Български писател се осмели да призове от украинска медия: Трябва да сме рамо до рамо с Украйна

Най-четени

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия...

В украинските медии излязоха няколко статии и интервюта, свързани със невероятно успелият и провокативен писател от Пазарджик, България Илиян Кузманов. От тях нашият писател, живеещ в Лондон, поради съображения за сигурност, призовава Западните общества и институции да не забравят Украйна и да продължат да оказват адекватна военна помощ, защото Украйна ако не победи Злото и Мрака ще ни обхванат нас всичките. Както и се възхищава на невероятната смелост и жажда за свобода на Украинските герои и народ.

 

 

Илиян, какво според теб, като журналист и писател трябва да се случи? Все пак нашият Президент, както и много видни личности в обществото ни призовават за разум и неутралитет, защото бомбите може да полетят към нас. А и казват това не е наша работа.

  • Бих искал в действителност разума да говори. Да имаме един Чърчил, който да ни напомни че сме изправени пред финалния ни час и че това което той може да ни предложи е само кръв, труд, сълзи и пот. И да, да иска да сме обединени и да оставим всичките си различия, за да застанем до нашите събратя по съдба в Украйна смело и с ясното съзнание че срещу нас е тъмната сянка на безбожния Комунизъм! И да ни каже че ще продължим до края… ще се сражаваме по плажове, по площадки, ще се сражаваме по полетата и по улици, ще се сражаваме по хълмовете и никога няма да се предадем… Това между другото е Украинският дух днес.

     

     

Това е една и от тезите ти в книгата, борбата срещу Аномалията(комунизма), приемаща много форми и опитваща се да погълне света ни. Алегория на борбата на атеизма срещу вярата и духовността. Това прави силно впечатление на украинските медии.

  • Да, тази тъмнина се преражда в различни форми. Виждаме как Путинската система се крие уж зад Християнството. Ние го виждаме и у нас. Хора произлезли от редиците на Комунистическата Партия, най- видните и деятели, днес са бойни Християни, издигащи кръстове, както са размахвали червеното знаме и криещи се зад икони, по същия начин както са се крили зад партията докато са избивали родната интелигенция. Може ли да си преставите, същите тези хора наричат Запада „Империя на Лъжите“, мен като журналист, вас, нас, те ни сочат с пръст, докато окупаторите оставиха цяла Украйна без ток, вода, храна. Докато вожда на нашите освободители Путин, живее в палат за един милярд долара и се забавлява с Кабаева. Ето това е Путинския Мрак срещу който трябва да се изправим.

     

     

Интереса на украинските медии към писателя и журналист Илиян Кузманов е породен от неговите провокативни книги. Във най-новата си книга той разказва посредством парещ магически реализъм историята на Дявола. История в които един свободен мъж, влюбен в една „прокълната“ жена е готов дори на Фаустовски договор с Дявола в името на любовта. Той прави препратки с режима на Путин, охарактеризирайки го с атеистичната Аномалия, която е надвиснала над Русия и трябва да бъде разрушена. Доста смела про Западна позиция, на писател от Източна Европа в такъв сюблимен исторически момент.

Говориш за различното, за хората и тяхното право да бъдат каквито си искат, сексуално, духовно… Нещо както и медиите в Украйна също го забелязват. В Пазарджик ти бе направил такава провокативна кампания с билбордове срещу хомофобията. Може би тази прекалена либерална позиция, доведе до унищожаването на Будистко§Християнско§Сатанисткия Параклис, както някъде прочетох?

  • О да, аз написах книга за Дявола, но и много други са го правили, дори един Сервантес. Даже имам един настолен труд на професора по етимология Умберто Еко: „За Злото“, в който той разглежда историята на демонизацията. Дяволите са били еврейските търговци(което виждаме че го прави руската тролска крайно дясна машина), магьосниците са били учените взиращи се в звездите, вещиците и вещерите са били лекарите… В общи линии това е основата на нацизма, расизма и анти семитизма. А в книгата имам цяла глава, разказваща за ужасите в концлагерите, за това което преживява там една много красива жена. А за мене, въпреки че винаги са в името на доброто и хората, Национал Социализма и Съветския Комунистически Социализъм, са почти идентични. Даже симентично са идентични -Национал и Комунизъм, са синоними на нация, група, комуна, с добавен към тях Социализъм(който е общество). Така че битката започна в Украйна, а ние не трябва да позволяваме да я сполети съдбата на Чехия, защото Хитлер след нея завзе и Полша и….и историята, ако не сме я разбрали има свойството да се повтаря. Затова, ако успеем да се противопоставим на Злото, да не му позволим отново да се прероди. Зло което е пропило и нашето общество. Ако успеем, цяла Европа може да бъде свободна и живота на света да продължи напред към широките осветени от слънцето планини и равнини. Ако не, светът ще бъде потопен в една извратена религия и наука.

