„Стражари и апаши“: Над 100 км oт границата с Турция е с дупки в мрежата и необезопасена

Най-четени

Оперираха в „Пирогов“ простреляното дете

18-месечното дете от Враца, което бе простреляно в главата, е оперирано в най-голямата спешна болница "Пирогов", съобщиха от лечебното...

Среща при Главчев заради атаката на Иран срещу Израел: Няма непосредствена опасност за сигурността на България

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България. Това беше докладвано на служебния министър-председател Димитър Главчев, който тази сутрин...

Автоматична Чернова

Писането на поезия е талант, с който човек или се ражда, или не. Това каза Стефан Цанев по време...

Около 110 километра от границата с Турция са технически неосигурени, въпреки че България от години твърди, че е изпълнила всички технически условия за присъединяването ни към Шенген.

 

 

В понеделник военният министър Димитър Стоянов съобщи, че ще бъдат пратени още военнослужещи да подсилят границата, но отбеляза, че за адекватна охрана са „необходими не само хора, но и технически средства“.

Малко по-късно вътрешният министър Иван Демерджиев каза, че Европейската комисия ще помогне „изключително бързо за обезпечаване на тези 110 км от границата ни с Турция, които не са оборудвани със средства за защита, както и за набавянето на автомобили и попълване на щата на гранична полиция, който е намален за последните 10 години с 2000 бройки“.

Демерджиев отговори и на главния прокурор Иван Гешев, който наскоро коментира, че „си играем на стражари и апаши“ с мигрантите и коментира, че „влизат свободно хора в страната, които не знаем какви и кои са“.

„Вместо да правим коментари за стражари и апаши, нека всеки си влезе във функциите“, каза Демерджиев.

 

 

България се надява до края на тази година да бъде приета в зоната за свободно пътуване, въпреки че все още резерви имат Нидерландия и Австрия. Европейската комисия се съгласи да подпомогне финансово охраната на външната за ЕС граница с Турция, но засега няма съгласие да бъде финансирано строителството на нова ограда, както се надяваше правителството.

Засега се очакват дронове, радари и допълнителен персонал от европейската служба „Фронтекс“.

България само построи ограда по границата, но тя се оказа неефективна.

Още военни ще пазят границата

Димитър Стоянов съобщи пред БНТ, че още военнослужещи вероятно ще бъдат разположени на границата ни с Турция.

Тази седмица той ще обсъди подсилването на охраната на граничната бразда с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Военнослужещите ще се присъединят към съвместните патрули на Българската армия и „Гранична полиция“.

„Нашите патрули нямат право да задържат. Нямат такава функция. Имат право да демонстрират сила, да патрулират съвместно с Гранична полиция. Единствено представители на Военна полиция имат право да задържат нарушители, преминали нелегално през границата“, каза министър Стоянов пред БНТ.

Към момента около 240 военнослужещи участват в съвместни патрули по охрана на граничната ни бразда.

 

 

МВР: Вече се противодейства на мигрантите

Вътрешният министър Иван Демерджиев коментира, че ще се преследват мигрантите, „които години наред минаваха на парад през нашата територия, без никой да противодейства“.

Вътрешният министър отговори и на главния прокурор Иван Гешев, който заяви, че в преследването на мигрантите се играе на стражари и апаши.

„Вместо да правим коментари за стражари и апаши, нека всеки си влезе във функциите и това го казвам най-добронамерено, защото ако ние не обединим усилията си да се борим с този проблем, в това число, ако не се прибавят усилията на законодателната власт, която ни изостави в предходния парламент и не прие изменения в тези три текста, които касаят нелегалната миграция, ние няма да можем да се справим с проблема. Проблемът е много сериозен и застрашава цяла Европа“, посочи Демерджиев, цитиран от БНР.

Преследването и задържането на мигрантите е условие за приемането на България в Шенген, каза Демерджиев и добави, че това е приоритет за МВР.

МВР вече поиска пакет законови промени, с които наказанията за каналджийство да бъдат увеличени и да се ликвидира възможността за условни присъди.

Главният прокурор Иван Гешев коментира наскоро, че „играем на стражари и апаши и ги гоним по пътищата на България“.

Затова той е изискал от МВР, ДАНС, Служба „Военно разузнаване“ и Държавна агенция „Разузнаване“ цялата информация, с която разполагат за трафика на мигранти.

„В страната и в Европейския съюз влизат свободно хора, които не знаем какви и кои са. Може да са свързани с тероризъм, организирана престъпност, а може и просто да бягат от война и да търсят по-добър живот. И ние играем на стражари и апаши и ги гоним по пътищата на България. С жертви и от двете страни, за съжаление“, заяви Иван Гешев.

 

 

Дрогирани и опасни

Директорът на Гранична полиция главен комисар Росица Димитрова каза от своя страна пред БНР, че водачите на микробуси, превозващи нелегални мигранти у нас, получават инструкции от трафикантите да блъскат полицейските автомобили, ако започне преследване.

11 000 са неуспешните опити за преминаване на границата ни с Турция за първите два месеца на годината.

От Гранична полиция отчитат в последно време опасна тенденция водачите на микробусите, превозващи мигранти, често да го правят дрогирани, обясни главен комисар Димитрова.

„Имат инструкции да самокатастрофират или съответно, ако започне преследване, да не се подчиняват на полицейски разпореждания и отново да предизвикат катастрофа с полицейския автомобил, така че да причинят и щета, и вреда. Има една особено опасна тенденция, която наблюдаваме и тя е тези автомобили, които превозват мигранти, да бъдат управлявани от непълнолетни или пълнолетни лица без правоспособност и употребили наркотични вещества“.

 

Източник: Mediapool.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Оперираха в „Пирогов“ простреляното дете

18-месечното дете от Враца, което бе простреляно в главата, е оперирано в най-голямата спешна болница "Пирогов", съобщиха от лечебното...

Среща при Главчев заради атаката на Иран срещу Израел: Няма непосредствена опасност за сигурността на България

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България. Това беше докладвано на служебния министър-председател Димитър Главчев, който тази сутрин свика работно съвещание заради атаката...

Автоматична Чернова

Писането на поезия е талант, с който човек или се ражда, или не. Това каза Стефан Цанев по време на представянето на книгата си...

Георги Киряков: Възможно е страната да се тика умишлено към несигурност

"Това е поредната предизборна кампания, в която се използват различни от естествените демократични техники за убеждаване на избиратели и публики. Тип кампания, в която...

Видео: Таксиметров шофьор блъска нарочно майка с дете и изобщо не спира

Таксиметров шофьор блъска нарочно майка с дете в столичен квартал, а след това бяга от местопроизшествието. Кадрите от инцидента, станал в жк "Толстой" в...

Вижте още