МВнР не позволило Мария Захарова да лети над България

Най-четени

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

Мария Захарова е лицето, получило забрана от българските власти да прелети над България със самолета на Сергей Лавров. Това разкрива самата говорителка на Руското външно министерство в пост в Телеграм, след като стана ясно, че руската делегация е използвала въздушното пространство на Гърция и Турция, въпреки българското разрешение.

Захарова обвинява българските власти, като цитира Чикагската конвенция за международната гражданска авиация от 1944 г. Тя уточнява, че под територия на държавата се приемат „сухопътните територии и прилежащите към тях териториални води“. Въздушното пространство не се посочва с термина „територия“. Затова и според Захарова санкциите на ЕС не могат да засягат лице, пътуващо със самолет, което е със забрана да влиза в нечия държавна територия.

„Злобната глупост на русофобите стигна дотам, че за първи път в нашата история официални власти забраняват в небето да се намира не самолет, а човек в самолета – така пишеше в официалната нота на българското Външно министерство: самолетът може да прелети над България, но Мария Захарова не може да лети“, заявява самата тя.

„Мога ли да прелетя над България без самолет или мога да се възползвам за целта от космическото пространство, за това нищо не беше казано“, продължава тя.

„Помислиха ли българските чиновници за това, че спрямо хиляди натовски деятели, които се намират в нашите огледални забранителни списъци, могат да бъдат предприети подобни мерки в отговор? И помислиха ли за създаването на опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой даде правото на неграмотни чиновници в София да позорят българския народ?“, пита Захарова. И завършва изявлението си с уточнението: „Ние вече сме в Скопие“.

По-рано стана ясно, че самолетът на руския външен министър Сергей Лавров е прелетял на път за столицата на Република Северна Македония Скопие над територията на Турция и Гърция, но не над България, както се е предполагало, предаде руската агенция ТАСС. Тя се позовава на данни на специализирания сайт за проследяване на полети „ФлайтАуеър“ (FlightAware).

Полетът е продължил над пет часа, като Лавров вече е в Скопие за министерската среща на ОССЕ, предава кореспондент на ТАСС, цитиран от БТА.

По-рано ТАСС предположи, че причината самолетът на Лавров да не премине през българското въздушно пространство е присъствието на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която е в санкционния списък съгласно действащото право на ЕС.

След искане от страна на Република Северна Македония бе дадено разрешение за прелитане на самолета на руския външен министър Сергей Лавров през българското въздушно пространство, бе съобщило Министерството на външните работи на Република България във връзка с постъпили медийни запитвания. Външната ни министърка Мария Габриел уточни, че е бил направен преглед на списъка на лицата в делегацията и не всички са били допуснати.

В изявление на МВнР на България беше казано, че въз основа на постъпило искане от страна на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, в качеството ѝ на действащ председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за 2023 г. и организатор на 30-ото заседание на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на 29 ноември – 1 декември 2023 г., за осигуряване на разрешение за прелитане на делегациите за участие в предстоящия Съвет на министрите на ОССЕ, Министерство на външните работи на Република България даде разрешение за осъществяване на полет на Специалния летателен отряд „Россия“ през въздушното пространство на Република България за изпълнение на полет за транспортиране на делегация за участие в международния форум.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Вижте още