Родни абсурди: Шеф на комисия се оказа неграмотен, а член – дрогиран

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Вотът не минава без куриози. Както винаги, в повечето случаи смешното се смесва с трагичното. 

БНТ разказа за председател на секционна комисия в „Столипиново“, който не може да чете и пише. И друг път са се случвали такива неща в ромските квартали, но с редовите членове на комисията. Цял неграмотен председател си е доста интересно. В продължение на няколко часа той се прикривал успешно. Накрая колегите му и избирателите забелязали, че не се справя с буквите и числата. След подаден сигнал до РИК е сменен. bTV пък прибави направо разтърсващ елемент в сагата. Самият мъж разказа пред телевизията, че не се е натискал за председател, а просто за член на комисията. Участвал на избори за четвърти път. Четял „малко“, със смятането се справял „горе-долу“. Бил завършил 8-и клас:

И друг случай претендира за „палмата“ на куриозите. Пак е от Пловдив. Става дума за член на секционна комисия, арестуван за употреба на наркотични вещества. Любопитно е, че бил спрян от полицията за рутинна проверка в Калояново, шофирайки на път за секцията. Тестът дал положителна проба. Комисията продължила работата без него.

В Асеновград пък се скарали двама членове на комисията. Единият забелязал как другия наднича зад машината и дава инструкции на гласуващите.

Пак БНТ съобщи за странна история в кърджалийското село Калинка. Хората там редовно гласували в секция, намираща се в… частен имот. Сега къщата принадлежала на български изселник от Бурса, който си идвал рядко. Човекът се съгласил да се ползва имота му. А се ползва, защото в селото липсва… обществена сграда. Няма кметство, магазин.  „Винаги е било в частен дом. Ние нямаме тук държавно общежитие или някаква друга сграда, където да проведем изборите. Винаги нашите избори са били в частни къщи. Дали е една или друга, почти през две години сменяме къщите“, обясни кметът Ахмед Мехмет.

А машина в добричкото село Стожер… изпуши. Буквално! Гъст дим се разстлал в помещението. Местните хора споделиха, че и на предишните вотове било така – електрическата инсталация била слаба.

**

Арести заради различен вид изборни престъпления извърши полицията днес. Най-тежък се очертава случаят в кърджалийското село Стремци, където е задържан председателят на подвижната секция. Той провеждал партийна агитация, а и имало край урната рекламни политически материали. Допускал и придружители. В тази връзка БТА уточни, че се издирва второ лице, което попълвало вместо избирателите бюлетините в подвижната секция. В момента полицията разследва случая. При влизането си в сградата на полицията в Кърджали задържаният отрече да е агитирал или попълвал бюлетини на други лица.

Арест имаше и в Горни Дъбник, Плевенско. Става дума за мъж на 68 години, купувал гласове. Заради същото в сливенския квартал „Надежда“  са „прибрани“ двама души след активно наблюдение. В Ловеч също е образувано досъдебно производство за изборна търговия, но засега без задържани.

ДАННИ

Вотът днес протича без сериозни нарушения, но пък опити за такива е имало предостатъчно в предишните дни. Това стана ясно от думи на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев около 10 часа. Той разговаря с журналисти при гласуването си в пловдивска секция.

„През последните 24 часа няма постъпили сигнали за бомбени заплахи. Секциите бяха отворени навреме“, каза Демерджиев. После отчете данните до вчера: „Има задържани 114 човека до края на деня. Има образувани 133 досъдебни производства. Досъдебните производства са 100 процента повече спрямо предходните избори. Над 50% повече са задържаните. Повече са и опитите да се манипулира вота“. Според него съответно и полицията била по-активна. Провеждали се редица акции: „Не сме спрели. Както обещах, цяла седмица текат в редица градове и населени места. Ще продължат и след изборния ден“.

От началото на предизборната кампания до 13,00 часа на 02.04.2023 г. са образувани общо 719 преписки и 133 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите, сочат справките на прокуратурите от страната.

По Апелативни райони досъдебните производства, свързани с вота за народни представители, са разпределени, както следва: АП-София – 43; АП-Бургас – 29; АП-Пловдив – 18; АП-Варна – 28; АП-Велико Търново – 15. Привлечени в качеството на обвиняеми са 5 лица.

Във Върховна касационна прокуратура функционира дежурното звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация. Граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, които са публикувани на интернет-страницата на ПРБ, добавят от държавното обиненение.

Продължава да функционира и Националното междуведомствено звено, което координира дейността на ПРБ и ДАНС за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на парламентарните избори, пишат оше от прокуратурата.

 

Източник: „СЕГА“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още