Екоминистърът: Районът около ТЕЦ „Марица – Изток“ има голям инвеститорски потенциал

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Районът около ТЕЦ „Марица – Изток“ има голям инвеститорски потенциал след закриването на въглищните централи. Това заяви екоминистърът Юлиан Попов, който смята и че протестите са започнали да се политизират. Мнението му споделят заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов и заместник-председателят на енергийната комисия в Народното събрание Радослав Рибарски.

Пред БНТ екоминистърът посочи, че всяка една голяма международна фирма в индустриалните сектори, на която се разкаже за потенциала на Маришкия регион, проявява интерес, но иска да е наясно с регулаторната среда.

За да може целият регион да бъде използван за инвестиционна дейност, там поне 10 години трябва да работят над 3000 души, защото заравняването на тази площ е огромна дейност. Икономическата дейност, включително и изграждането на инфраструктура, която може да се развие там, е огромна, коментира министърът.

„Всеки един протест се политизира, особено в предизборна ситуация, съвсем естествено е, когато има недоволство, да се придърпат хора, групи, партии, които искат да спечелят от това недоволство“, каза министърът.

По отношение на териториалните планове, той посочи, че хората няма да бъдат излъгани.

„За енергетиците и въглищните региони има големи пакети за това, което се случва по пазарни причини. Много често аз чувам, че Брюксел ни дава едни пари, за да затворим ние едни централи. Това просто не е вярно. Има един пазарен процес, който свива непрекъснато въглищното производство, а ЕС ни осигурява средства ние да се справим с това. Т.е. това не е някаква сделка, че те ни дават пари, за да затворим“, обясни Юлиан Попов.

Екоминистърът очаква конструктивен разговор извън предизборния контекст на предстоящата среща между протестиращите енергетици и представители на правителството и парламента. Попов каза, че правителството работи добре със синдикатите.

„Всичко, което правителството прави в момента, е насочено към това да улесни прехода и инвестициите и развитието на региона. Така че, ако разговорът се концентрира върху тези възможности, аз мисля, че нещата ще се успокоят“, отбеляза още Попов.

Зам.-председателят на енергийната комисия в Народното събрание Радослав Рибарски също откри политически оттенък в протеста на миньорите и енергетиците.

„Има политически оттенък този протест, така че трябва да се търси решение, а не да продължаваме да поляризираме проблема. Дълго време е отлаган и политизиран и не можем да си позволим повече тези хора да стоят в неведение. Винаги преди избори въпросът се повдига и се използва за политическо настройване на хората, заети в този сектор“, каза Рибарски пред bTV.

По думите му среща с протестиращите ще има и исканията им ще бъдат обсъдени.

„Веднага ще постигнем съгласие за прозрачността за разходване на средства по териториалните планове, може да разширим и дефинираме каква точно прозрачност. Стратегията, която се споменали за енергетика, ще трябва да разширим с интегрирания план за енергетика и климат. Винаги сме апелирали, че стратегия трябва да има, както и цялостен подход към тези терени, които бяха ябълката на раздора по време на служебния кабинет и притесняваха хората“, допълни Рибарски.

По думите му в момента за един мегаватчас произведена енергия от въглищните централи ни трябва над 1,3 т въглеродни емисии, което прави цената за мегаватчас над 240 лв.

„Механизмът за капацитет е нещо, което преди 4-5 години беше отхвърлено, то беше сравнено със „студен резерв“. Това доведе до негативна нагласа към този механизъм. Той не е част от териториалния план, това е съвсем друг разговор, който трябва да се проведе с ЕК“, каза още Радослав Рибарски.

„След 2020 г. е недопустимо да бъде въвеждан Механизъм за инсталации с по-висока интензивност на емисиите на въглероден диоксид, каквито са именно нашите електроцентрали. Електроенергийната система има нужда от поддържане определени характеристики. Именно съществуващите мощности на въглищните централи са в състояние да ги осигурят. В момента те предоставят такива услуги на електроенергийната система. Ако не са в състояние да ги предоставят, операторът ще трябва да търси алтернативни решения. По тази причина има разговор с електроенергийния системен оператор във връзка с това да се разработи механизъм, по който да бъдат осигурени тези услуги“, обясни Ненов пред NOVA.

„Идеята е на този етап да работят електроцентралите в моментите, когато пазарната цена го позволява. Тогава на пазарен принцип електроенергийният системен оператор да провежда търгове и на базата на конкуренти предложения от страна на участниците да купува най-изгодното така че да осигури надеждната работа на електроенергийната система“, поясни зам.-енергийният министър.

 

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още