Денков: Чака ни тежка зима, ако военните действия в Израел ескалират

Най-четени

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра...

Премиерът Николай Денков прогнозира тежка зима за нас, ако военните действия в Израел ескалират. Той отговори на голяма част от зададените му над 150 въпроса от граждани и журналисти по време на живото излъчване през страницата на Министерския съвет, станало вече традиционно, и направи своеобразен отчет за свършеното до момента от кабинета.

Войната в Израел, протестите на миньорите, либерализацията на електричеството за битовите потребители, инфлацията, отношенията в мнозинството, новият бюджет – бяха само част от темите, които вълнуваха хората.

За Израел

„Никога не съм спокоен, когато става дума за такива сериозни проблеми, които могат да променят живота ни занапред, имам своите притеснения. Нямам никакви съмнения, че конфликтът в Израел е свързан с конфликта в Украйна. Има много сериозна координирана акция за дестабилизиране на света. Опит да се разпредели това напрежение върху по-големи части от света“, направи своя анализ министър-председателят. „Това, какво ще решим, ще предопредели бъдещето на света с години напред. Това, което ще се случи през следващите месеци и години, ще предопредели живота на Земята по отношение на политическите разделения“, предрече Денков и направи сравнение с падането на Желязната завеса и Стената между Източна и Западна Германия.

„Приоритетът ни бе да изтеглим нашите съграждани от Израел. Да, ако този конфликт се задълбочи, което е възможно, това ще има отражения и трябва да го имаме предвид като възможност за идващата зима. „Най-важното е, че успяхме бързо да изтеглим българските граждани от Държавата Израел“, заяви премиерът акад. Николай Денков и поясни: „Имаме готовност за допълнителен полет за евакуация на българи от там, ако има желаещи“, каза той.

За енергетиката

Според премиера Денков политически сили нагнетяват напрежението сред протестиращите миньори, които се готвят за ефективна стачка и настояват за изтеглянето на териториалните планове от ЕК. Според него постигнатото споразумение е добро за всички и властта няма накъде повече да отстъпва.

„Миньори и енергетици бяха лъгани години наред, че всичко може да продължи, както досега, но не може. Неслучайно Китай е най-големият производител на фотоволтаици, промените се случват оттам. Затова е важно и ясно да се разбере – промените ще се случат, тези териториални планове, всъщност, помагат на тях да се адаптират по-добре към тези промени“, подчерта той.

Попитан готов ли е премиерът на още отстъпки пред миньорите, Денков каза, че „повече няма накъде“ да се отстъпва.

„Няма да затваряме административно топлоелектрически централи, заяви Денков. Очакваме да развиваме новите технологии, които често дават значително по-евтин ток, да поддържаме енергийната сигурност с необходимите базови мощности, където участват и въглищните централи, докато това е необходимо, което означава още много години наред. След това ще има още много години наред рекултвиция и трансформиране на териториите на мините, така че да могат да бъдат използвани. Преходът ще се случва поне до 2045 година“, заяви премиерът.

Според него трябва да се вкара разум в дискусията и да се видят най-добрите решения. „Докато не почнем да търсим решенията заедно, няма как да има напредък“, коментира той. Според премиера единственото, което правят партии като „Възраждане“, е да плашат хората“, каза той.  „Въглищните централи ще се състезават оттук нататък с ядрената енергия, от една страна, но и също с по-евтината енергия от ВЕИ“, каза министър-председателят.

„Докато се търсят политически дивиденти от ситуацията, както е с вота на недоверие, както е с кметската кампания, например в  Старозагорския регион и в някои други региони, всеки, който няма какво друго да предложи на хората, ще гледа да вдигне напрежението. Като нямате позитивни идеи опитвате това – да плашите хората“, направи своя прочит на протеста премиерът.

„Трябваше да рестартираме почти всички сектори без изключение, това, което виждаме като проблеми в енергетиката, в преговорите с аграрните производители е, че има много проблеми, които са замитани под килима и ние няма да ги крием“, обобщи Денков.

Той успокои, че с либерализацията на електричеството за битовите потребители няма да се вдигнат съществено цените. 

„Ето една тема, с която много се спекулира. Има механизми, които няма да позволят поскъпване на тока. Първо, цената е фиксирана до средата на 2024. После има механизми да няма поскъпване повече от 1-2 процента. след срока през 2026 г. пак има механизми да няма съществено поскъпване на тока. В същото време трябва да има конкуренция между производителите и разпространителите на ток. Системата ще е много подобна на това, което имаме с мобилните оператори“, обясни Денков.

„Ако не искате да променяте доставчика, вие си оставате на същия оператор. Ако има по-изгоден, ще имате възможност да се преместите. Електромерите ще бъдат задължение на ЕРП, те трябва да ги монтират и платят“, уточни министър-председателят.

За вота на недоверие

Николай Денков не се притеснява, че мнозинството зависи от ДПС и ГЕРБ, нито пък, че кабинетът може да падне от вота на недоверие, внесен от опозицията. „Единственото, което ме тревожи, е дали ще завършим промените в законите и Конституцията. Ако се пресече сега, много от заложените успехи занапред ще бъдат загубени. Аз нямам притеснения. БСП и ИТН да се замислят, какво искат – нови избори, правителство, доминирано от ГЕРБ и ДПС?“, коментира Денков. Той не е смутен от присъствието на ДПС и Делян Пеевски плътно зад властта. И обясни, че иначе няма как да се прокарат промените в Конституцията, както и много назначения на важни държавни постове.

