Денков поиска оставка на шефа на ДАНС

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Премиерът Николай Денков поиска смяната на председателя на ДАНС Пламен Тончев. Той е изпратил писмо до президента с мотивираното си искане да бъде освободен. Това съобщи самият министър-председател в нарочно изявление пред медиите в Министерския съвет.

Денков изтъкна на първо място като аргумент да иска Румен Радев да освободи Тончев скандала с машините и справката на ДАНС, съдържаща, според него, „непроверени и манипулативни твърдения“. „С тази справка данс дава началото на саботажа за първия тур. Тази справка е нарушение на закона“, каза Денков.

Той е поискал директорът на ДАНС да освободи отговорния за справката зам.-председател на агенцията Деньо Денев, но Тончев отказал да го уволни.

„В отговор на мое официално искане очаквах от председателя на ДАНС Пламен Тончев да представи мотивирано предложение за предсрочно освобождаване на заместника му Деньо Денев. Вместо това получих отказ заради „липса на аргументи“ Денев е авторът на т.нар. справка на ДАНС от 26 октомври, съдържаща манипулативни твърдения и внушения. С тази справка ДАНС даде началото на саботажа на машинния вот на първи тур на изборите“, заяви премиерът.

Според доклад на Държавната комисия по сигурността на информацията тази справка е в нарушение на закона в частта „противозаконна дейност срещу обществения ред“.

Отказът на председателя на ДАНС да освободи своя заместник след като преди избори не ми предостави искания от мен доклад за потенциалните рискове, ми дава два ясни сигнала. Първо – че г-н Тончев одобрява незаконните действия на Денев. Второ – че няма възражения срещу злонамереното използване на тази справка за дестабилизиране на изборния процес“, категоричен беше премиерът.

„Тези действия разчитам като съзнателен удар срещу демокрацията. Затова преди малко изпратих мотивите си на президента за освобождаването на Пламен Тончев на президента“, заяви премиерът.

Той добави още няколко аргумента да иска смяната на Пламен Тончев. Сред примерите за това, че се налага освобождаването му, Денков изреди и миньорските протести. „При протестите не получих никаква изпреварваща информация“, упрекна той ДАНС, като добави, че е имало нужда от такава.

ДАНС се провалила и в битката срещу прането на пари.

„Преди седмица България влезе в сивия списък за пране на пари“, изведе премиерът още един мотив за освобождаването на Пламен Основна координираща институция за изпълнение на препоръките от Комитета на експертите за оценка на мерките за борба с изпирането на пари и финансиране на тероризма към Съвета на Европа е именно ДАНС, напомни той. „Персонална отговорност носи председателят ѝ, каза Денков. Очевидно, според него, е, че ДАНС не се е справила с координиращата си роля по тази задача.

Премиерът изтъкна и политизирането, което допуснало в поведението си ръководството на спецагенцията.

Припомни позицията на ДАНС от 30 май 2023 г. в Народното събрание, с която, според министър-председателя, ДАНС направи недопустими за агенцията политически коментари. Нарушение е и изпратената на 23 септември 2023 г. позиция до медиите, в която се съдържат политически оценки спрямо политическата система в страната и спрямо конкретни политически фигури, посочи Денков. Той добави, че тези позиции противоречат на законовите и етичните норми, по които работи агенцията, според които ДАНС е задължена да работи безпристрастно и обективно при спазване на пълен политически неутралитет.

Денков добави и неприемането на годишния доклад на ДАНС за 2022 г. в Народното събрание, което е прецедент и означава, че агенцията не е отговорила на очакванията на мнозинството на контролния си орган – парламентът.

При настоящето ръководство на ДАНС не може да се гарантира системата на защита на националната сигурност, каза премиерът. Координация и доверие между кабинета и ръководството на ДАНС в момента няма, категоричен е Николай Денков.

Аз трябва да мога да работя с ръководството на ДАНС, обясни той рокадите, които предприема. Денков уточни, че към момента няма кандидатура за поста председател на ДАНС.

След изборите лидерите на партиите зад кабинета ще решават как ще продължат занапред

Нека да свърши вторият тур на местните избори. Трябва лидерите на партиите да седнем и да решим как ще продължаваме нататък, каза премиерът за бъдещото управление на страната и взаимоотношенията между партиите в управляващото мнозинство.

На въпрос от журналисти как ще коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заговори за евентуални „промени в сглобката“, Денков отговори: „Около изборите имаше доста високо напрежение. Нека да мине вторият тур на изборите и тогава ще бъдат обсъждани всякакви подобни въпроси за управлението“.

Министър-председателят посочи още, че би се учудил, ако някоя от формациите в управлението и мнозинството в парламента не подкрепи приемането на бюджета на страната за догодина, предвид идващата зима. „Ние трябва да си решаваме въпросите, които всяко управление трябва да изпълни. Не вярвам някой да си позволи рискове с приемането на бюджета“, каза още Денков.

На въпрос ще има ли увеличение на пенсиите и коледни добавки за пенсионерите той отговори, че този въпрос ще бъде разискван след обсъждането на данъчните закони. „Ще обсъждаме бюджета, след като бъдат поне предложени, а още по-добре и приети законите, свързани с данъците за следващата година. Докато не е известно какви са данъчните закони, няма как да бъде направен бюджетът“, обясни Денков.

По темата за министъра на електронното управление Александър Йоловски, за когото се появи информацията в публичното пространство, че има назначена охрана, Денков още веднъж заяви, че не е разговарял с него заради многото му ангажименти, свързани с удостоверяването на машините за гласуване за предстоящия втори тур на местните избори.

„Не съм говорил с министъра, защото той имаше изключително спешната, важна и тежка задача да верифицира машините. Това вече е факт. Нека да минат изборите, в понеделник ще говоря с него“, каза Денков, цитиран от БТА.

На отправен въпрос от Българското национално радио какви мерки ще предприеме кабинетът, след като Русия е наредила на кореспондента на радиото в Москва да напусне страната като реципрочна мярка след експулсирането на кореспондента на „Российская газета“ в София, Денков посочи:

„Няма никакъв проблем Русия да изпрати друг журналист, който не се занимава с шпионска дейност в България. При положение че този е извършвал незаконни дейности, той е трябвало да бъде експулсиран от България“.

„Няма никакъв проблем те да изпратят някого другиго. Ако имат подобни доказателства за нашия журналист, тогава да обсъждаме. Но ако го гонят, за да покажат политически знак, това няма отношение към журналистиката. Ще го обсъдим с външния министър и ще решим по какъв начин да процедираме“, каза още премиерът по темата.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още