Комшия в нужда се познава: Благодарение на руснаците Турция отчете рекордна туристическа година

Най-четени

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Един от девет чужденци, посетили Турция през 2022 г., която стана рекордна за турския туризъм.

 

Вестник „Хюриет“ съобщи, че приходите от туристическата индустрия са нараснали повече от два пъти спрямо 2021 г., надхвърляйки 46 милиарда долара.

 

„Ройтерс“ обаче отбелязва, че въпреки рекордните туристически приходи, търговският дефицит на Турция е надхвърлил 109 милиарда долара, тъй като войната в Украйна не само увеличи руските туристи, но и повиши разходите за внос на енергия.

 

„Приходите от туризъм през 2022 г. са се увеличили с 53.4% в сравнение с предходната година и са достигнали $46.28 милиарда. Личните разходи на туристите в Турция възлизат на $34.47 милиарда, а разходите в рамките на туристически пакети – повече от $11.8 милиарда“, пише вестникът, като се позовава на данни от Турския статистически институт.

 

 

Разходите на туристите през четвъртото тримесечие на 2022 г. са били 8.27 милиарда долара, а разходите за туристически пакети са били близо 4 милиарда долара, съобщава „Интерфакс“ като цитира „Хюриет“.

 

През 2022 г. повече от 44.6 милиона чуждестранни туристи са посетили Турция; 5.2 милиона от тях са руснаци.

 

След прекратяването на директните полети до ЕС заради санкциите за войната в Украйна, руснаците се обърнаха към вътрешния туризъм, а Турция остана една от малкото държави в Европа, която продължи редовните и чартърните полети до Русия.

 

Но въпреки че туристите на средиземноморските плажове и историческите забележителности в Турция донесоха валута, вносът на енергия скочи с повече от 90% до 96.55 милиарда долара през 2022 г., пише „Ройтерс“.

 

Руската инвазия първоначално доведе до скок на цените на петрола и газа, което натовари Турция, която задоволява почти всичките си енергийни нужди от внос.

 

Общият скок на външната търговия отбеляза дефицит от 137% на годишна база до 109.54 милиарда долара през 2022 г. Само през декември дефицитът се е увеличил с 42% спрямо предходната година.

 

Източник: „Дневник“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Вижте още