Министър Стоянов: Няма чистка в МВР, просто не съм доволен от работата на полицейските шефове

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Категорично заявявам, че в МВР не се извършва чистка. Министърът на вътрешните работи има своите правомощия да подбере екипа от служители, с които ще работи. Искам публично да отговоря на г-н Иван Демерджиев, който тази сутрин попита „Кой кадрува в МВР?“.

Във вътрешното ведомство кадрува министърът. Ако по негово време е имало друг човек или други хора, които са кадрували, това си е негов проблем. Директорите на областните дирекции на МВР не се махат по политически причини. Това заяви пред журналисти в Пловдив министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който пристигна в града под тепетата, за да представи новия ръководител на полицията Георги Чергов.

По думите на Стоянов, смените на ръководителите на областните дирекции на МВР, за които стана ясно вчера, са продиктувани от несправяне с работата. Вътрешният министър уточни, че решенията за рокади са взети, след като е анализирана работата в съответните структури в страната.

„На постовете, там където ще има смени, поставям хора, на които на първо място ще имам доверие и считам, че ще се справят много по-добре от до момента действащите. Така че нищо не се подготвя за изборите. Просто не съм доволен от тяхната работа. Това е избор на екипа, с който аз ще работя“, категоричен бе той.

Калин Стоянов потвърди, че директорът на МВР-Бургас Калоян Калоянов напуска системата на МВР, но не можа да каже колко от шефовете на областни дирекции, които ще бъдат сменени, ще бъдат преназначени на други постове във ведомството. По думите на министър най-късно в понеделник ще стане ясно кои директори ще влязат в Звеното за подпомагане на министъра на вътрешните работи и кои са взели решение да напуснат системата на МВР.

По отношение на новия шеф на пловдивската полиция Георги Чергов, Стоянов обясни, че той е дългогодишен служител на ГДБОП. Чергов заема поста на отстранения след серията протести на жителите от Цалапица Васил Костадинов. Хората недовостваха заради забавеното разследване на убийството на 24-годишния Димитър Малинов. Междувременно беше отстранен от поста и началника на Районното полицейско управление в Стамболийски Ангел Керпиев.

Министър Стоянов заяви, че познава отлично качествата, възможности и опита на Георги Чергов и най-вече резултатите, които е постигнал.

„Аз лично съм работил с него в предишното си качество като директор на ГДБОП. Гласувам му доверие, убеден съм, че максимално бързо ще оправдае това доверие“, каза министърът.

Първите задачи, които му се поставят е категорично да се избегнат случаи като тежкото престъпление в Цалапица.

Стоянов заяви, че се надява да потуши напрежението там. Разбира хората и се надява максимално бързо обвиненият за убийството да бъде доведен в България и да бъде наказан.

По-големият състав на жандармерията в града са процесуално-следствените действия, които днес ще се извършват, каза още министърът. Направена е координация със службите, които да припокрият района и да не допуснат обществени нарушения. Ще се извършва следствен експеримент.

Проверките в районното управление в Стамболийски са и в момента. Очаква се резултат в скоро време. Установено е, че има „тотално скъсана връзка между ОД на МВР Пловдив и Районното управление“.

„Категорично заявявам, че след като сме готови с резултатите всички служители на ОДМВР-Пловдив и Районното управление – Стамболийски, които са извършили неправомерни действия или са бездействали ще понесат своята отговорност, в тази връзка и наказателна“, каза Стоянов.

Новоназначеният директор Георги Чергов заяви, че тепърва ще се запознава с работата на пловдивската полиция и с конкретиката по случая с убийството на 24-годишния Димитър.

„Изпълнен с воля и желание да се справя с поставените задачи от политическото ръководство на МВР. Ще дам всичко от себе си. Надявам се, че опитът, който имам в системата и експертизата, която притежавам, ще ми помогнат“, добави той.

Междувременно директорът на МВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов заяви пред журналисти в морския град, че решението му да напусне поста е негово и е след проведен разговор с ръководството на МВР.

В разговора не беше спомената нито една дума по отношение на резултати, постижения, успехи или неуспехи. Останалата част от разговора не искам да коментирам“, каза Калоянов.

Той заяви, че не се чувства обиден. Било е обаче коментирано, че смяната в бургаската дирекция е продиктувана от резултати.

„Отдавна полицейската работа не е индивидуална, тя е плод на колективен труд, който накрая след като се обединят усилията на различните звена, води до успех. И твърдение за слаби резултати, в случая към ОД на МВР-Бургас е обидно за служителите, които постигат тези резултати“, каза той.

Заяви, че няма да остане в системата. Кой ще поеме неговият пост е решение на ръководството на МВР.

Калоянов не пожела да коментира дали има политически аргументи за оставката му.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още