Тя уточнява, че е получен положителен отговор на нотата на Москва за прелитането на самолета на външния министър, за да отиде на заседанието на Съвета на министрите на външните работи в ОССЕ в Скопие.

„На нашата нота за преминаването на самолета на Лавров през въздушното пространство на България беше получен положителен отговор. Министерството на външните работи на България официално ни информира, че полетът в небето над страната за нашия министър е разрешен“, заявява Митрофанова пред ТАСС.

По-рано самият Лавров заяви, че руската делегация ще вземе участие в заседанието на ОССЕ в Скопие, ако България отвори въздушното си пространство за полета на делегацията на Руската федерация.

Преди да дойде разрешението от нашето МВнР, от Европейската комисия заявиха, че полетът на руския външен министър не нарушава санкциите на Европейския съюз.

Опциите, според външния министър на РСМ Буяр Османи, бяха две – прелитане през Гърция или през България. Очевидно руската делегация е избрала българския маршрут. Османи коментира, че въпросът за пристигането на Лавров в Скопие за участие в заседанието към момента не е изяснен. Северомакедонският външен министър напомни още, че спрямо него действат санкциите на Евросъюза.

От наша страна официална реакция нямаше – нито за поисканото разрешение от руска страна Лавров да прелети през нашето небе, нито за положителния отговор.

На форума в Скопие заедно със Сергей Лавров ще присъства и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън. Официално съобщение за среща между двамата към момента няма. Срещата на върха в ОССЕ ще се проведе от 30 ноември до 1 декември в македонската столица и в нея ще участват представители на над 40 държави.

МВнР: Северна Македония поиска разрешение и дадохме

След искане от страна на Република Северна Македония бе дадено разрешение за прелитане на самолета на руския външен министър Сергей Лавров през българското въздушно пространство, съобщи Министерството на външните работи на Република България във връзка с постъпили медийни запитвания.

В изявление на МВнР се казва, че въз основа на постъпило искане от страна на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, в качеството ѝ на действащ председател на ОССЕ за 2023 г. и организатор на 30-ото заседание на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на 29 ноември-1 декември 2023 г., за осигуряване на разрешение за прелитане на делегациите за участие в предстоящия Съвет на министрите на ОССЕ, Министерство на външните работи на Република България даде разрешение за осъществяване на полет на Специалния летателен отряд „Россия“ през въздушното пространство на Република България за изпълнение на полет за транспортиране на делегация за участие в международния форум.

Дипломатическото разрешение за прелитане има временен характер и е валидно 3 часа преди и 72 часа след определената дата и часове за прелитане, уточнява МВнР.

Даденото разрешение се предоставя за участие в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо него. Даденото разрешение не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица, съгласно действащото право на ЕС, което е изрично упоменато в нотата-отговор на българската страна, се подчертава в изявлението на МВнР.