Bird.bg с нови разкрития: Българските модератори на „Фейсбук“ са подчинени на руски отдел

Най-четени

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Модерацията на български в социалната мрежа „Фейсбук“ се осъществява от хора, които имат секунди да решат за всяко докладвано съдържание, без достатъчно време за преценка и допълнително обсъждане. Тези хора работят по проект на Meta, който се нарича „Делфин“ (Dolphin) и българският отдел е подчинен на руския отдел, който е най-голям и отговаря още за грузински, арменски и други езици за Средна Азия.    

Работата на отдела е с най-високо ниво на секретност. Това твърди сайтът Bird.bg в публикация, в която се цитират разговори със служители на Telus и която разкрива механизма на модерация. Информацията не е потвърдена или коментирана от компанията до редакционното приключване на този текст.    

Какво се знае за работата на TELUS за Meta

Telus International, която се занимава с различни аутсорсинг услуги, беше представена като партньор от Meta (тогава все още Facebook) в началото на 2019 г. за създаването на „център за преглеждане на съдържанието“ в София. Към онзи момент, плановете на компанията бяха той да отговаря за постове на турски, руски и казахски, а евентуално в бъдеще и на български език. А към януари 2019 г. съдържанието на български се модерираше – по думите на „Фейсбук“ – от няколко центъра, включително от тези в Дъблин и Есен.

В края на ноември 2022 г. Bird.bg обвини служители на компанията в цензура, както и че модерира в полза на ГЕРБ и ДПС, и „блокира достъпа на общественици и журналисти, които са против човеконенавистния путински режим“. В сряда (18 януари) пред централата на Telus в София се проведе протест на блокирани потребители, а от съорганизаторите – гражданско сдружение „Боец“, обявиха след това, че Telus вече няма договор с Meta, но официално потвърждение няма.

„Услугите, които Telus International предоставя, се извършват изцяло спрямо стандартите и политиките на нашите клиенти“, коментират от компанията в сряда пред „Свободна Европа“ по повод на протеста, преди да се е състоял. Те отново препращат всички питания за начините на модерация към Meta. От Telus досега са обяснявали, че те не взимат никакви решения по темата, правилата идват от клиента им, той прави първоначалните обучения на екипите. Те отричат, че блокират профили на потребители.    

Официално от Meta има само информация, че българското съдържание се модерира от български специалисти, но не и в кой офис и през кой партньор на компанията работят. От собственика на „Фейсбук“ не дават дори официална информация за кои езици отговаря екипът в България. „Не може да кажем конкретни пазари. Важно е да се знае, че българското съдържание се следи от български специалисти, които познават локалния контекст и знаят езика. Имаме 15 хил. модeратори на съдържание по света, които оперират на много езици, включително български. Целта ни е съдържанието да се проверява от хора, които имат културни познания и бекграунд, за да могат да вземат правилните решения“, каза в интервю за „Капитал“ миналия септември Якоб Туровски, ръководителят на отдел „Обществени политики“ за Централна и Източна Европа.

„Дневник“ изпрати въпроси до Telus по повод публикацията на Bird.bg и ще зададе въпроси и на Meta.    

Как модерира Meta според Bird.bg

В текста на Bird.bg се представя историята на Н.А. (не е уточнено дали това са инициали, или е сменено име на бивш или действащ служител – бел. ред.), който в офиса, оставя телефона си извън работното място, след което трябва да прегледа „800-900“ доклада за блокирано съдържание в рамките на работното си време.

Ако се затрудни по някой казус, може да се обърне към „политкомисар“ (това е определението на bird.bg за по-висшия служител – „супервайзър“). „Това е друг колега от отдела, сведущ в политиката, който е приближен на ръководителя на екипа. Но Н.А. не се допитва често, защото има броени секунди за всеки доклад, а иска да си получи месечния бонус за количество. За обработка на доклад се полага средно време от 40 секунди, независимо дали става дума за видео, пост или коментар“, пише сайтът.

