Бразилия се сбогува с Краля на футбола Пеле на грандиозно 24-часово поклонение (ВИДЕО)

Най-четени

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени?...

Поклонението пред легендата на световния футбол Пеле започна днес в Сао Пауло. Считаният от мнозина за най-велик футболист в историята на играта почина на 82-годишна възраст на 29-ти декември.

 

В ранните часове на новата седмица тялото на Пеле бе пренесено от болница „Алберт Айнщайн“, където той издъхна, до стадиона на Сантос – клубът, в който бразилецът прекарва голяма част от кариерата си.

 

Ковчегът бе поставен в центъра на терена на стадион „Вила Белмиро“ и ще остане там през следващите 24 часа, за да могат всички фенове на Краля на футбола да се сбогуват с него.

 

В 10 сутринта местно време във вторник ковчегът ще бъде пренесен за погребение в тесен семеен кръг, което ще се състои във вертикалния гробищен парк „Некрополе Екуменика“. Пеле лично е закупил парцел в гробището преди близо 20 години, като е избрал място на деветия етаж, тъй като баща му Дондиньо е играл с номер 9, съобщава местното издание О Глобо.

„Градът скърби. Всички са тъжни, защото Пеле бе част от нашия живот. Сякаш загубихме член на семейството“, разказва 87-годишният журналист Валтер Диас, който е бил близък с Пеле. „Мисля, че ще има много хора на поклонението. Градът се подготвя, хората тук обичат Пеле, както и феновете на Сантос, защото той изведе името на клуба по целия свят“, допълва Диас.

 

 

Броени часове след встъпването си в длъжност новият президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва се очаква да присъства на бдението за футболната легенда Пеле. Това съобщи новинарският сайт Же 1, като цитира запознати с протокола източници, предаде БТА.

 

Новият лидер иска лично да отдаде почит на трикратния носител на световната купа по футбол и ще пътува днес до град Сантос, където ще бъде погребението.

 

Лула положи клетва вчера и стана първият демократично избран президент на Бразилия за трети мандат.

Едсон Арантес до Насименто – Пеле е роден на 23 октомври, 1940 година. Той стартира професионалната си кариера на 15-годишна възраст със Сантос и дебютира за националния отбор на Бразилия година по-късно. Участва на четири световни първенства, печелейки три от тях – през 1958, 1962 и 1970 години, и поделя върха в реализаторската листа със 77 гола в 92 срещи. С екипа на Сантос той има 643 гола в 659 мача, извеждайки клуба до трофеите в Копа Либертадорес и Интерконтиненталната купа, през 1962 и 1963.

 

В добавка, той има 10 титли на Паулиста и печели бразилската Серия А шест пъти.

През 1975 година той се връща след оттеглянето си, за да подпише с Ню Йорк Космос, където печели Супер Боул през 1977. Той прекратява кариерата си в същата година в демонстративен мач между Космос и Сантос на „Джайънтс Стейдиъм“.

 

Бразилският футболен клуб Сантос реши да не вади от употреба номер 10, с който легендата Пеле игра за клуба в продължение на 18 години.

 

Краля на футбола почина в четвъртък и от семейството му поискаха от Сантос никой друг да не носи „десетката“. Това обаче няма да се случи.

Президентът на бразилския гранд Андрес Руеда обясни, че молбата е била обсъдена от членовете на управата, а решаващо за финалното решение се е оказало интервю на Пеле, в което той е заявил, че предпочита номерът му да продължи да бъде използван.

 

„По-добре 10-и номер да остане достъпен, така хората никога няма да го забравят“, са били думите на единствения футболист с три световни титли.

 

Бразилия се сбогува с Краля на футбола Пеле на грандиозно 24-часово поклонение

Бразилия се сбогува с Краля на футбола Пеле на грандиозно 24-часово поклонение

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Александър Сано е водещият на „Островът на 100-те гривни“ 

Актьорът Александър Сано е водещият на новото приключенско риалити „Островът на 100-те гривни“, което ще завладее тази есен зрителите на bTV. На едно от...

Вижте още