     

     

Неговата втора книга е рекламирана от Украински супер модел, която разкрива че познава Илиян доста добре и самата е впечатлена от качествата и харизмата на родния писател. Илиян Кузманов привлича вниманието на украинските медии и с малката си независима медия, която според тях е уникална с това, че има раздел с ЛГБТ новини, както и серия статии и анализи свързани с режима на Путин, с които алармира за възраждащия се от Изток Национал Социализъм, който е заплаха за обществата построени на основата на демокрация и свобода.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 2-1-1024x231.jpg

Украинските медии разриват и доста интересни подробности около книгите на Илиян, както и детайли от личният му живот свързващи го силно с Украйна. Илиян започва едно голямо пътешествие преди две години в Азия и Европа, влюбен в мистериозна украинка, живееща в Русия. Дамата има здравословни проблеми и родния писател се опитва да и помогне, като минават заедно през Германия, още двайсетина страни и едни от най-добрите специалисти в света, стигайки до вратите на Далай Лама за помощ. По време на тези пътувания Илиян пише и двете си книги. Като във втората – Дяволът Аз Го Познавам, главният герой, влюбен в руска проститутка, призовава самият Дявол да раздаде справедливост в Русия. Книга е изпълнена с насилие, секс, гей герои, свободни хора и освободени отношения… но и с дълбока теология и мотивационна философия, на която дори и специалистът по личностно развитие и религии Джордан Питерсън би завидял. Но в крайна сметка, тези негови позиции като писател и журналист му костват попадането в списъци на Врагове на Народа от про Руските сили в България, като апогея е разрушаване на Будистко- Християнски параклис издигнат от Илиян, поради обвиненията в Пазарджик че е западен Сатанист.

 

 

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 3-768x1024.jpg

Репортажите и интервютата с Българският писател стават в доста критичен за Украйна момент. Когато руските агресори усилват военният си натиск, а военната помощ от Запада се бави. В същият момент Президента на Украйна Владимир Зеленски бе в Лондон, получавайки уверения че помощта ще продължи. Въпреки уверенията Илиян е критичен че помощта е нищожна и ние не само с оръжие трябва да помагаме на Украйна, защото ако не го направим, злото ще стигне до нас.

 

 

Защо хората на културата и изкуството не се вълнуват от Украйна. Или заемат неутрална позиция?

  • Защото една от характеристиките на тоталитарните режими е безропотната интелигенция. Не е ли това което първо правят дошлите на власт от села и паланки комунисти през 44та у нас? Да унищожат всякаква форма на интелектуален елит, а останалите да ги поставят в зависимост и да ги превърнат в поръчкови изпълнители. Само се замисли, какво е било най- изтънченото забавление на комунистическия елит, където се е обсъждала и културата? Ловът и ловните дружинки. Тодор Живков и Пенчко Кубадински, заедно с интелектуалците забавлявайки се с убийства разговарят за културата, както ни разказва и Георги Марков(също търсил убежище в Лондон) и доста свидетели. Нали разбираш, че почти нищо не се е променило. Културата ни е на колене с протегнати просещи ръце пред държавата, която коли, беси, раздава малки и големи заплати, точка, край на историята за културата. Това е и причината да са толкова полит коректни, безъби и смирени и да се радват като ги сравняват с комунистически величия от рода на Оруел.

Украинските журналисти се възхищават на първият български писател пробил Амазон Топ 20 и спечелил куп награди в Северна Америка и Великобритания. Като го определят като един тъмен Дон Кихот, срещнал доста страшни мелници по своят път, но които го даряват с още по голяма сила и талант. На което Илиян им отговаря, че вярва, че въпреки неравностойната битката Давид ще победи Голиат!

 

 

Автор: Борислава Тошева

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш, заяви пред журналисти...

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет потвърдиха за БТА. Към момента...

Екатерина Михайлова: Външният министър стана ябълката на раздора, а това дава лош сигнал в чужбина

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто. Съвместяването между премиера и позиция на външен министър е тежка задача...

Вижте още