Ружа Игнатова – от охолния живот до изчезването и ролята на Ирина Дилкинска

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Ако е жива, то къде е Ружа Игнатова?

Криптокралицата е в неизвестност от вече пет години, но екстрадирането в Америка на българката Ирина Дилкинска отново отвори темата.

Броят на ощетените и заведените дела продължават да растат като сумата надмина 4 млрд. долара.

Ирина Дилкинска е била човекът за пране на пари на Ружа Игнатова. Тя е била отговорна заедно с други да построи мрежа от фирми по цял свят, за да пере парите на жертвите на измамата, прехвърляла е парите по различни мрежи. Това каза режисьорът на филма за криптокралицата – Йохан фон Мирбах пред Нова телевизия.

Тя е била официално начело на правния отдел, твърди фон Мирбах. Той обясни, че разполага с вътрешни документи, в които Дилкинска е посочена под номер 9 във фирмената листа. “След изчезването на Ружа тя е станала още по-важна. Работила е още 2 години за OneCoin и след това е приключила”, разказа режисьорът. Той я определи като “важен човек за цялата мрежа”.

Освен в листа със служители, името на Дилкинска присъства и на много вътрешни документи на OneCoin. “Това показва, че тя е била много важна”, смята той.

Според него дори и да не е знаела произхода на парите, с които работи, действията на Дилкинска за наказуеми. “Когато човек трябва да придвижва големи суми пари по цял свят, да ги пере и да не плаща данъци – това само по себе си е наказуемо. В този ред на мисли е безачение дали е знаела какъв е произходът на парите”, посочи фон Мирбах.

Той разказа още, че след успеха на OneCoin във фирмата са идвали повече пари, отколкото самата Ружа си е мислила. “Налице са били огромни проблеми парите да бъдат изпрани. Имало е много пари кеш. В офиса в София са приситали хора с пачки в кеш, които са искали да ги обърнат в OneCoin. Сред тях са били и криминални личности. Искали са и да ги изперат”, каза журналистът.

Игнатова е притежавала пентхаус в Лондон, построила си е вила в Созопол, карала е скъпи коли и е купувала само луксозни стоки и диаманти. “Било й е все едно. Когато получаваш стотици милиони на сметката си, каквото като харчиш по милион на ден?”, каза режисьорът, според когото Игнатова е празнувала рождени дни, които са стрували 800 000 евро.

Краят на пищния й начин на живот идва през 2016 г. ”Тогава започват първите разследвания и тя не може да се върне в Лондон. Тогава разбира, че ФБР я разследва в Германия. Това се случва през април 2017г.”, каза фон Мирбах. Германските служби искат да обискират и централата на OneCoin в София.

Пред режисьора говори най-добрата приятелка на Ружа – Асдис Ран. Тя разказала, че в този период Ружа е плакала и не се е чувствала добре. Усещала е, че всичко приключва. “Във филма Асдис заявява, че нейната най-добра приятелка е била много разстроена. Имала е и страхове за живота си. Били са много тежки времена за Ружа”, допълва режисьорът.

Той и негови колеги все още не могат да стигнат до края на историята на Ружа Игнатова. След изчезването й се уповават само на предположения.

 

Според бившия ръководител на разузнавателната агенция в Люксембург – Франк Шнайдер, в деня на изчезването на Игнатова той е бил в контакт с нея през целия ден. Тя е избягала в Гърция, след това се е върнала в България. Но това отново са само прдположения, уточни фон Мирбах. “Вероятно е живяла известно време в страната. Аз и много от колегите предполагаме, че тя е пътувала за Дубай и там е била около година”, допълни той.

Хората, които следят живота на криптокралицата, предполагат, че със завръщането си у нас, се е оставила в ръцете на хората, които я защитават в България. Така тя става зависима от тях.

Според Шнайдер е била убита. “Последното съобщение, което той получава от нея, е “Вкъщи съм в безопасност”. Според него обаче това е написано от хората, които са я убили. Защото Франк Шнайдер и Ружа винаги са си писали на немски, а съобщението е било на английски”, каза фон Мирбах.

Журналистът разследва в още няколко държави. Заподозрял е и няколко убийци, които според него са откриваеми. Има и следи. Но продължава да се пита: Защо централата на OneCoin в София е все още активна; Защо фирмата и продажбите са все още активни; Кой стои зад това; Кои са собствениците на OneCoin?

“Мисля, че това е работа на българското правосъдие и журналисти – да открият и да се погрижат да няма повече измамени хора”, категоричен е Йохан фон Мирбах.
 

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още