„Част от промените изискват квалифицирано мнозинство, промени в регулаторите. Без ГЕРБ и ДПС няма как да съберем това мнозинство. Много други решения могат да бъдат взети без ДПС, но колкото повече подкрепа, толкова по-добре. И ще цитирам китайската поговорка: Няма значение дали е черна или бяла котката, важното е да лови мишки“, отговори той на въпроса. „Имаме много ясна програма, изпълнява се с невероятни темпове. Ние за тези няколко месеца успяхме да свършим работа, която е отлагана години наред“, отчете Денков. По думите му, ако тази сесия на Народното събрание завърши с приемането на промените в Конституцията и още няколко важни закона, „ще бъде най-успешната сесия на парламента за години назад“.

За бюджета и строежа на магистралите

Не беше най-доброто решение сега НС да излезе във ваканция, данъчните закони ще закъснеят, каза премиерът. Той обясни, че депутатите имат своите основания да го решат, тъй като сред тях има и много кандидати за местната власт, но по правилата, преди да бъде приет бюджетът, трябва да се гласуват промените в данъчното законодателство. Заради предизборната кампания обаче това гласуване ще стане след местния вот, поради което ще има и забавяне.

Министър-председателят призна, че не се строят магистрали, поне не с предишното темпо.

„Работи се, но не с такава интензивосност, каквато бихме искали. Причините са две – предишните две години имаме строителство, което няма законни основания, с които да бъде направено, няма необходимите книжга. Това затруднява строителството. Другият проблем е, когато се обявят големите поръчки, всичко се обжалва и така са бавят сроковете. Имат интерес тези фирми, които са свикнали да получават поръчки над себестойността“, коментира Николай Денков, като намекна, че проблемите са заложени в предишните кабинети.

„Европейските средства винаги се използват по много прозрачен начин, това е медийна димка, всички средства се харчат прозрачно, по открити процедури“, отхвърли обвиненията премиерът. Коментира и инфлацията в България. „Инфлацията се определя най-вече от международните цени на нефта и ако цената отново стигне до 96-100 долара на барел, ще има отражение и у нас. По отношение на храните е важно да подкрепяме българското производство, особено по-малките производители, тъй като това ще намали вноса отвън“, заяви той.

За работата на министрите и постиженията на кабинета

„Много е сериозен напредъкът за Шенген в преговорите. Разговорът е много различен. Имаме много по-сериозен напредък по отношение на еврозоната“, отчете премиерът. Денков не каза от кои министри не е доволен, но обобщи, че едни имали по-ярко медийно присъствие, а други предпочитали да се съсредоточат в работата си.

„По отношение на работата на министрите, винаги съм се интересувал от това дали изпълняват програмата. Някои са по-активни в медийното пространство, други са по-съсредоточени в работата. Истинската оценка на министрите ще бъде според това какво са свършили, а не колко често са се появявали пред камерите.

По повод критиките на Бойко Борисов, че голяма част от министрите са за смяна и хората дори не им знаят имената, защото не работят, Денков заключи: „Ние се намираме в предизборна ситуация. Обикалят партийните лидери в страната, опитват се да активират техните избиратели, но аз нямам основание за никой от министрите да кажа не се справят, напротив работят много активно“. Премиерът изтъкна, че там, където най-много валели критики по отношение на даден министър, точно в неговото министерство има сериозни икономически интереси, които са били накърнени с действия или с кадрови смени.

„В много министерства има икономически интереси, които трябва да бъдат пречупени. Ние затваряме тези вратички, това си има своите отгласи в политическото пространство. На някои места се оказва че трябва да се сменят хора“, коментира премиерът.

По темата за БТР-ите, попитан защо сме предпочели да купим американски „Страйкъри“, а не наше производство, Денков обясни, че е пуснато запитване до 10 фирми, те са били редуцирани до две и от МО се спрели на една от тях финално. Нито една от тези фирми не са били български, каза Денков.

Премиерът обясни още защо са изгонили от страната руските свещеници от Руската църква, а не си дали на съд – „за да няма проблеми с религиозни институции“, тъй като темата е по-специфична. Попитан дали вярва на спецслужбите ни, министър-председателят каза, че получава редовно информация от тях, но поотделно, а след това сравнява дали данните им се разминават. „Има ли разнобой, тогава търся по-дълбока дискусия, за да разбера откъде идва“, разкри премиерът.

За мерките срещу коронавируса

Денков отрече твърденията, че до месец властта се кани да върне медицинските маски заради настъпването на коронавируса.

„В момента няма никаква причина да се променят правилата за здравна безопасност. Ние се намираме в най-нискатах зона, нулева зона. ако се наложи нещо, то ще бъде свързано само с натоварване на здравната система. Към момента няма такива предпоставки“, обясни Денков и призова хората да не вярват на слухове.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

ЕП с кампания за изборите: „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“.

Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват...

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо събрание". Така Лена Бориславова от...

Вижте още