Пътното строителство продължава да се тресе от скандали

Най-четени

Оперираха в „Пирогов“ простреляното дете

18-месечното дете от Враца, което бе простреляно в главата, е оперирано в най-голямата спешна болница "Пирогов", съобщиха от лечебното...

Среща при Главчев заради атаката на Иран срещу Израел: Няма непосредствена опасност за сигурността на България

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България. Това беше докладвано на служебния министър-председател Димитър Главчев, който тази сутрин...

Автоматична Чернова

Писането на поезия е талант, с който човек или се ражда, или не. Това каза Стефан Цанев по време...

В последните 2 години бяха направени куп скандални разкрития в областта на пътното строителство. Осветиха се порочни практики за милиарди левове въпреки неистовото отричане от страна на ГЕРБ. Сметката обаче така или иначе остана да бъде платена. Опитът това да бъде свършено през 2022 година доведе до война между партиите „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ и разпадане на коалицията. Една година по-късно огромна част от плащанията вече са покрити. При това с прилагане на двоен и троен аршин при превеждането на суми към конкретните фирми. Противно на уверенията, че няма да се разплащат основни ремонти, защото договорите са само за текущо пътно поддържане, голяма част от дейностите вече са платени.

Това показват поискани от „Сега“ данни по Закона за достъп до обществена информация за направените плащания по 34 договора за пътно поддържане през бюджетната 2022 и 2023 г. плюс плащанията по договорите за пътна сигнализация. Сравнението за платените суми на фона на висящите и заварени от ГЕРБ задания е много интересно. Какво показват данните?

 

Не ме гледай какво върша, слушай какво ти говоря

 

ГЕРБ с основание бяха атакувани, че бюджетите на МРРБ през годините на практика са тъмна дупка и реалните разходи надхвърлят в пъти гласуваното от парламента. Години наред АПИ получаваше огромни извънредни средства от хазната, а после се оказа, че парите са харчени и в разрез със Закона за обществените поръчки /ЗОП/ – при наддоговорени в пъти обществени поръчки с конкретните фирми. На този фон щеше да е хубаво плащанията на заварените от ГЕРБ разходи за пътно поддържане плюс натрупаните след нови възлагания да бъдат направени прозрачно. Уви.

Според предоставените от АПИ данни през бюджетната 2022 г. по договорите за пътно поддържане плюс тези за сигнализация (това са по-малки на стойност договори) са платени общо 1,1 млрд. лв. Точно на толкова възлизаха претенциите на пътните фирми за извършени, но неплатени дейности. 655 млн. лв. от тази висяща сметка бе платена в средата на годината при министър Гроздан Караджов след купища скандали и изрично решение на НС, че министерството може да плати само половината, а останалата половина следва да бъдат преведени след проверка и произнасяне на парламента. Това решение бе обявено от КС в последствие за противоконституционно, но така или иначе бе приложено. От справката на пътната агенция става ясно, че до края на 2022 г. е била платена и останалата част от сумата. Това стана без много шум и отново с извънредна субсидия за МРРБ. На 20 декември служебното правителство отпусна 318 931 830 лв. на МРРБ за ремонти на републиканската пътна мрежа, като парите са осигурени от преструктуриране на централния бюджет. Това бе източникът на извънредните плащания и при ГЕРБ.

От началото на 2023 г. до момента по 34-те договора за пътно поддържане и останалите контракти за сигнализация са платени още 389,9 млн. лв. Така равносметката за платеното през 2022 и 2023 г. по тези уж порочни договори, които в крайна сметка бяха прекратени през зимата на 2022 г., е 1,489 млрд. лв. Вероятно по договорите ще има и други плащания, защото служебното правителство отпусна през февруари по това перо, при неприет бюджет, още 776,2 млн. лв. 438 млн. лв. от тях са именно за стари задължения.

 

Няма да плащаме нищо незаконно, ще има проверка на проверката

 

На фона на платената крайна сума изявленията на служебния регионален министър Иван Шишков, че няма да се плащат основни ремонти, които се приемат за незаконни, са повече от съмнителни. През 2022 г. междуведомствена комисия на МФ и МРРБ излезе с доклад, според който 79,2% от възложените дейности всъщност са основен ремонт или реконструкция, вместо текуща подръжка. При договори с обща стойност на възложените дейности в размер на 3,1 млрд. лв. това прави 2,4 млрд. лв. за основен ремонт. Още по времето на ГЕРБ по тези задания вече бяха платени 1,3 млрд. лв., при последвалите служебни и редовно правителство са платени още 1,5 млрд. лв. Общо платеното възлиза на 2,8 млрд. лв. и няма как да не са плащани и основни ремонти, ако констатациите в доклада на комисията са верни.

Не се случи и нищо от препоръките на междуведомствената комисия – да има последващи проверки на ДНСК за незаконно строителство, на АДФИ – за наддоговорените договори при нарушаване на правилата на ЗОП, за промени в ЗУТ, който и според комисията е мъглив по отношение на дефинициите и т.н.

 

Кой е по-по-най напред в опашката за плащания

 

Голямото опасение, че при висящи огромни забавени плащания ще се стигне до неравнопоставеност и липса на ясни критерии кой кога получава пари, се оправдава от предоставените от АПИ документи. Плащанията към края на 2022 и до момента ясно показват, че в едни райони покриването на дълговете е текло ударно, а в други още ще си чакат парите. Няма как да се знаят всички обстоятелства около тези плащания, но е показателно, че съществуващи още от 2021 г. задължения при едни фирми са покрити бързо, при други – не.

