор Нейков обясни, че това е като всяка професия в България – има своите трудности и хубави моменти.
„Въпросът е да си обичаш професията, да обичаш това, с което се занимаваш, и да го правиш по най-добрия начин. Дали ще метеш улиците, дали ще изхвърляш кофите, дали ще боядисваш някакви сгради, ако го правиш с любов, ще се чувстваш щастлив“, каза актьорът.

За Нейков трите най-важни думи са любов, мир и здраве

На въпрос как като човек, който борави със словото, дешифрира „изкуствен интелект“, „сглобка“ и „времеубежище“, избрани за думи и изрази за 2023 година, Нейков отговори, че лично тези думи ги използва изключително рядко в общуването си.

„Времеубежище“ е роман, който ние сме обсъждали. Относно въпросната „сглобка“ – не съм използвал тази дума, защото нито я харесвам, нито я одобрявам, нито пък това, което седи зад нея. „Сглобка“ е хрумка на някакви измислени хора, занимаващи се с някакви измислени неща, които не са в полза на нас, хората, и на обществото. Това, което правят, и това, с което се занимават, не достига до нас. То нас не ни занимава, това занимава единствено само тях и техния приятелски кръг“, каза още актьорът.

По думите му изкуственият интелект е нещо изключително полезно, но ако бъде насочено в правилната посока и материя. „Например за по-бързо събиране и синтезиране на информация. Изкуственият интелект би помогнал много в елементарни неща, които ни отнемат време. Говорим от толкова много години за електронно правителство. Мисля, че изкуственият интелект там би подредил по много по-бърз начин информация, би бил полезен на обществото, но не мисля, че би застрашил общуването ни. И не мисля, че би застрашил професии, които да изчезнат. Да, изкуственият интелект може да помогне на някакви роботи, които да ни сервират кафе сутрин, когато отиваме за работа, но ми е много по-приятно човек да ми направи кафе, да си разменим няколко думи. За мен общуването лице в лице е много по-важно. Много по-стойностно е да видя очите, да видя зад очите. Когато чуеш думи, казани от компютъра, е едно, а когато човек ги говори, откриваш смисъла зад думите. Например мога да ти кажа само колко е часът, но с това да разбереш, че всъщност те обичам и имам добро отношение към теб, или обратното“, обясни Нейков.

На въпрос кои са неговите три думи за миналата година, актьорът отвърна, че му се иска те да са много важни в целия му живот.
„Понеже така се и казвам – това са любов, мир и да сме здрави. Това са трите най, най, най-важни думи. В последните години усетихме колко е важно да живеем в мир. На годините, на които съм, мъдростта ми дава да кажа колко е важно да обичаме и да бъдем обичани. И, разбира се, най-важното е да сме здрави“, каза още актьорът.

Политиците са изключително лоши артисти

Актьорът коментира и дали политиците надминават артистите в превъплъщенията си. „Не, това са изключително лоши артисти. Актьорът лъже, но лъже красиво. И в голяма степен, когато гледаш един актьор и неговата изява на сцена или във филми, виждаш как хубаво се превъплъщава, а те не умеят, фалшиви са, дрънчат като цинкови кофи и им личи колко са неискрени“, каза Нейков.

Актьорът вижда в погледите на българите зад граница любов, свобода и желание да се завърнат 

В творчески план на актьора му предстоят много пътувания. „От миналата година ми се събра много да пътувам в чужбина, да играя пред българска диаспора и сега продължавам. Предстои ми да съм в Аликанте и Гандия (Испания), а след това във Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Сингапур. За пръв път българска диаспора ще се събира на културно мероприятие в Сингапур“, обясни Нейков.

Той каза, че в погледите на българите зад граница вижда любов и желание да се върнат. „Това много ми харесва. Те имат желание, гледат, и мисля, че съвсем скоро ще се върнат. Най-важното, което откривам в тях, е свобода. Те се чувстват истински свободни да ходят, където си пожелаят, да работят, каквото си пожелаят и да мислят, както те решат. Тази свобода ми прави сериозно впечатление“, заяви актьорът Любомир Нейков.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Оперираха в „Пирогов“ простреляното дете

18-месечното дете от Враца, което бе простреляно в главата, е оперирано в най-голямата спешна болница "Пирогов", съобщиха от лечебното...

Среща при Главчев заради атаката на Иран срещу Израел: Няма непосредствена опасност за сигурността на България

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България. Това беше докладвано на служебния министър-председател Димитър Главчев, който тази сутрин свика работно съвещание заради атаката...

Автоматична Чернова

Писането на поезия е талант, с който човек или се ражда, или не. Това каза Стефан Цанев по време на представянето на книгата си...

Георги Киряков: Възможно е страната да се тика умишлено към несигурност

"Това е поредната предизборна кампания, в която се използват различни от естествените демократични техники за убеждаване на избиратели и публики. Тип кампания, в която...

Видео: Таксиметров шофьор блъска нарочно майка с дете и изобщо не спира

Таксиметров шофьор блъска нарочно майка с дете в столичен квартал, а след това бяга от местопроизшествието. Кадрите от инцидента, станал в жк "Толстой" в...

Вижте още