КПКОМПИ погва Министерството на културата по времето на Минеков

Най-четени

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични...

Тежки репутационни щети за служебния кабинет

Извънредна проверка на Главния инспекторат към Министерския съвет е констатирала нарушения във ведомството на доскорошния културен министър Велислав Минеков и препоръчва на служебния премиер Гълъб Донев материалите да бъдат изпратени в антикорупционната комисия и Държавната финансова инспекция.

Доклад на Главния инспекторат към Министерския съвет потвърди изцяло информацията на “Труд News” от 28.11.2022 година за нарушения от зам.-министъра на културата проф. Борислава Танева, която е финансирала проект на сина си с десетки хиляди лева държавни пари по програма на национален фонд “Култура” докато е била председател на Управителния съвет на въпросния фонд “Култура”. Нещо повече, инспекторите отбелязват, че “твърдението, публикувано в статия на електронна медия за допуснати нарушения от проф. Борислава Танева, зам.-министър на културата, е основателно”.

„Труд News” разполага с доклада на Главния инспекторат, където пише следното до служебния министър-председател: “Комисията извърши обективно и безпристрастно възложената проверка като констатира, че изложените данни в статия, публикувани в електронна медия са основателни. С оглед на направените констатации Ви предлагаме да утвърдите доклада и да дадете съгласие копие от доклада да бъде изпратено на министъра на културата, на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно имущество (КПКОНПИ) и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ)”.

 

 

Изводите и препоръките, както и целия доклад от 17 страници на Главния инспекторат са изпратени на служебния премиер Гълъб Донев на 31 януари 2023 година, но вече няколко дни върху констатациите се водят преписки и със знанието на президентството, потвърдиха пред “Труд News” източници от “Дондуков” 2, като надделява мнението, че назначените от Минеков кадри в голямата си част носят “тежки репутационни щети на министерството на културата и на целия служебен кабинет”.

Още на 28 ноември 2022 година “Труд News” изнесе информация за нередностите при провеждането на конкурса в културното министерство.

Проверяващите от Главния инспекторат са категорични, че “зам.-министърът на културата проф. Борислава Танева (упълномощена от министъра на културата, който по това време е Велислав Минеков) не е спазила изискванията на чл. 63 ал 1 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество и е участвала при вземане на решение на Управителния съвет на Национален фонд “Култура”, с което е одобрено финансирането на проект, подаден от свързано с нея лице (син)”.

 

 

Както “Труд News” и информационна агенция “Пик” съобщиха, става дума за проект на Drop Down Community, с продуцент Алекс Атанасов, син на заместник-министърката на Велислав Минеков – Борислава Танева, който печели финансиране от 31 517.40 лв. С близо 100 000 лева държавни пари е финансиран по същата конкурсна процедура на национален фонд “Култура” на действащ към момента на провеждане на конкурса член на Управителни съвет на Национален фонд култура – Яна Генова, която е директор на Фондация “Следваща страница”. В условията на конкурса е ясно записано, че проекти на организации на членове на Управителния съвет на Национален фонд “Култура” са абсолютно недопустими дори да кандидатстват, камо ли да бъдат одобрени за финансиране с решение на същия този Управителен съвет, след няколко етапа на оценка.

В препоръките са отбелязани две точки: При назначаването на членовете на Управителния съвет на Фонд “Култура” (представители на министерството на културата) да бъдат спазени изискванията на чл. 26 алинея 4 от Закона за закрила и развитие на културата.

Другата препоръка е министърът на културата да създаде организация за стриктно спазване на изискванията на чл. 5, алинея 2 т.17 от Наредба №Н-5 от 25.06.2007 година за условията и реда за провеждане на конкурси за предоставяне на средства от национален фонд “Култура” с цел опазване на обществения ресурс.

Из съдържанието на Доклада

Конфликт на интереси по смисъла на Закона за противодействие на корупцията (ЗПКОНПИ)

В самия доклад проверяващите от Главния инспекторат към министерския съвет са написали: “Следва да се отбележи, че по време на заседанието на Управителния съвет на Национален фонд “Култура” на 24.08.2022 година, при разглеждане на доклада за резултатите по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”, трима от членовете на Съвета са напуснали заседанието поради наличие на конфликт на интереси”.

И още по-важната част от документа, който от няколко дни е на бюрото на служебния премиер Гълъб Донев: “Прави впечатление, че проф. Борислава Танева като председател на УС на Национален фонд “Култура” не е уведомила членовете, че тя попада в същата хипотеза на конфликт на интереси със Сдружение “Дроп Даун Комюнити”, представлявано от г-н Алекс Атанасов (син)”.

В доклада на Инспектората е отбелязано още, че договорът за финансирането на проекта на сина на проф. Борислава Танева не е влязъл в сила, тъй като не е подписан от изпълнителния директор на Национален фонд “Култура”. Но проверяващите са категорични, че има данни за нарушения: “Въпреки, че договорът за финансирането на проекта на сина на проф. Борислава Танева, зам.-министър на културата не е влязъл в сила, са налице данни за евентуален конфликт на интереси по смисъла на ЗПКОНПИ, предвид обстoятелството, че същата не се е отвела като председател на Управителния съвет на фонда и е участвала в заседанието на 24.08.2022 година”.

 

Източник: „ТРУД“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт....

Столични полицаи задържаха скитника, поругал гроба на патриарх Неофит

Полицаи от Столичната дирекция на вътрешните работи задържаха мъжа, който поруга гроба на патрирах Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св....

Две рокади в служебното правителство

Министър-председателят Димитър Главчев предлага персоналният състав на служебния кабинет да бъде променен, като Кирил Вътев бъде освободен от поста министър на земеделието и храните,...

Вижте още