Преди време в интервю за в. „Капитал“ ръководителят на отдел „Обществени политики“ за Централна и Източна Европа в „Мета“ Якоб Туровски обясни, че управлението на съдържание „винаги е комбинация от служителите ни, AI (изкуствен интелект – бел. авт.) и машинно обучени инструменти“.    

Bird.bg описва процеса на модерацията така:

„След масово докладване от тролове алгоритъмът на Meta автоматично блокира поста. Създава се тикет (сигнал), който отива до втори, евристичен ИИ (изкуствен интелект – бел. „Дневник“). Евристичен ще рече, че системата прави обобщение от частични данни без детайлен анализ. Тя решава дали да блокира поста според това, дали подобни постове са били блокирани през последните дни от модератор. Обжалването на блокиране от ИИ води до преглед от човешки модератор в Telus. Твърди се, че Telus като част от тяхната търговска тайна също имат някакъв алгоритъм за филтриране на тикети спрямо „нежелани лица“. Това са локални правила за спорно съдържание, които се сформират от компанията отново чрез евристичен алгоритъм, обучаващ се върху метаданни. Целта не е човеколюбива, а комерсиална: да се маха съдържание, което кара потребители да ползват по-малко съответната социална мрежа.“

Сайтът цитира източници, според които заради мащаба на пазара в България, автоматизацията за него не е изгодна. Оттам се позовават на бивши служители на Telus, според които няма сериозна система за филтрация, базирана на изкуствен интелект, а всичко почива на докладване от потребители:    

„Докладваното съдържание отива при съдник в Telus. Съдникът обикновено е млад човек, владеещ английски и друг майчин език. Той преминава обучение от четири седмици и половина, за да попие знанието кое е допустимо и кое не е, съгласно стандартите на общността на „Фейсбук“. Съдникът трябва да има отлична памет, защото няма право да си води записки. На разположение има „библията“ със стандартите, която е над 1000 страници, но при 40 секунди средно за обработка на един пост, той няма време да търси в нея.“

След като вижда докладваното съдържание, отговорникът трябва да реши за секунди дали да одобри доклада, или да го отхвърли, твърдят Bird.bg.  

 

Списък със забранени думи и ролята на троловете

Сайтът „Свободна Европа“ цитира бившия министър на електронното управление Божидар Божанов, според когото организирани групи от „тролове“ също могат да насочат мерника на „Фейсбук“ към дадена личност, като докладват съдържание. По неговите думи тези „тролове“ по команда споделят „новините“ в групи и страници и пишат коментари под новинарски статии. Това води до алгоритмично усилване на тези публикации, тъй като „Фейсбук“ заключава, че много хора се интересуват, и ги показва на повече и повече хора.

„Според публикации, сред които на The Wall Street Journal, и изтекли фирмени документи модерацията на „Фейсбук“ е почти изцяло автоматизирана и работи на базата на забранени думи и фрази. Това означава, че ако в публикация или коментар се съдържа такава дума, изкуственият интелект на социалната мрежа налага наказание. Започва се със забрана за публикации и коментари за 24 часа. Следващи „прегрешения“ се наказват по-тежко и може да се стигне до изтриване на профила. Това ограничение се заобикаля успешно, като се променят думите. Примерно „ковид“, става „к0вид“ или дори „кромид“ и т.н. Списъкът със забранените думи на български език не е публично известен“, пише „Свободна Европа“.    

И Bird.bg, и „Свободна Европа“ цитират разследване на Би Би Си, че иранските служби са предлагали пари на модератори на Telus на фарси – те работели в Германия и сред тях имало поддръжници на режима. Заради случая „Мета“ е преразгледала политиката си и вече не цензурира постове „Смърт за Хомейни“. Бордът на компанията е решил, че това не е реална заплаха, а политически лозунг.    

Правилата на работа в Telus

Проектите, по които Telus има договори за обслужване, са строго конфиденциални и работещите в тях обикновено не знаят нищо за това какво работят колегите им, научи „Дневник“ от свои източници в компанията. Въпреки това на многобройния екип (около 5000 служители само в България) е известно, че фирмата има много проекти на руски език.

