Безобразие! Две деца се оказаха фиктивно 12 пъти в пловдивска болница

Най-четени

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

По документи две деца са лекувани в пловдивска болница 12 пъти за една година. Майка им обаче твърди, че те са здрави и изобщо не са постъпвали в лечебното заведение, съобщава OFFNews.

В края на юни дъщерята на Невена Дънешка иска да отиде на училищна екскурзия. Необходима е медицинска бележка, че е здрава. Оказва се обаче, че детето, според системата, в този момент се лекува в пловдивската болница „Сентрал онко хоспитал“.

Майката звъни в болницата.

„Казаха ми, че ще бъде изписана в събота и въпросът ми беше как е приета, като тя си е вкъщи здрава, и с на кого документите“, обяснява Невена.

Майката проверява електронното здравно досие на дъщеря си и с изненада открива, че от 2022 г. досега детето е лекувано 8 пъти – 7 от бронхопневмония и един път с алергия.

„Това е един вид злоупотреба, да се вземат пари от здравната каса и да се източва държавата по този начин“, смята Невена.

Ето какво показва справката от училището:

„От тези осем периоди – нито едно отсъствие, защото детето реално е било на училище, няма как да е било в болница“, коментира Биляна Хаджиева, директор на училище ОУ „Христо Смирненски“ в град Стамболийски.

Майката проверява и досието на сина си – и той се оказва лекуван 4 пъти в същата болница за същия период със същите диагнози, отново без родителя да подозира. Справката в детската градина на момчето:

„И в четирите посочени периода детето е посещавало детската градина“, казва учителят Елена Граматикова от ДГ „Звънче“ в Стамболийски.

Невена предполага, че болницата разполага с личните данни на семейството ѝ, тъй като преди години наистина са лекувани там.

„Излиза, че детето е чекирано с личната карта на майката. И аз попитах как така вие чекирате нещо, което го нямате, а и аз имам подмяна на личните документи през 2021 година“, казва тя.

Адвокатът на семейството казва, че за да се стигне до тук, някой е съставил документи с невярно съдържание и е подписал родителя.

„Остава въпросът кой е полагал подпис върху тези документи, отделно от това – след като те не са лежали в болница, фактите, които са изложени в медицинската документация, не съответстват на действителността“, коментира Мария Шаркова.

Майката подава жалба в Здравната каса, а оттам започват проверка.

„Към момента не може да се даде конкретен отговор на част от поставените въпроси, доколкото стартираната проверка не е приключила и все още се събират доказателства, необходими за изясняването на случая“, отговарят от там.

От отговора на НЗОК става ясно, че за 12-те хоспитализации на децата са платили около 15 хиляди лева на болницата.

Лечебното заведение отказва коментар преди да е приключила проверката.

Ако се докаже, че болницата е взела пари за лечение, което не е извършила, здравната каса ще прекрати договора с нея, но само за конкретната дейност. Касата разполага с два месеца, за да излезе с резултатите от проверката. Очакванията са да има заключения в началото на август.

Междувременно семейството ще сезира още и прокуратурата, и Комисията за защита на личните данни.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Вижте още