Сол, обездвижване… Над 60% от българите са със затлъстяване

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

61.7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване, показват данни на Световната здравна организация (СЗО). 58.67% е делът на хората в Европа, които са с наднормено тегло, а в ЕС – 59.35%.

Данните бяха представени в пресклуба на БТА на пресконференция по повод Световния ден за борба със затлъстяването, която даде начало на кампанията „Нека да говорим за затлъстяването“. Организатор е Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Доц. д-р Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България, посочи, че младите българи са най-пушещите в Европа – на първо място.

Ясна е връзката между наднорменото тегло и артериалната хипертония, потвърди проф. Арман Постаджиян, председател на Българската лига по хипертония. И добави, че без активна профилактика затлъстяването няма как адекватно да бъде контролирано.

 

За това, че профилактиката в детска възраст е най-важна говори и доц. д-р Светослав Ханджиев, почетен председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Той разказа, че според едно от проучванията в областта, децата в България се хранят с плодове и се нареждат сред първите европейски държави по този показател. Българчетата обаче са най-обездвижени, отбеляза Ханджиев. Той подчерта, че за да се избегне проблем при децата, е важно жените да се хранят здравословно и да не наддават повече от 15 кг в периода на бременност.

Доц. д-р Околийски обобщи, че най-рискови са високият прием на захар, на полуфабрикати, снаксове, наред с ниската физическа активност. Приемът на големи количества сол също не се препоръчва.

 

Той обърна внимание, че често се подценява вредата от бирата.По отношение на затлъстяването е изготвена стратегия на СЗО. Очакванията са обаче, че целият регион и другите страни-членки няма да постигнат целите за устойчиво развитие, които предлагат да се намали употребата на сол и да се задържи теглото на децата.

20% от страните имат добри практики, в България има шанс чрез интервенции. Предложениятга са да не се слага захар в детските пюрета, да има здравословна композиция на хляба, както и да се следи затлъстяването при възрастни.

Данните показват, че около 7-годишна възраст децата започват да имат проблем с теглото.

Доц. д-р Светослав Ханджиев, почетен председател на сдружението, съобщи, че на 7-10 септември в Албена ще се състои 32-и Конгрес срещу детско затлъстяване.

Иначе в България се консумират най-много плодове в Европа след Португалия, но българчетата са най-обездвижени и изкарват най-много време пред екрана.

 

Източник: Dnes.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още