„Черната“ 2022 година: Българските личности, с които се простихме

Най-четени

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Телевизионната водеща Анахид Тачева почина на 18 ноември на 82-годишна възраст. Тя е едно от любимите лица на Първа програма на националната телевизия от 1962 година нататък. Първият ѝ съпруг е актьорът Коста Цонев, за когото се омъжва за първи път през 1958 г., веднага след завършване на гимназия и докато е омъжена за него се появява на екрана под името Ани Цонева. Те се развеждат и после отново се женят и развеждат. Последният ѝ брак е с Васил Тачев, успешен бизнесмен. През 2012 година умира съпругът ѝ Васил. През 2016 г. умира и първородният ѝ син Димитър Цонев.

Снимка: БГНЕС


Големият български писател Антон Дончев почина на 20 октомври на 92-годишна възраст. Той е известен в страната и в чужбина с романа си „Време разделно“. Първият му самостоятелен роман „Сказание за времето на Самуила, за Самуил и брата му Арон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия, и за много други хора, живели преди нас“, е публикуван през 1961 г. Неговата втора книга „Време разделно“, разглеждаща насилствената ислямизация и турцизация, довели до ислямизиране на значителни маси българско християнско население в Родопите през XVІІ в., е написана през 1964 г. само за 41 дни (по свидетелства на самия автор). Романът е превеждан и издаван в чужбина. Романът е екранизиран (филмът „Време разделно“ е в две части с подзаглавия „Заплахата“ и „Насилието“) през 1987 г. на режисьора Людмил Стайков. От 2003 г. Антон Дончев е академик на БАН.

Снимка: БГНЕС

Социологът Антоний Гълъбов почина внезапно на 20 септември 2022 г. на 58 години. Доц. Гълъбов е роден в София през 1964 г. и завършва социология в Софийския университет през 1989 г. Той преподава в СУ и в Нов български университет, където е доцент в департамента „Политически науки“. Автор е на монографиите „Граничната идентичност. Социологически профили на отклоняващо се поведение“ и „Девиантно поведение в училищна среда“. Негови студии и статии са публикувани на английски и френски език в редица авторитетни западни научни списания.

Снимка: БГНЕС

Антраник Шаварш Арабаджиян – Астор почина на 15 май 2022 г. на 78-годишна възраст. Той е единственият илюзионист в Европа, който е награден със „Златният Оскар“ от Международното братство на маговете през 1981 г. Собственик на магичен театър „Астор“, където се намира и къщата на мистер Сенко. В кариерата си е направил над 16 хиляди представления по целия свят.

Снимка: БГНЕС

Виктор Вълков почина на 6 юли на 86-годишна възраст. Бивш министър на външните работи непосредствено след промените през 1989-1990 г. и член на така наречения кръг „Монтерей“. Вербуван и регистриран е в службите през октомври 1957 г. и пререгистриран още веднъж през февруари 1964 г. Като депутат във 7 Велико Народно събрание Вълков участва в изработването на Конституцията, приета на 12 юли 1991 г. Дългогодишен функционер на казионния Българския земеделски народен съюз (БЗНС), през 1990 той става негов председател. Участва в правителството на Димитър Попов (1990 – 1991) като вицепремиер и външен министър. От 1993 до 1998 г. е посланик в Анкара, а от 2002 до 2006 г. – в Загреб.

Снимка: БГНЕС

Георги Атанасов е български политик от Българската комунистическа партия (БКП), министър-председател в 78-ото правителство на България и член на Политбюро на ЦК на БКП от 1986 до 1990 г. Между 1962 и 1966 г. е кандидат-член на ЦК на БКП, а от 1966 до 1990 г. е член на ЦК на БКП. Първи заместник-председател на Държавния комитет за планиране. От 1977 до 1986 г. Атанасов е секретар на ЦК на БКП, отговарящ за организационните въпроси и отдел „Организационен“ на БКП, като по този начин се нарежда като втори човек в йерархията на БКП след Тодор Живков, а от 1981г.  до 1986 г. е и заместник-председател на Държавния съвет и председател на Комитета за държавен и народен контрол с ранг на министър в правителството на Гриша Филипов. В началото на 1985 година е част от специална временна комисия от висши функционери, която координира т.нар. Възродителен процес. През март 1986 г. заменя Гриша Филипов като председател на Министерския съвет, оглавява 78-ото правителство на България /до февруари 1990 г./. През 1990 г. Георги Атанасов е освободен от всички постове в преименуваната Българска социалистическа партия. През 1992 г. е осъден на 10 години затвор за финансови злоупотреби, но е помилван от президента Желю Желев през 1994 г. по здравословни причини.

