Липсва 1/3 от асфалта на Северната скоростна тангента на София. Има ли изненадани?!

Най-четени

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем,...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Една трета от асфалта липсва на Северната скоростна тангента, обяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Той, заедно с председателя на Управителния съвет на агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Венцислав Ангелов, направиха проверка на обекта и взеха две проби от настилката.

При първоначалния оглед на едната ядка арх. Шишков заяви, че една трета от заложения по проект асфалт, който трябва да е 20 сантиметра, липсва в основния асфалт, предаде БТА.

„Това, което виждате в момента, е 14 сантиметра, липсва част от пътя“, допълни Шишков. Той показа пред медиите т.нар. ядка.

Този път най-вероятно има изключителни проблеми и с основата, каза арх. Шишков.

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Венцислав Ангелов уточни, че ще се направят допълнителни сондажи на участъка, за да се види какво е моментното състояние на основата на пътя в насипната част. По думите му пътят не е опасен, но има по-кратък експлоатационен период на участъка.

Проба е взета и от едно от мостовите съоръжения в района на пътния участък, като ще се изследва и здравината на стоманената му конструкция.

По думите на строителния министър този участък от Северната скоростна тангента ще има нужда от основен ремонт и то в много по-ранен етап, който ще е за сметка на държавата. Тангентата е извън гаранция, но мостовото съоръжение все още има такава.

Анализите на взетите във вторник проби ще бъдат направени от Научноизследователския строителен институт и от Института за пътища и мостове към агенция „Пътна инфраструктура“. Очаква се резултатите да са готови до две седмици.

Регионалният министър обясни, че участъкът е избран за проверка заради множеството кръпки по него.

Строителството на 17-те километра на Северната скоростна тангента струва 220 млн. лв. Финансирането беше осигурено по оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г., припомни шефът на АПИ Венцислав Ангелов.

На 30 декември 2015 г. тогавашният премиер Бойко Борисов преряза лентата на 13 километра от тангентата, а на 28 април 2016 г. цялата магистрална отсечка беше пусната в експлоатация.

Изпълнител на обекта е консорциум „ХПВС-ССТ„, в който участват „Водстрой 98“, „Хидрострой“ АД, „Пътни строежи Велико Търново“ АД, „Пътинженерингстрой“ АД и „Пътстрой Бургас“, фирми зад които стои бившият шеф на АПИ Велико Желев. Стойността на договора за проектиране и строителство е 180 млн. лв. с ДДС.

Строителният надзор е осъществен от обединение „СЖС Технос – СЖС България“, в което са „СЖС България“ ЕООД и „СЖС Технос С.А.“, Испания. Техният договор е за 882 000 лв. с ДДС.

Преди проверката, пред БНТ Шишков каза, че проблемите в строителството са свързани с период от 8 – 10 г. назад във времето. По това време страната се управляваше от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Този период е строителна бутафория“, заяви арх. Шишков. По думите му липсват сантиметри асфалт по пътищата и по тази причина проверките се правят съвместно с МВР.

„Резултатите от тях вече започват да не ни изненадват. За съжаление, на всяка проверка липсват слоеве асфалт“, коментира той.

По думите му „шампион“ е отсечката на магистрала „Хемус“ от София до Яна, където при заложен по проект 28 см асфалт, от извадените две проби са установени само 18 см и 21 см настилка. Липсват около 25-30% от асфалта там, каза арх. Шишков.

На магистрала „Марица“, на лот от 30 км, построен от италиански строител, при необходим пласт от 30 см асфалт по проект, е установена настилка с дебелина между 23 – 24 см, посочи Иван Шишков. Пак има липса от 6 – 7 см, което прави около 20%.

На магистрала „Хемус“, освен липсващия асфалт, има и други проблеми, твърде много шлака например, което поставя въпроса откъде е докарана – Кремиковци е наблизо, посочи министърът.

Първата проверка на строителство е била на магистрала „Тракия“, където е установено, че частта Нова Загора – Ямбол е в най-лошо състояние. В момента за там се подготвя проектна документация и документи за тръжна документация за основен ремонт.

Частта между Чирпан – Стара Загора, където е правен ремонт преди 3 години, е бил направен основен ремонт, но под формата на текущ, което е незаконно строителство, каза арх. Шишков.

Тази година, ако няма обжалвания по възлагания и процедурите за основен ремонт, най-вероятно ще започне ремонт в тези участъци, каза Шишков.

Той припомни и резултатите от проверката на пътя Юндола – Лъки, която направи миналата седмица. Пътят е разширен с 1 – 1.5 метра без строителни книжа и скалата е разбита, което води до непрекъснато падане на скална маса на ремонтирания участък, каза арх. Шишков. По думите му това е станало в периода 2019 – 2020 г. от тогавашното ръководство на АПИ. „Има неукрепена скала и пътят се чисти по два пъти на ден от паднали камъни. Както вече казах, не извършваме снегопочистване, а каменнопочистване, коментира министърът.

Миналата седмица е проверен и ремонтът на пътя Самоков – Ихтиман, като направеното не отговаря на никакви норми, каза арх. Шишков. Той напомни, че за тази дейност е платено по решение на Народното събрание, когато се платиха 50% от дължимите суми по всички ремонти на пътища без анализ на това кои са основни и кои са текущи. Специално за този път са платени 3.5 млн. лева от предишния редовен кабинет, каза Шишков.

До момента няма официален коментар от фирмите строили магистралите и пътищата с „липсващия асфалт“ по думите на регионалния министър. Реакция няма и от Кмарата на строителите в България, чието ръководство ще има среща в сряда с арх.Шишков.

Днес той посочи, че цялата преписка във връзка с такъв мащаб на незаконно строителство – за над 1 млрд. лв., е в МВР. „Работихме с тях и всички тези проблеми няма да ги оставя в чекмеджето“, допълни той.

„За 31 от тези пътища, за които са направени основни ремонти под формата на текущи, е имало готови проекти за основен ремонт. Имало е пълната възможност да бъдат издадени строителни книжа, да има надзор, да има строител за основен ремонти и въвеждане в експлоатация. Но това не се е случило. Защо – не мога да знам. Най-вероятно други хора ще отговарят на друго място. А резултатът от това е строителната бутафория, за която говорим“, коментира арх.Шишков.

До месец и половина ще започне строителството на последния лот на магистрала „Европа“ и пак в този период ще бъде пуснат в експлоатация 7 км от скоростния път от Ботевград – Мездра, съобщи регионалният министър. По думите му в напреднала фаза и пред пускане е обхода на Новачене.

До седмица-две ще започне и реалното укрепване на свлачището на магистрала „Струма“ след Благоевград, обеща арх. Шишков.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем, че има удари и върху...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Няма да...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт....

Вижте още