Различен прочит: Спасявайки „Промяната“, ГЕРБ рискува да бъде удавена

Най-четени

България отбелязва националния си празник

България отбелязва националния си празник – 3 март и 146-ата годишнина от Освобождението от османско иго. В цялата страна днешният...

Защо Русия се държи така към България?

Отношението на Русия към България и българите открай време съдържа следните основни съставки: имперска арогантност, груби исторически лъжи, сладникава...

Коментар: И все пак България върви към по-добро

Въпреки всички обществени безпокойства, тревоги и оплаквания, може със сигурност да се твърди, че България все пак върви към...

Предизборно в “Лидерският букет повяхна, скоро ще окапе” на 10.02. т. г. “Труд” писа, че “Със запролетяването следизборната картина у нас ще изглежда съвсем иначе.” Това и става пред очите на избирателите, макар не всички да го виждат.

Класиралата се първа коалиция ГЕРБ-СДС се представя в ролята на спасителка на загубилата комбинация “ПП-ДБ”, която вече очевидно е неспасяема.

Неосъществимото ѝ спасяване очевидно я превръща в тежък камък на шията на спасителката и напън за изпълнение на ритуално самоубийство сред оптимистични евроатлантически възгласи. Прозрачна схема, реализирана нееднократно напоследък в ЕС.

При това никакви други устойчиви във вековете ценности освен християнските няма. Изглежда Посолството настоява да се прави кабинет около измислените. От общи съображения, защото от Вашингтон към него не идват разбираеми указания, там също е политически смог. Само да не идват на власт националисти.

“Възраждане” ли става ключовият повод за някаква коалиция? Или поне за унизително шикалкавене за “голямата популистка” заплаха и острата нужда от съвместна борба на демократите срещу нея. Влиянието на тази формация върху политическата игра изглежда доста сериозно погледнато през тази призма.

Новоизбраните депутати отложиха процедурата по избора на председател на Народното събрание. Всъщност първите две партии провалиха мероприятието. След предложението на Асен Василев от Промяната за ротация на председателя на НС. Скандално! И противоконституционно, казва конституционалистът проф. Пламен Киров пред “Труд”.

Какви търпение, разбиране и диалогичност с тези шарлатани, водачо Борисов! Значителен процент от гласувалите за ГЕРБ го сториха против тия ваши и лични твои врагове! Няма да приемат обяснения за ловко хитруване и умела тактика.

Политическата гъвкавост не трябва да стига до безгръбначие и поемане на опасни рискове за партията.

Особено с клиентела в предсмъртни гърчове пред себе си, която може да бъде монтирана на власт само на носилка. Така и ГЕРБ се представя като клиентела, актуална само за момента. Особено след като нейният водач предварително заявява, че вече няма да е премиер и отива да се намести сред онези, които доскоро наричаше безделници. 68 от които брои просто за “свои”.

Дори да се преговаря официално с тези от Промяната и ДБ е унижение за ГЕРБ. На тях, особено на Кирчо, Асенчо и още неколцина отявлени головодници и въздухари, им върши работа само капитулацията пред техните претенциозни кълчотения. И предизборно заявиха отказ от коалиране. Не искат да се договарят за сътрудничество, а само да им се подчиняват и угаждат.

Те се появиха и съществуваха като анти-ГЕРБ и се надяват на съживяването си само в такъв вид. И без тях вече можеше да бъде отгласувана кандидатурата на Росен Желязков. Защо това да стане с тяхно одобрение и след обсъждане дори само на законодателна програма с тях? Та те в това си окаяно организационно-политическо състояние могат само да опозиционерстват, да са контра!

Техните избиратели това искат, няма да им простят дружба с “мутрите”, затвор в Банкя искат. Каквото и правителство да се скалъпи в този парламент, те ще му вредят. Тъй като без участие или поне без явна подкрепа от ГЕРБ то не може да мине, значи неизбежно ще вредят и на нея. Все по-злобно и безогледно с приближаването на лятото.

Така ви се пада, ще си казват гражданите!

Ще атакуват също и Възраждане, и БСП, и ИТН, и ДПС. Независимо дали са извън или вътре в някаква коалиция или зад непартийно правителство. Но вече като влезли в сговор с ГЕРБ. В отговор онези надлежно ще им се озъбват. Колко време ще изкара то? 4 месеца, както планира Асен Василев. Ако нещо спечелят, няма да е много, но сериозно ще навредят на обгрижилите ги.

Обратно броене за 49-я парламент започна , четем в “Труд”. Опитите да бъдат приобщени Промяната и ДБ водят до деполитизация на най-политическия по определение орган – Народното събрание. И сигурното приближаване на служебно правителство, предсрочни избори и злобно съскане към президенството.

Я да идва служебният Гълъб Донев!

Водачът на ГЕРБ хитро предлага нужния за партиите вариант за правителство – служебното да си остане като редовно, но да го напътстват депутатите. А безплодните случайници, празните дърдорковци и политическите головодници да си кротуват довреме безотговорни и нахранени.

А за какъв кеф Румен Радев и Гълъб Донев да приемат този обезличаващ ги тарикатлък?

Те могат да продължат като служебно правителство без онези, защото им е ясно, че Вашингтон и Брюксел искат само едно – тук да се изпълняват техните предписания. Какво като някакви партии и политици не съставят кабинет, отказват да поемат отговорност, нали Радев и назначенците му ги изпълняват? Нима той не е стриктен Триморец и верен на американската линия Синхронист!

Лидерският букет вече увехна, фукльовците видимо окапват. На техните места в оцелите клиентели се монтират нови послушковци. Отваря се пространство за нови ляво-десни, соцално-либерални, пребоядисани активисти и прочие според Ония “ценности” правилни клиентелки. Все още може, има търсене отвън, има и предлагане тук. Я, колко НПО-та чакат ред за растеж и надграждане!

Такива винаги са били нужни на големите ни братя за управници у нас, важното е да не пробият кадърни, родолюбиви, отговорни, почтени.

Политическото израждане в Евросъюза е очевидно и неудържимо, политическата система не работи полезно за държавата и населението. Защитната система на организма-общност е в напреднала фаза на разрушение, неолибералният СПИН скоро ще я срине. Политическото безвремие у нас е следствие на безвремието там. И става много лесно обяснимо е защо “Възраждане” расте електорално в очакване на неизбежното сгромолясване на неолибералната полуда.

 

Автор:Д-р Илия Илиев

Източник: „ТРУД“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

България отбелязва националния си празник

България отбелязва националния си празник – 3 март и 146-ата годишнина от Освобождението от османско иго. В цялата страна днешният...

Защо Русия се държи така към България?

Отношението на Русия към България и българите открай време съдържа следните основни съставки: имперска арогантност, груби исторически лъжи, сладникава сантименталност към "по-малкия брат". Нови...

Коментар: И все пак България върви към по-добро

Въпреки всички обществени безпокойства, тревоги и оплаквания, може със сигурност да се твърди, че България все пак върви към по-добро. Сочи го една новина,...

Шефът на Фронтекс: България е важен партньор, без нея не можем да пазим външните граници на Евросъюза

България е много важен партньор за нас, без нея не можем да пазим външните граници на ЕС. Имате пълна подкрепа за Шенген. Това коментира от...

Почина Славчо Пеев. Светъл път!

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84-годишна възраст. Тъжната вест обяви директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.  "Отиде си Славчо Пеев! Светлина, Славе, и...

Вижте още