„Бомба в училище“ е само първата крачка – коя е втората?

Най-четени

Цветан Цветанов: Антон Хекимян ще бъде употребен

Борисов продаде и предаде всички членове и симпатизанти на ГЕРБ с едноличните си решения, така се обезсмисля политическият проект. Това...

Скандалът с Руската църква: Ключовете за храма не може да са в ръцете на шпиони

Скандалът около Руската църква разгърна нова антибългарска кампания, в която е замесена и религията. Защо са неглижирани данни на...

ГЕРБ издигна Антон Хекимян за кмет на София, вижте кой е той

Антон Хекимян е кандидатът за кмет на ГЕРБ-СДС, обяви Томислав Дончев пред журналисти, след като представители на коалицията внесоха кандидатурата в Общинската избирателна комисия...

Сигнали за бомби, изпращани през имейл до множество училища в страната. Звучи нелепо и досадно, а ако си родител, който бързо трябва да притърчи до училището на детето си, неминуемо ще е и дразнещо.

Но тази проста и лесна схема, ако не ѝ обърнем внимание, може да се окаже от онези малки камъчета, дето могат да обърнат много коли в държавата.

Каква е ситуацията според информацията, с която разполагаме до момента? Група руски хакери е създала програма бот, който изпраща писма с бомбени заплахи до множество училища в България (според МВР до момента 102 училища в областите Плевен, Сливен, Варна, Бургас и София).

Проверките на полицията са установили, че получените имейли са почти идентични. Авторите правят високопарни заплахи за унищожаване на държавата и обществото, но след нито една заплаха няма установена реална опасност.

И ако изключим по-малките деца, които са останали изплашени от цялата тази бомбена драма, всичко звучи не по-опасно от обикновен двойкаджия, който иска да избяга от контролно по математика, просто в малко по-големи мащаби.

Проблемът идва именно от мащабите и от потенциала за създаване на главоболия.

 

Бившият шеф на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев вече посочи къде се крие истинската заплаха от цялата тази ситуация. Защото в момента говорим за два дни, в които някои училища получават тези заплахи и трябва да прекратяват учебна дейност. Ами ако това се превърне в ежедневие?

Истината е, че когато говорим за училища, някак не можем да си позволим да пренебрегваме сигнали за опасност. Нима всеки ден децата ще трябва да прекъсват програмата си за извънредна почивка благодарение на някой прегърбен, изкорубен Пьотр, живеещ в мазето на майка си край Москва?

А какво ще стане ако обхватът се разшири и заплахите започнат да идват не само към училища, но към болници, съдилища, общински администрации и т.н.?

Още повече – само след дни България излиза на поредни предсрочни парламентарни избори, а огромна част от избирателните секции се помещават в училища. Какво ще стане с изборния ден, ако започнат да валят отново подобни заплахи по мейлите на училищата…

 

По думите на Колев такива групи като тази, която е отговорна за сегашното положение с бомбените заплахи, имат политически мотиви и търсят една основна водеща цел – създаването на хаос и паника.

Реакцията на държавата до момента показва, че България засега не разполага с адекватна система за отговор на подобен сорт нови атаки – хитри, подмолни, привидно безвредни, но на практика предизвикващи смут, бъркотия и безпокойства.

От МВР вече изразиха готовност да създадат нова общонационална процедура за реагиране при подобни ситуации.

Надеждата е тя да е достатъчно добра и да дава добър баланс между реагирането на потенциалната опасност и игнорирането на откровените лъжливи сигнали.

Едно е сигурно обаче – сегашният случай ни изправя много рязко срещу реалността на света в XXI век, дори тривиалните грубиянски шеги могат да се превърнат в метод за водене на кибервойна. И ние трябва да се адаптираме, ако не искаме нещо толкова нелепо, колкото имейл, превеждан с Google Translate да причинява хаос в обществото ни.

С времето ще виждаме все по-категорично, че макар край нас хора да умират на реалното бойно поле, все по-често войните ще се водят необявени официално и с подмолни тактики в интернет.

България трябва да бъде готова за това. В противен случай трябва да се приготвим за много по-сериозни проблеми от това да се чудим как да вземем децата си от училище часове по-рано.

 

Автор:Стоян Попов

Източник:webcafe.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Цветан Цветанов: Антон Хекимян ще бъде употребен

Борисов продаде и предаде всички членове и симпатизанти на ГЕРБ с едноличните си решения, така се обезсмисля политическият проект. Това...

Скандалът с Руската църква: Ключовете за храма не може да са в ръцете на шпиони

Скандалът около Руската църква разгърна нова антибългарска кампания, в която е замесена и религията. Защо са неглижирани данни на службите за разузнавачите в раса?...

ГЕРБ издигна Антон Хекимян за кмет на София, вижте кой е той

Антон Хекимян е кандидатът за кмет на ГЕРБ-СДС, обяви Томислав Дончев пред журналисти, след като представители на коалицията внесоха кандидатурата в Общинската избирателна комисия (ОИК) в София на "Московска"...

Какво е в главата на Путин?

Цивилизацията и диващината - това са две стъпала на човешкото развитие, които са толкова раздалечени, че на практика не могат да общуват помежду си....

Ето как Бойко Борисов се отказа за битката за София

Ако някой още не е разбрал, налице е новина - ГЕРБ няма да играе за кмет на София и Пловдив. В двата най-големи града...

Вижте още