Пример за бавно плащане на натрупаните стари задължения са пътищата на територията на областно пътно управление Добрич и Стара Загора. Към средата на 2021 г. фирмите, работещи на територията на Добрич, имаха да получават извършени, но неразплатени дейности в размер на 11,6 млн. лв. Очакваше се до края на годината изпълнението да доведе до още 2,7 млн. лв. разходи. На този фон АПИ е платило на консорциума „Добрич 2019“ 3 млн. лв. през 2022 г. и 0 лв. през 2023 г.

В Стара Загора имаше през 2021 г. извършени, но неплатени дейности за 11,6 млн. лв. и очаквано изпълнение до края на годината за други 6,7 млн. лв. Дружествата, работещи в това областно управление, са получили 4,7 млн. лв. през 2022 и 2,3 млн. лв. през 2023 г.

Други консорциуми – като този за територята на Плевен, са си получили забавените от 2021 г. пари, но пък са нямали никакви допълнителни възлагания и крайното изпълнение към момента  е под първоначално договореното. Тоест наддоговарянето при тях е останало на хартия и договорът дори не е стигнал като плащания първоначално определеното. Консорциум ПВП, който отговаряше за Плевен, е получил до избухването на сканадала 7 млн. лв. В средата на 2021 г. консорциумът имаше да получава извършени, но неплатени дейности в размер на 12,8 млн. лв. През 2022 и 2023 г. са платени 5,1 и 6,3 млн. лв. Това прави общо изпълнение за тази област 18,4 млн. лв. Според оригиналния договор, без наддоговарянето, разходите за поддържка на пътищата в ОПУ Плевен възлизаха на 22,3 млн. лв. С наддоговарянето заданията са стигнали 46,7 млн. лв., но засега остават на хартия. Подобна е картината и в област Перник.

Докато в едни области плащанията остават далеч от наддоговореното, в други огромните разходи са почти или напълно изпълнени. Пример за такава област е Русе. Консорциумът на територията на Русе имаше да получава извършени, но незаплатени дейности към средата на 2021 г. в размер на 17,7 млн. лв. и очаквано изпълнение до края на годината още 17,4 млн. лв. През 2022 г. фирма „Пътинженеринг“ АД е получила 46,2 млн. лв. и 11,4 млн. лв. през 2023 г. Това означава, че фирмата е получавала допълнителни възлагания. С платеното преди сканадала през 2021 г. – 37,3 млн. лв., крайното изпълнение за Русе възлиза на 94,9 млн. лв. Оригиналният договор бе за 15,1 млн. лв., с наддоговарянето сумата му скочи на 96,5 млн. лв. Тоест при Русе дейностите са изпълнени почти на 100%. Тук като оправдание може да се посочи, че това е една от областите с най-малък дял на основни ремонти – тоест нямаме прикриване на основни ремонти като текущи, но така или иначе е допуснато огромно наддоговаряне.

Пример за драстично наддоговорен контракт с голям дял на основния ремонт, който също си се разплаща добре, е този за Пловдив с фирма „Европейски пътища“ АД. През 2021 г. фирмата имаше извършени, но неразплатени дейности, на стойност 55,6 млн. лв. и очаквано изпълнение до края на годината за 11,1 млн. лв. През 2022 година „Европейски пътища“ е получила 106,6 млн. лв. и други 77 млн. лв. през 2023 г. С платеното преди скандала – 42,7 млн. лв., крайното изпълнение по този договор засега е в размер на 226,3 млн. лв. Оригиналната стойност на тази обществена поръчка бе 28 млн. лв., с наддоговарянето достигната сума е една от най-високите – 267,8 млн. лв., като малка част за момента остава неизпълнена. Според доклада на междувемодствената комисия 87,8% от възложените дейности след наддоговарянето са били за основен ремонт.

„Европейски пътища“ държеше и пътното поддържане на територията на Пазарджик. Тук фирмата през 2021 г. имаше неразплатени 58,4 млн. лв. и очаквано изпълнение до края на годината други 33 млн. лв. През 2022 и 2023 г. е платено съответно 71,6 и 28 млн. лв. С вече полученото до 2021 г. изпълнението по този контракт като плащане възлиза на 261,1 млн. лв. при първоначална стойност на договора 18,7 млн. лв. С наддоговарянето този контракт е достигнал космическите 320 млн. лв.

Можем само да гадаем от какви съображения са изхождали властите за темпото на разплащания с конкретните фирми. Но догадките не са лицепприятни.

Автор: Таня Петрова, Сега

Предна статияВсъщност: Кога ще станем европейци?
Следваща статия

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Оперираха в „Пирогов“ простреляното дете

18-месечното дете от Враца, което бе простреляно в главата, е оперирано в най-голямата спешна болница "Пирогов", съобщиха от лечебното...

Среща при Главчев заради атаката на Иран срещу Израел: Няма непосредствена опасност за сигурността на България

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България. Това беше докладвано на служебния министър-председател Димитър Главчев, който тази сутрин свика работно съвещание заради атаката...

Автоматична Чернова

Писането на поезия е талант, с който човек или се ражда, или не. Това каза Стефан Цанев по време на представянето на книгата си...

Георги Киряков: Възможно е страната да се тика умишлено към несигурност

"Това е поредната предизборна кампания, в която се използват различни от естествените демократични техники за убеждаване на избиратели и публики. Тип кампания, в която...

Видео: Таксиметров шофьор блъска нарочно майка с дете и изобщо не спира

Таксиметров шофьор блъска нарочно майка с дете в столичен квартал, а след това бяга от местопроизшествието. Кадрите от инцидента, станал в жк "Толстой" в...

Вижте още