Тръмп е обвинен в криминални престъпления, първият в историята бивш президент на САЩ

Най-четени

България отбелязва националния си празник

България отбелязва националния си празник – 3 март и 146-ата годишнина от Освобождението от османско иго. В цялата страна днешният...

Защо Русия се държи така към България?

Отношението на Русия към България и българите открай време съдържа следните основни съставки: имперска арогантност, груби исторически лъжи, сладникава...

Коментар: И все пак България върви към по-добро

Въпреки всички обществени безпокойства, тревоги и оплаквания, може със сигурност да се твърди, че България все пак върви към...

 

Доналд Тръмп е обвинен от голямо жури в Манхатън след разследване за тайно плащане на порнозвездата Сторми Даниелс, като по този начин става първият бивш президент на САЩ, изправен пред наказателни обвинения.

 

Никога в историята това не се е случвало и с действащ държавен глава на страната и събитието се коментира като удар и за Републиканската партия.

 

Все още не са известни конкретните обвинения, тъй като обвинителният акт не е публичен. CNN съобщи в четвъртък, че той е изправен пред повече от 30 обвинения, свързани с бизнес измами.

През 2016 г. Даниелс, чието истинско име е Стефани Клифърд, предлага на медия да продаде историята си за сексуалната си връзка с Тръмп през 2006 г., докато той е женен. По това време той е кандидат за президент, екипът му се заема с потушаване на скандала, като адвокатът му Майкъл Коен ѝ плаща 130 хил. долара, за да с мълчи. Това не е престъпление, но когато Тръмп му възстановява парите, те са записани като „правни разходи“, а фалшифицирането на счетоводни документи е наказателно престъпление в Ню Йорк. 

Освен това прокурорите може да го обвинят в нарушаване на изборните закони, ако докажат, че мотивите на Тръмп са били избирателите да не научат за аферата. Това е още по-сериозно престъпление – прикриване на престъпление чрез фалшифициране на данни.

Случаят не изглежда безспорен, а и има малко прецеденти за успехи при подобно съдебно преследване. Предишни опити да бъдат съдени политици за това, че са прекрачили границите между личните си финанси и финансирането на кампаниите им, са се проваляли, припомня Би Би Си.

 

 

Коен каза, че е координирал с Тръмп плащанията на Даниелс, както и на втора жена, бившия модел на Playboy Карън Макдугъл, която също твърди, че е имала сексуална връзка с него. Тръмп отрече да е имал връзка с двете жени. През 2018 г. тогавашният президент първоначално оспори да знае нещо за плащането на Даниелс. По-късно той призна, че е възстановил сумата на Коен за плащането, което той нарече „обикновена частна сделка“.

 

 

Тръмп е обвинен в криминални престъпления, първият в историята бивш президент на САЩ

© Reuters

 

 

Днес Тръмп каза, че е „напълно невинен“ и посочи, че няма да се откаже от президентската надпревара през 2024 г. Той обвини райония прокурор Алвин Браг, който е демократ, че се опитва да навреди на шансовете му да спечели преизбирането срещу президента демократ Джо Байдън. „Това е политическо преследване и намеса в избори на най-високо ниво в историята“, каза той в изявление.

 

Малко след това Тръмп призова поддръжниците си да съберат пари за правната му защита. Той е събрал над 2 милиона долара според кампанията си, откакто прогнозира на 18 март, че щял да бъде арестуван четири дни по-късно.

 

 

Сторми Даниелс

© Reuters

Сторми Даниелс

 

 

Тръмп, фаворитът за номинацията на републиканците през 2024 г. според проучванията, получи подкрепа от редица свои потенциални съперници в четвъртък, включително губернатора на Флорида Рон Десантис и бившия вицепрезидент Майк Пенс. „Това само допълнително ще послужи за разделяне на страната ни“, каза Пенс.

Тръмп може да използва случая, за да раздуха гнева сред основните си поддръжници, въпреки че други републикански избиратели може да се уморят от драмата. Около 44% от републиканците казаха, че той трябва да се откаже от надпреварата, ако бъде обвинен, според проучване на Reuters/Ipsos, публикувано миналата седмица.

 

 

Въпреки че Белият дом не коментира, демократите казаха, че Тръмп не е имунизиран от върховенството на закона. „Насърчавам както критиците, така и поддръжниците на г-н Тръмп да оставят процеса да протече мирно и в съответствие със закона“, каза най-високопоставеният демократ в Сената Чък Шумър.

  • Обвиненията вероятно ще бъдат разпечатани от съдия през следващите дни.
  • Днес Тръмп ще трябва да се яви в Манхатън за пръстови отпечатъци, снимка за полицейското досие и друга обработка на данни.
  • Офисът на Браг каза, че се е свързал с адвоката на Тръмп, за да координира предаването му и предварително явяване пред съда, което съдебен служител каза, че вероятно ще се случи следващия вторник. Това е етап, на който се представят обвиненията, обвиняемият заявява дали се смята за виновен или невинен, а съдията решава дали да го пусне на свобода, докато трае делото.

Разследването в Манхатън е едно от няколкото правни предизвикателства, пред които е изправен Тръмп.

 

 

 

Алвин Браг

© Reuters

Алвин Браг

 

 

Браг успешно преследва бизнеса на Тръмп миналата година по обвинения в данъчни измами, което доведе до наказателна санкция от 1.61 милиона долара.

 

Очаква се председателстващият съдия по това дело, съдията от Върховния съд на Ню Йорк Хуан Мърчан, да наблюдава и това дело, според лице, запознато с въпроса.

 

Коен се призна за виновен за нарушение на финансирането на кампания през 2018 г. и излежа повече от година затвор. Федералните прокурори казаха, че той е действал по указания на Тръмп. Коен каза, че стои зад показанията си и доказателствата, които е предоставил на прокурорите. „Понасянето на отговорност има значение“, каза той в изявление.

 

www.dnevnik.bg.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

България отбелязва националния си празник

България отбелязва националния си празник – 3 март и 146-ата годишнина от Освобождението от османско иго. В цялата страна днешният...

Защо Русия се държи така към България?

Отношението на Русия към България и българите открай време съдържа следните основни съставки: имперска арогантност, груби исторически лъжи, сладникава сантименталност към "по-малкия брат". Нови...

Коментар: И все пак България върви към по-добро

Въпреки всички обществени безпокойства, тревоги и оплаквания, може със сигурност да се твърди, че България все пак върви към по-добро. Сочи го една новина,...

Шефът на Фронтекс: България е важен партньор, без нея не можем да пазим външните граници на Евросъюза

България е много важен партньор за нас, без нея не можем да пазим външните граници на ЕС. Имате пълна подкрепа за Шенген. Това коментира от...

Почина Славчо Пеев. Светъл път!

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84-годишна възраст. Тъжната вест обяви директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.  "Отиде си Славчо Пеев! Светлина, Славе, и...

Вижте още