Екоминистърът каза има ли замърсяване на Черно море

Най-четени

В София: Потвърдиха за случай на маймунска шарка

Случай на маймунска вариола e потвърден в София. Това показват данните на сайта на Столичната регионална здравна инспекция за...

Президентът свика първото заседание на 50-ото НС в сряда

Със свой указ на основание чл. 75 от Конституцията, държавният глава Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 50-ото...

ЦИК обяви кои са новите депутати и евродепутати (ВИЖТЕ ГИ)

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие решение, с което обявява избраните за народни представители в 50-ото Народно събрание. Това стана...

Какво се знае за изследванията за ешерихия коли по българското Черноморие? Беше ли замърсено Черно море от аварията в Нова Каховка? Как се отразява войната на морските води?

Констатациите на „Активни потребители“ за замърсяването с ешерихия коли по българското Черноморие категорично обявяват проблема за създаден от човешка немарливост. От страна на хотелиерите дойдоха възражения, че водата е чиста и РЗИ редовно прави проверки. Какво смята Вашето министерство по въпроса?

 Министерството на здравеопазването също остро възрази на подхода на изследване. РЗИ наистина прави редовни проверки. Регионалните инспекции към МОСВ също проверяват редовно, но по различни показатели. Много е важно да работим заедно при подобни проверки, а когато се засяга и туризмът, да си сътрудничим тясно и с Министерството на туризма, и с местната власт, областните управители, с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Така няма да оставаме само при отделни констатации, а ще можем да решим и проблема. Нашите наблюдения показват подобряване на показателите за крайбрежните черноморски води, но има отделни проблемни точки, които са често предмет на санкции.

В началото на летния сезон имаше сериозни опасения, че водата в Черно море може да бъде замърсена в резултат от катастрофата в Каховската електроцентрала. От германски туроператори научих, че тези опасения са отблъснали доста германски туристи. Има ли такова замърсяване?

 Не, няма – и нямаше. Имаше известен малък риск, който ние следяхме постоянно в сътрудничество с други институции и информирахме редовно както за състоянието на водата, така и за вероятните бъдещи замърсявания. За съжаление нашата публична среда се оказа прекалено податлива на паника, която беше раздухана както от неинформирани български източници, така и от целенасочена медийна атака от руски и проруски медии. Това се отрази в началото на общественото мнение, но мисля, че успяхме, макар и с много усилия, да се справим с основните тревоги. Запитванията продължават, но мога отново да кажа, че никакво замърсяване от Нова Каховка не е регистрирано по нашето Черноморие.

А има ли други екологически опасности в Черно море в резултат от нападателната война на Русия срещу Украйна?

Няма значителни опасности, но ние наблюдаваме с много повишено внимание и с повишена честота състоянието на морето. Институтът по океанология към БАН дори наблюдава шумовото замърсяване, причинено от военните действия, което се отразява на движението на миграцията на рибните пасажи, както и на делфините, като въздействието върху тях е пряко и причинява акустична травма.

Нека видим и голямата картина: Кои са най-сериозните екопроблеми, които заварихте в България, когато поехте министерството?

Следя основните показатели на състоянието на околната среда в страната от дълго време, така че трудно бих казал, че съм „заварил“ нещо неочаквано. България има сериозен проблем с отпадъците. Управлението на водите е изостанало и се нуждае от сериозни инвестиции. Състоянието на въздуха се подобрява, но има много какво да се желае. Все още има немалко случаи на внезапно изливане на отпадни битови или промишлени води в реките.

Като става дума за състоянието на въздуха: Автомобилният парк в България е остарял, в движение са много дизелови автомобили, замърсяването на въздуха в големите населени места е сериозно. Какво може да се направи по този въпрос?

 Да, автомобилният парк е стар и замърсяващ. Той се подобрява с отпадането на най-старите превозни средства, но трябва да се въведат повече ограничения. Смятам, че електрификацията на обществения градски транспорт, такситата и градските доставки е мярка, която лесно може да се реализира. Необходимо е бързото въвеждане на ниско емисионни зони, подобряване на обществения транспорт и развитие на велосипедна и пешеходна инфраструктура. Заедно с това бих подкрепил и идеята за по-строги санкции за технически неизрядни коли, както и по-високи такси за по-стари и замърсяващи превозни средства. Това ще е непопулярна мярка, но постепенно трябва да наложим принципа „замърсителят плаща“ и в транспорта.

Казвате, че България има проблем с отпадъците. С просто око се вижда, че разделното сметосъбиране не функционира навсякъде, същото върви и за рециклирането на битови отпадъци, специално на пластмаси. Лидл въведе в някои магазини машини за пластмасови бутилки. Как могат да се мотивират и други вериги към същото?

В момента разработваме депозитна система за бутилки, както през търговските вериги, така и през други търговски и общински обекти. Тази система ще реши в значителна степен проблема с пластмасовите бутилки. Важно е подобна система да обхване цялата страна. В новата програма „Околна среда“ са заложени основно мерки за разделно събиране на отпадъци от бита.

Нека накрая да споменем и планинския туризъм, който става все по-популярен в България. Това обаче увеличава и замърсяването на природата с битови отпадъци. Тях кой ги чисти, какви мерки се взимат?

Сложен въпрос заради различния статут и отговорности към природните територии. МОСВ управлява националните паркове, но природните паркове са към Министерство на земеделието. В определени райони отговорността е на общини, на други места е на концесионери. Не са малко случаите, в които в паркове се формират нерегламентирани сметища. Плажовете се засипват с летящи опаковки, много от които засядат и се задържат в дюните. Принципното решение е да се създаде реално търсене на всички типове отпадъци като ресурс и същевременно да се въведат и налагат много по-строги санкции по цялата верига на формиране на краен отпадък. Културата и съответно медиите и училищното образование също играят важна роля. Работи се по всички тези въпроси от различни институции, но не бих казал, че се работи достатъчно решително.

С Юлиан Попов разговаря Александър Андреев, Дойче Веле

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

В София: Потвърдиха за случай на маймунска шарка

Случай на маймунска вариола e потвърден в София. Това показват данните на сайта на Столичната регионална здравна инспекция за...

Президентът свика първото заседание на 50-ото НС в сряда

Със свой указ на основание чл. 75 от Конституцията, държавният глава Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 50-ото Народно събрание в 9:00 часа...

ЦИК обяви кои са новите депутати и евродепутати (ВИЖТЕ ГИ)

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие решение, с което обявява избраните за народни представители в 50-ото Народно събрание. Това стана на заседание на комисията, излъчвано...

Българските граждани избират депутати и евродепутати

Българските граждани избират днес 240 представители в 50-ото Народно събрание, както и 17 представителите, които да ги представляват в Европейския парламент. Това е петият...

За седми път “Ти Броиш” ще събира сигнали за нередности на изборите

Гражданската платформа “Ти броиш”, която гарантира прозрачното и законно протичане на изборния ден, за седми пореден път ще приема сигнали за нередности при провеждането...

Вижте още