Тръмп е обвинен в криминални престъпления, първият в историята бивш президент на САЩ

Най-четени

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем,...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

 

Доналд Тръмп е обвинен от голямо жури в Манхатън след разследване за тайно плащане на порнозвездата Сторми Даниелс, като по този начин става първият бивш президент на САЩ, изправен пред наказателни обвинения.

 

Никога в историята това не се е случвало и с действащ държавен глава на страната и събитието се коментира като удар и за Републиканската партия.

 

Все още не са известни конкретните обвинения, тъй като обвинителният акт не е публичен. CNN съобщи в четвъртък, че той е изправен пред повече от 30 обвинения, свързани с бизнес измами.

През 2016 г. Даниелс, чието истинско име е Стефани Клифърд, предлага на медия да продаде историята си за сексуалната си връзка с Тръмп през 2006 г., докато той е женен. По това време той е кандидат за президент, екипът му се заема с потушаване на скандала, като адвокатът му Майкъл Коен ѝ плаща 130 хил. долара, за да с мълчи. Това не е престъпление, но когато Тръмп му възстановява парите, те са записани като „правни разходи“, а фалшифицирането на счетоводни документи е наказателно престъпление в Ню Йорк. 

Освен това прокурорите може да го обвинят в нарушаване на изборните закони, ако докажат, че мотивите на Тръмп са били избирателите да не научат за аферата. Това е още по-сериозно престъпление – прикриване на престъпление чрез фалшифициране на данни.

Случаят не изглежда безспорен, а и има малко прецеденти за успехи при подобно съдебно преследване. Предишни опити да бъдат съдени политици за това, че са прекрачили границите между личните си финанси и финансирането на кампаниите им, са се проваляли, припомня Би Би Си.

 

 

Коен каза, че е координирал с Тръмп плащанията на Даниелс, както и на втора жена, бившия модел на Playboy Карън Макдугъл, която също твърди, че е имала сексуална връзка с него. Тръмп отрече да е имал връзка с двете жени. През 2018 г. тогавашният президент първоначално оспори да знае нещо за плащането на Даниелс. По-късно той призна, че е възстановил сумата на Коен за плащането, което той нарече „обикновена частна сделка“.

 

 

Тръмп е обвинен в криминални престъпления, първият в историята бивш президент на САЩ

© Reuters

 

 

Днес Тръмп каза, че е „напълно невинен“ и посочи, че няма да се откаже от президентската надпревара през 2024 г. Той обвини райония прокурор Алвин Браг, който е демократ, че се опитва да навреди на шансовете му да спечели преизбирането срещу президента демократ Джо Байдън. „Това е политическо преследване и намеса в избори на най-високо ниво в историята“, каза той в изявление.

 

Малко след това Тръмп призова поддръжниците си да съберат пари за правната му защита. Той е събрал над 2 милиона долара според кампанията си, откакто прогнозира на 18 март, че щял да бъде арестуван четири дни по-късно.

 

 

Сторми Даниелс

© Reuters

Сторми Даниелс

 

 

Тръмп, фаворитът за номинацията на републиканците през 2024 г. според проучванията, получи подкрепа от редица свои потенциални съперници в четвъртък, включително губернатора на Флорида Рон Десантис и бившия вицепрезидент Майк Пенс. „Това само допълнително ще послужи за разделяне на страната ни“, каза Пенс.

Тръмп може да използва случая, за да раздуха гнева сред основните си поддръжници, въпреки че други републикански избиратели може да се уморят от драмата. Около 44% от републиканците казаха, че той трябва да се откаже от надпреварата, ако бъде обвинен, според проучване на Reuters/Ipsos, публикувано миналата седмица.

 

 

Въпреки че Белият дом не коментира, демократите казаха, че Тръмп не е имунизиран от върховенството на закона. „Насърчавам както критиците, така и поддръжниците на г-н Тръмп да оставят процеса да протече мирно и в съответствие със закона“, каза най-високопоставеният демократ в Сената Чък Шумър.

  • Обвиненията вероятно ще бъдат разпечатани от съдия през следващите дни.
  • Днес Тръмп ще трябва да се яви в Манхатън за пръстови отпечатъци, снимка за полицейското досие и друга обработка на данни.
  • Офисът на Браг каза, че се е свързал с адвоката на Тръмп, за да координира предаването му и предварително явяване пред съда, което съдебен служител каза, че вероятно ще се случи следващия вторник. Това е етап, на който се представят обвиненията, обвиняемият заявява дали се смята за виновен или невинен, а съдията решава дали да го пусне на свобода, докато трае делото.

Разследването в Манхатън е едно от няколкото правни предизвикателства, пред които е изправен Тръмп.

 

 

 

Алвин Браг

© Reuters

Алвин Браг

 

 

Браг успешно преследва бизнеса на Тръмп миналата година по обвинения в данъчни измами, което доведе до наказателна санкция от 1.61 милиона долара.

 

Очаква се председателстващият съдия по това дело, съдията от Върховния съд на Ню Йорк Хуан Мърчан, да наблюдава и това дело, според лице, запознато с въпроса.

 

Коен се призна за виновен за нарушение на финансирането на кампания през 2018 г. и излежа повече от година затвор. Федералните прокурори казаха, че той е действал по указания на Тръмп. Коен каза, че стои зад показанията си и доказателствата, които е предоставил на прокурорите. „Понасянето на отговорност има значение“, каза той в изявление.

 

www.dnevnik.bg.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем, че има удари и върху...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Няма да...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт....

Вижте още