Доклад на „Оксфам“: Най-богатият 1% от населението замърсява, колкото 2/3 от най-бедните

Най-четени

България отбелязва националния си празник

България отбелязва националния си празник – 3 март и 146-ата годишнина от Освобождението от османско иго. В цялата страна днешният...

Защо Русия се държи така към България?

Отношението на Русия към България и българите открай време съдържа следните основни съставки: имперска арогантност, груби исторически лъжи, сладникава...

Коментар: И все пак България върви към по-добро

Въпреки всички обществени безпокойства, тревоги и оплаквания, може със сигурност да се твърди, че България все пак върви към...

Най-богатият 1% от населението на света е генерирал толкова емисии с въглероден диоксид през 2019 г., колкото петте милиарда души, които съставляват най-бедните две трети от човечеството. Това показват заключенията от най-новия доклад на неправителствената организация за борба с бедността „Оксфам“ (Oxfam).

Докладът, озаглавен „Равенство в климата: Планета за 99 процента“ (Climate Equality: A Planet for the 99%), се основава на проучване на Стокхолмския институт по околна среда (SEI) и оценява отделените вредни емисии, генерирани от потреблението на групи с различни доходи през 2019 г. – последната, за която има налични данни.

Най-богатият 1% от населението на планетата, или 77 милиона души са били отговорни за 16 процента от емисиите на парникови газове през 2019 г. Това е повече от всички емисии, генерирани от автомобили и пътен транспорт. В същото време най-богатите 10 процента от жителите на света са били виновни за половината (50 процента) от емисиите на въглероден диоксид през 2019 г., разкрива още докладът, цитиран от БТА.

Всяка година емисиите, които най-богатият 1 процент отделя в атмосферата, са равностойни на общата икономия на вредни емисии, произтичаща от работата на около 1 милион вятърни турбини, се посочва още в доклада.

Въз основа на данните може да се направи предположение, че ще са необходими около 1500 години на някой от най-бедните слоеве от населението, за да произведе толкова въглеродни емисии, колкото милиардерите изпускат само за година, според „Оксфам“.

Докладът показва огромната разлика между въглеродния отпечатък на свръхбогатите, чийто луксозен начин на живот и инвестиции в замърсяващи индустрии водят до глобално затопляне, и по-голямата част от хората по света.

Прекомерните емисии от най-богатия 1 процент от населението на света ще причинят 1,3 милиона смъртни случая, свързани с горещините. Повечето от тези смъртни случаи ще настъпят до края на настоящото десетилетие, пише още в доклада.

„Свръхбогатите ограбват и замърсяват планетата до степен на унищожение, оставяйки човечеството изправено пред екстремни горещини, наводнения и суши“, коментира данните временният изпълнителен директор на „Оксфам“ Амитаб Бехар.

„От години се борим да сложим край на ерата на изкопаемите горива, за да спасим милиони животи и нашата планета. По-ясно от всякога е, че това ще бъде невъзможно, докато ние също не сложим край на ерата на свръхбогатство“, според Бехар.

Публикуването на доклада идва само дни преди началото на Конференцията на ООН за изменението на климата – КОП28, която ще се проведе от 30 ноември до 12 декември в Дубай.

Съгласно изследването на Стокхолмския институт по околна среда въглеродните емисии от най-богатия 1 процент от населението през 2030 г. ще бъдат 22 пъти по-високи от нивото, съвместимо с целта от Парижкото споразумение.

Правителствата могат да се справят с кризата с неравенството при доходите и тази с изменението на климата, като се насочат към прекомерните емисии, генерирани  от свръхбогатите, и постигат целите в областта на климата, препоръчва „Оксфам“. Организацията изчислява, че налагането на 60-процентов данък върху доходите на най-богатия 1 процент от населението ще намали емисиите с толкова, колкото отделя Обединеното кралство. Подобен налог би събирал 6,4 трилиона долара на година, средства, с които може да се осъществи преходът от изкопаеми горива към възобновяема енергия.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

България отбелязва националния си празник

България отбелязва националния си празник – 3 март и 146-ата годишнина от Освобождението от османско иго. В цялата страна днешният...

Защо Русия се държи така към България?

Отношението на Русия към България и българите открай време съдържа следните основни съставки: имперска арогантност, груби исторически лъжи, сладникава сантименталност към "по-малкия брат". Нови...

Коментар: И все пак България върви към по-добро

Въпреки всички обществени безпокойства, тревоги и оплаквания, може със сигурност да се твърди, че България все пак върви към по-добро. Сочи го една новина,...

Шефът на Фронтекс: България е важен партньор, без нея не можем да пазим външните граници на Евросъюза

България е много важен партньор за нас, без нея не можем да пазим външните граници на ЕС. Имате пълна подкрепа за Шенген. Това коментира от...

Почина Славчо Пеев. Светъл път!

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84-годишна възраст. Тъжната вест обяви директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.  "Отиде си Славчо Пеев! Светлина, Славе, и...

Вижте още