И интерес на националната ни идентичност: Какви да бъдат българските монети евро?

Най-четени

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия...

Бел. ред.: Публикациите в e-vestnik за еврото не са свързани с никакви държавни или други кампании и не се финансират по никакъв начин.

Един идеен проект за български монети 1 и 2 евро предизвика стотици противоречиви коментари на страницата на e-vestnik във Фейсбук.

Всяка страна, приела еврото, има правото да сече свои монети от 1 и 2 евро, също и от 50, 20, 10, 5, 2 и 1 цента, със свои символи и надписи на съответния език, като са спазени някои общи изисквания за размер, тегло, метал, символи на ЕС (звездите), едната страна на монетата е общоевропейска.

На банкнотите евро вече има надписи на български – ЕВРО и ЕЦБ. В бъдеще монети евро и центове с български изображения (за което трябва да се направи конкурс и обществено обсъждане) ще циркулират из цяла Европа, както се случва с монетите евро на други страни.

В момента активисти на „Възраждане“ предизборно събират подписи за референдум против еврото. Онези, които не искат еврото, предпочитат българските изображения на Св. Иван Рилски и Паисий Хилендарски да циркулират върху монети само у нас. Идеята за международно разпространение им е чужда.

Проектът с Мадарския конник е по аналогия, защото и сега той седи на монетите от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 стотинки. Монета евро с Мадарския конник (може да не е най-сполучлив проект, но дава представа какво може да се направи) хвърли в спорове читателите на e-vestnik и показа, че много българи не познават национални символи и изображения.

Някои от коментарите са забележителни:
– лъвът много умрял изглежда
– лъвът защо е стъпкан
– лъвът не е там, намалява се конникът и лъвът си идва на мястото
– прилича на лъвица, без грива е
– Годината 681 не е вярна
– Лъвът е национален символ на България, има го и на герба. В Мадарския конник е набучен на копие. Много противоречиво

Някои дори смятат, че това изображение ни е натрапено от ЕС, лъвът в краката на коня е нарочно такъв, за да ни унижат.

Проект за българска монета евро с Мадарския конник, който е на монетите от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 стотинки. На монетите от 1 и 2 лева са Св. Иван Рилски и Паисий Хилендарски.

Цитат:“…могат да се гаврят както си поискат с великия български народ! Как си позволяват да стъпчат и пробучат с кол символа на България на тази монета!“

Идеята на средновековният автор отпреди около 1200 години е, че лъвът е поразен в краката на българския конник. Конникът символизира силата, а не лъвът.

(Описание на Мадарския конник за незапознатите: конник, лъв, куче, орел и надписи на гръцки език. Конникът е в близка до естествената големина – 2,6 м висок. С лявата си ръка държи юзди, с дясната хвърля късо копие върху лъв под предните крака на коня. На гърба конникът носи калъф за лък. Зад коня има тичащо ловно куче. Отдясно над главата на коня е изобразен орел с разперени криле).

Повечето страни, приели еврото, избират различни символи за монетите, или портрети на техни национални представители. Гърция например е избрала бухал (сова), каквото изображение е имало на тетрадрахми от древна Гърция; Австрия – Моцарт; Испания, Белгия, Монако – своя крал; Италия – рисунка от Леонардо Да Винчи и т. н. (виж илюстрациите).

У българите преобладава тежнение към лъв. Лъвът от герба, сложен на монета евро, ще изглежда като кич, на фона на останалите монети на 24 държави приели еврото. Може би Св. Иван Рилски или Паисий от монетите 1 и 2 лева са по-разумен вариант.

Впрочем страните, приели еврото са общо 33, като се включат и малки островни държави като Гваделупа, Френска Гвиана, Мартиника, и др., които не секат собствени монети евро. В това число влиза и Черна гора, приела еврото като официална валута, без да е член на ЕС още от 2002 г.

Страните, които секат свои монети евро са:

Австрия, Испания, Гърция, Финландия, Нидерландия, Белгия, Франция, Португалия, Италия, Германия.

От Източна Европа: Латвия, Литва, Естония, Словакия, Словения, сега и Хърватия.

Малки и островни държави: Ирландия, Кипър, Малта, Люксембург, Монако, Сан Марино, Андора, Ватикана.

Ако слушаш българските евроскептици, всички тези по-малки страни са обеднели и измъчени от общоевропейската валута.

И страна като Швеция, отхвърлила приемането на еврото с референдум 2003 г., се кани да го въведе в неопределено бъдеще, като в много градове в страната то се приема в магазини, таксита, изплаща се на банкомати, дори заплати в евро плащат в гранични райони (виж тук). И за останалите страни членки на ЕС предстои да приемат еврото, така е по договора за присъединяване към съюза.

В момента в България не се забелязва никаква държавна разяснителна кампания за еврото. Преобладават негативни изказвания и пропаганда от хората на „Възраждане“, събиращи подписи за референдум предизборно.

Партиите не заемат категорична позиция, да не отблъскват избиратели преди изборите.

България е във валутен борд, левът е вързан за еврото (германската марка, преизчислена в евро), БНБ и правителствата нямат независимост да печатат пари. Курсът е фиксиран и преминаването от лев към евро няма да е проблем, както в Хърватия, където валутата им е в плаващ курс – 7-9 куни за едно евро и това позволява на търговци да си закръгляват цените нагоре.

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и стотина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

 

Автор: Иван Бакалов

Източник: E-vestnik.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш, заяви пред журналисти...

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет потвърдиха за БТА. Към момента...

Екатерина Михайлова: Външният министър стана ябълката на раздора, а това дава лош сигнал в чужбина

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто. Съвместяването между премиера и позиция на външен министър е тежка задача...

Вижте още