Блумбърг: Тази зима Европа побеждава Русия в газовата война

Най-четени

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени?...

Може да звучи несериозно да се твърди, че зимата е свършила – в края на краищата времето в Европа току-що е застудяло, все още е средата на януари, а предстоят февруари и март. За европейския пазар на природен газ обаче сезонът е приключил. 

Тази седмица Европа преминава средата на отоплителното си тримесечие. Следващите дни обикновено са най-студените за годината. Почти като по часовник зимното време се завърна и сняг покри годишната среща на Световния икономически форум в алпийския курорт Давос. Всъщност от Лондон до Берлин температурите вече са паднали до нулата. Но дори и останалата част от зимата да се окаже по-студена от обичайното, регионът ще разполага с достатъчно газ в хранилищата, за да предотврати най-лошия сценарий: изчерпване на количествата в резултат на намаляване на износа от страна на Русия като част от стратегията ѝ срещу съюзниците на Украйна.

За търговците на газ това е зелена светлина за продажба. Цената на едро на природния газ в Европа спадна по-рано тази седмица до 17-месечно дъно от 55 евро (60 долара) за мегаватчас, което е с повече от 80% по-малко от пика от близо 350 евро за мегаватчас в края на август. Германските едногодишни цени на електроенергията на едро – регионалния бенчмарк – също се сринаха, като тази седмица се търгуваха за около 150 евро, което е спад спрямо пика от почти 1000 евро преди шест месеца.

 

Със сигурност, ако по-студеното от нормалното време през следващите няколко дни се задържи през февруари и март, цените на газа и електроенергията ще се повишат отново. Но този ръст ще бъде ограничен. Тъй като половината от отоплителния сезон вече е в огледалото за обратно виждане, а запасите от газ са достатъчно високи, свръхскок на цените на газа, подобен на този, на който станахме свидетели през август миналата година, е почти невъзможен.

 

Все пак не си казвайте „Хип, хип, ура“. Всичко това е свързано с огромна цена.

Европейските правителства са похарчили близо 1 трилион евро за субсидиране на енергийните доставки. Въпреки това цените на едро и на дребно на природния газ и на електроенергията остават доста над нивата отпреди кризата. Поради забавянето на ефектите сметките за енергия на дребно ще намалеят едва през втората половина на годината. И тъй като правителствата изолираха семействата от основната тежест на скока на цените на пазара на едро, в бъдеще те също ще бъдат свидетели на по-малки промени в цените.

Нищо не предполага връщане към цените отпреди 2022 г. Например консултантската компания Cornwall Insight прогнозира, че годишната сметка за газ и електроенергия за средностатистическо семейство в Обединеното кралство ще се движи около 2800 паунда през втората половина на 2023 г. През четирите години до 2021 г. те са плащали по-малко от 1500 паунда. Все пак това е много по-добре от опасенията за сметки, които да надхвърлят 5000 паунда.

На първо място, регионът имаше голям късмет с времето – фактор, който не може да се контролира и зависи от изменението на климата. Пролетните температури в навечерието на Нова година станаха повод за празнуване за всички, които се притесняваха от цените на горивата. Но те би трябвало да предизвикат тревога у всеки, който се тревожи за околната среда.

От 19 декември до 16 януари ключовият за потреблението на газ регион на Северозападна Европа се радваше на 29 последователни дни с температури над нормалните. Това се прибавя към 37-те последователни дни с топло време от средата на октомври до средата на ноември. Разгледана в градусодни за отопление (HDD) – мярка за търсенето на енергия, сравнено със средните местни температури – зимата досега е с около 12% по-топла от средната за последните 30 години. По отношение на потреблението на газ това е от огромно значение. До този момент Северозападна Европа би трябвало да е преживяла поне 1250 HDD, но вместо това е преживяла само 1100 HDD.

Уязвимостта на континента към температурните промени е очевидна, когато погледнем назад към студената вълна в началото на декември. Бяха необходими само няколко мразовити и безветрени дни, за да се повишат отново цените на газа. Краткосрочната цена на електроенергията се повиши до рекордни нива. Но студеното време си тръгна толкова бързо, колкото и дойде.

На второ място, Европа значително е намалила промишленото си потребление на газ. Някои фабрики и заводи спряха производството си, а други преминаха на дизелово гориво. В Германия, например, производството на химикали е намаляло драстично. Потреблението на въглища се е увеличило. По-специално германските електроцентрали изгарят въглища – най-мръсното изкопаемо гориво – за да пестят газ.

Като цяло търсенето на синьо гориво в региона е с 20% под средната стойност за последните пет години. В началото на януари потреблението на газ в Германия е било с 38% по-ниско от средното. И тъй като търсенето е намаляло драстично, Европа не изпразва капацитета си за съхранение на газ толкова бързо, колкото се очакваше – и не потребява толкова, колкото се опасяваше. Понастоящем хранилищата за газ са пълни на 82% в сравнение със средно 62% в средата на януари през последните пет години. Дори и да се повтори студената зима от 2013-2014 г., когато континентът изразходва голяма част от резервите си през втората половина на сезона, в началото на април количеството газ в европейските хранилища ще намалее само до 45% от максимума. Това е доста над петгодишната средна стойност от 33%. Затова причина за паника няма.

Тъй като в хранилищата има повече газ от обичайното, европейските държави и енергийните компании ще трябва да купуват по-малко газ през пролетта и лятото, за да се подготвят за сезона 2023-2024 г. Колкото по-рано приключи тази зима, толкова по-късно ще започне следващата.

–––––––––

Хавиер Блас, Блумбърг. Превод: БГНЕС

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Александър Сано е водещият на „Островът на 100-те гривни“ 

Актьорът Александър Сано е водещият на новото приключенско риалити „Островът на 100-те гривни“, което ще завладее тази есен зрителите на bTV. На едно от...

Вижте още