Снимка: БГНЕС

Любомир Милчев – Денди почина на 27 март. Български журналист, телевизионен водещ, колумнист и писател. На 17 февруари т.г. Денди бе намерен в безсъзнание в апартамента си. Предположенията бяха, че е бил пребит и полицията разследва опит за убийство. По-късно се появи и версията, че е паднал и се е наранил. Поставен е в медикаментозна кома. На 27 март 2022 г. в 6:30 сутринта Денди умира в софийската болница „Св. Анна“.

Снимка: БГНЕС

Дянко Марков почина на 17 февруари на 99 години. Той е народен представител от Съюза на демократичните сили и ОДС, председател на партия Български демократичен форум, полковник от запаса, военен летец, защитавал небето над София през Втората световна война и участвал във втората фаза на войната срещу нацистка Германия, носител на Орден за храброст. Дянко Марков е последният офицер от Царство България.

Снимка: БГНЕС

Известният бизнесмен Манол Велев почина на 25 март на 62-годишна възраст, след като беше 15 години в будна кома. Той бе прострелян от неизвестен в центъра на София на 11 юли 2007 г. и от този момент бе в будна кома. С настоящия министър на спорта в служебното правителство Весела Лечева са семейство от 1986 г. В момента на покушението Манол Велев беше съветник на президента Георги Първанов, а Лечева беше председателка на Държавната агенция за младежта и спорт. Извършителят и поръчителят на покушението така и не бяха установени.

Снимка: БГНЕС

Известната журналистка Нери Терзиева почина на 2 юни в пловдивска болница на 70-годишна възраст. Между 1975 и 1989 година работи като репортер и водещ в Пловдивския телевизионен център, а от 1990 до 1993 година е продуцент и водещ на новинарската емисия „По света и у нас“ с Асен Агов и програмен директор в Българската национална телевизия. Основател и директор на Ефир 2. В периода 1996 – 2002 г. Нери Терзиева заема длъжността прессекретар на президента Петър Стоянов. Чете лекции по медиазнание и връзки с обществеността в Пловдивския университет, а в Софийския университет – Новинарство в катедра Европеистика на Философския факултет.

 

На 9 февруари, на 93-годишна възраст, почина колоритната певица Ахинора Куманова, по-известна като Нора Нова. Под името Нора Нова тя става първата българка, участвала в музикалния конкурс на „Евровизия“ и влязла в западноевропейски класации. Част от детството си прекарва в Берлин, където баща ѝ е посланик по времето на цар Борис III. С настъпването на комунизма чичо ѝ е убит от Народния съд, а баща ѝ лежи два пъти в лагера Белене. Впоследствие самата Ахинора е възприемана като „вражески елемент“ поради участието си в оркестъра „Джаз на оптимистите“. По време на унгарските събития лежи в затвора, а впоследствие е насилствено разведена с първия си съпруг Паскал. Успява да напусне България през 1960 г. след фиктивен брак по предложение на германец от ГДР. Сключва договор с „Електрола“, с която има издадени 3 грамофонни плочи, а впоследствие още 7 грамофонни плочи, издадени от „Ариола“ (днес част от Sony Music). Продуцент е известният Нилс Нобах, който по това време продуцира и изпълнители като Марлене Дитрих, Далида, Нана Мускури, Жилбер Беко. През 1964 г. Нора Нова е избрана да представлява ФРГ на песенния конкурс на Евровизия с песента „Man gewohnt sich so schnell an das Schone“ („Колко бързо свикваме с хубавите неща“). След третия си развод се премества в Мюнхен, където развива успешен моден бизнес. В апогея на бизнеса си държи 6 бутика, като част от тях са в хотели като „Хилтън“ и „Шератон“. Впоследствие отваря бистро „Casa-Nova“, а в годините преди завръщането си в България се занимава с антики и мебели. През следващите години Ахинора Куманова се завръща в България, където участва активно във формирането и организацията на СДС. Занимава се с меценатство.

Снимка: БГНЕС

 

Бившият депутат от Великото народно събрание и бивш заместник-началник на Първо главно управление на Държавна сигурност ген. Тодор Бояджиев почина на 83-годишна възраст на 25 ноември. Работил е повече от 30 години в българското разузнаване. Започнал като лейтенант разузнавач, стига до заместник-началник на Първо главно управление на Държавна сигурност. През 1990 година става първият главен секретар на МВР и получава генералско звание. Паралелно с кариерата си на разузнавач е заместник търговски представител на България в САЩ и пълномощен министър в мисията ни към ООН в Ню Йорк. Депутат в 7-ото Велико народно събрание и 39-ото Народно събрание.

Снимка: БГНЕС

Бившият депутат и зам.-председател на Атака Десислав Чуколов почина на 8 март след кратко боледуване на 47-годишна възраст. Член е на партия „Атака“ от учредяването ѝ на 17 април 2005 г., а от 11 юли 2005 г. е народен представител в 40-о Народно събрание. От 21 септември 2005 г. е заместващ представител на България в делегацията в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Снимка: БГНЕС

 

Източник: Dnes.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Вижте още