Служителите спазват строги мерки за сигурност, като нямат право да внасят нищо на работното си място – те работят върху празни бюра, на които има само компютър и служебен телефон. Идеята е да не запишат и изнесат чувствителна лична информация, до която непрекъснато имат достъп.

Работещи за компанията разказват, че са затрупани от казуси и времето, в което трябва да ги разрешат, е много кратко. Мотивирани са обаче да се справят най-бързо, тъй като на края на месеца се получава бонус. При невъзможност на служителя да реши сам казуса той е длъжен да се обърне към супервайзър, който взема крайното решение.    

Работата на служителите в „Телъс“ подлежи на редовен контрол – проверява се извадка на случаен принцип и в края на месеца получават оценка как са се справили. Това означава, че модераторите на „Мета“ също имат обратна връзка от ръководителите си редовно относно спазването на стандартите.

От компанията заявиха в своя позиция във „Фейсбук“ преди два дни: „TELUS International няма и никога не е имала никакви връзки с руското или друго правителство. Работните ни практики биват структурирани много внимателно, за да гарантираме, че екипите ни не могат умишлено или неволно да налагат свои мнения и пристрастия при изпълнение на служебните си задължения.“ В интервю за „Капитал“ в средата на декември миналата година от компанията обясниха, че качеството на модерацията на Meta се одитира „постоянно“.    

Какво казват потърпевшите на модерацията

На друго мнение са потърпевшите. Киберкарикатуристът Иван Червенков пише в коментар в профила си: От протестите през 2020 г. съм през месец в 30-ка (блокиран за 30 дни – бел. ред.), за абсолютно невъзможни за оспорване постове или коментари. Директно ме пращат в чистилището без право на замяна. Дори когато връщат поста или коментара, банът остава.

Момчил Даскалов от „Зелено движение“ пише в края на декември: „Това явление – блокиране на профили, е истинска пандемия и най-болезнено го усещат демократично настроените и антипутински гласове. Хора като Евгений Дайнов и Христо Комарницки прекарват по няколко дни тук и веднага „им затварят устите“. Същото е с Манол Глишев. Докладвах Копейкин за расистка реч, срещу която реагира дори посолството на Франция, но тук реакция нямаше.“    

Манол Глишев съобщава на 5 януари: „На профила ми Manol Glishev шестият пореден едномесечен бан му изтича след два дни. На Manuil Grigora – след четири. И през двата профила след тия дни ще напиша същото като Радослав Бимбалов: „Разблокираха ме.“ И двата пак ще бъдат блокирани. Това го знам. То си се случва и с Даниела Горчева, и с Татяна Кристи, и изобщо с хората, които казват, че има нещо гнило в българския рай, както и че няма нищо негнило в путинския Райх.“

Татяна Кристи – журналист и основател на фондация „Открито сърце“, подпомагаща украинските бежанци, пише на 11 януари от втория си профил: „Отново се прехвърлям на този профил, защото основният ми е отново блокиран за 30 дни. Знаете ли за какво? За снимка с разрушенията в Бахмут, причинени от руснаците! Било „реч на омразата“! След протест ревюърите потвърдиха, че било „реч на омразата“! Ще направя всичко възможно диверсионната дейност на ТелуZ да получи широк отзвук в САЩ и ЕС.“    

В интервю за „Денят с Веселин Дремджиев“ преди месец Вени Марковски призова легитимните случаи на санкции от страна на модераторите, свързани с прозападни позиции, да бъдат отправяни до „Фейсбук“ страницата на „Интернет общество – България“, за да може да се реагира институционално към „Мета“.

Днес от гражданското сдружение „Боец“ съобщиха, че ще изпратят разследването на Bird.bg на европейските институции в Брюксел. От организацията ще предложат на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ законодателна инициатива – Закон за защита на свободата на словото и правата на гражданите в социалните мрежи. „Трябва ни национална и европейска регулация, която да даде реална възможност на гражданите по съдебен път и по достъпен начин на национално ниво да могат да защитават своите права“, пише в профила на БОЕЦ.    

По казуса има и петиция, която призовава евродепутатите да обърнат внимание на риска от хибридната война на Русия в социалната мрежа.    

Източник: „Дневник“    

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Вижте още