28 влака са се запалили за година и половина – чия е отговорността?

Най-четени

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични...

За година и половина са се запалили 28 локомотива и вагони. Те са били на пътнически и товарни композиции, собственост на БДЖ и на частни компании. Това каза служебният вицепремиер и министърът на транспорта Христо Алексиев пред ресорната парламентарна комисия. Той беше изслушан по повод честите аварии в БДЖ в последно време. Последният инцидент стана снощи край Перник.

 

 

Проблемите са много и те са наслагвани в годините. Основните причини са, че железопътният състав е крайно остарял и липсва персонал, което се дължи на ниското заплащане, каза Алексиев.

По-скоро политиката от дълги години беше БДЖ да изглежда добре на счетоводни книжа, да бъдат изплатени дълговете, но за сметка на това се неглижира крайно поддръжката, да не говорим за закупуване на нов подвижен състав“, каза Алексиев.

Той добави, че вече са предприети мерки за бъдещо предотвратяване на инциденти с влакове.

По отношение на новите локомотиви „Сименс Смартрон“ за мен беше крайно странно защо влакове на 2 години бяха изведени от експлоатация, заяви Алексиев.

Той посочи, че когато служебното правителство дошло на власт е заварило от общо 15 нови локомотиви „Сименс Смартрон“ само 8 в експлоатация.

 

 

Останалите 7 чисто нови локомотиви, които са на 2 години, са били изведени от експлоатация поради липса на договор за тяхната поддръжка. Това е абсолютна немарливост, каза Алексиев. По думите му този проблем вече е решен и 7-те локомотиви отново са в експлоатация.

„В ход е извършването на повече контролни проверки на експлоатационния персонал и техническото състояние на подвижния състав от локомотивните инструктори и от експерти на централно управление“, каза вицепремиерът Алексиев.

Той посочи, че се провежда извънреден инструктаж на служителите и че е увеличен обемът и времето за прегледи на електрически измервателни устройства и пожароизвестителна инсталация на локомотивите.

Изпълняват се проверки на веригите за защита и измерване на електрическа енергия, както и за състоянието на кабели, шини и укрепващите елементи за двигатели на локомотиви.

В най-кратък срок ще се достави съвременна техника, която се изразява в термовизуални камери за диагностика на натоварванията в електрическите системи. В момента са обявени около 14 процедури за поддръжка, резервни части или ремонт на подвижен състав.

До края на 2023 г. ще се извърши последователно анализ на финансовата рентабилност на всеки влак, маршрут и линия. „Заложили сме разработване на изцяло нова търговска тарифа за превоз на пътници по отношение на продажби, ценова политика, предлагане на допълнителни отстъпки и други“, допълни той.

 

Поръчката за нов подвижен състав е на финалната права. В момента е изпратена за одобрение на Европейската комисия, за да е сигурно, че тя ще отговаря на европейските норми и на заложените критерии в Плана за възстановяване и устойчивост, каза Христо Алексиев. „Спазваме всички стъпки и допълнихме част за поддръжка на новите влакове, защото това е от изключително значение предвид тяхната рентабилност“, допълни той.

„Поради това, че се предприеха много сериозни мерки, изпълнението на графика от 77%, както ние го заварихме, в момента е от порядъка на 92 – 94%, т.е. закъсненията са много по-малко“, каза Алексиев. Той допълни, че с днешна дата изпълнението на графика на влаковете е „в едни добри нива“.

 

 

Железниците се развиват и през 2022 г. са превозени 50 хиляди тира към Турция с железопътен транспорт, каза Алексиев. Той определи това, като „голямо постижение“.

„Искаме да увеличим тези камиони и да ги направим от порядъка на 150 – 200 хиляди на година“, каза Алексиев. Той допълни, че с турската страна са се разбрали да увеличат броя влакове на денонощие. По рано днес турските държавни железници съобщиха, че са се разбрали да има по 15 влака дневно.

По думите на транспортния министър се работи за изпълнение на „търговски“ график за движение на влаковете по критерии, касаещи премахване на допълнителните спирания. Това означава пренасочване на вагони от слабонаселени влакове към натоварени линии и маршрути. Като важна мярка е увеличаване на сезонните влакове на дълги разстояния и приоритизиране на движението на пътническите влакове.

 

Източник: Mediapool.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт....

Столични полицаи задържаха скитника, поругал гроба на патриарх Неофит

Полицаи от Столичната дирекция на вътрешните работи задържаха мъжа, който поруга гроба на патрирах Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св....

Две рокади в служебното правителство

Министър-председателят Димитър Главчев предлага персоналният състав на служебния кабинет да бъде променен, като Кирил Вътев бъде освободен от поста министър на земеделието и храните,...

Вижте още