Бразилия се сбогува с Краля на футбола Пеле на грандиозно 24-часово поклонение (ВИДЕО)

Най-четени

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Поклонението пред легендата на световния футбол Пеле започна днес в Сао Пауло. Считаният от мнозина за най-велик футболист в историята на играта почина на 82-годишна възраст на 29-ти декември.

 

В ранните часове на новата седмица тялото на Пеле бе пренесено от болница „Алберт Айнщайн“, където той издъхна, до стадиона на Сантос – клубът, в който бразилецът прекарва голяма част от кариерата си.

 

Ковчегът бе поставен в центъра на терена на стадион „Вила Белмиро“ и ще остане там през следващите 24 часа, за да могат всички фенове на Краля на футбола да се сбогуват с него.

 

В 10 сутринта местно време във вторник ковчегът ще бъде пренесен за погребение в тесен семеен кръг, което ще се състои във вертикалния гробищен парк „Некрополе Екуменика“. Пеле лично е закупил парцел в гробището преди близо 20 години, като е избрал място на деветия етаж, тъй като баща му Дондиньо е играл с номер 9, съобщава местното издание О Глобо.

„Градът скърби. Всички са тъжни, защото Пеле бе част от нашия живот. Сякаш загубихме член на семейството“, разказва 87-годишният журналист Валтер Диас, който е бил близък с Пеле. „Мисля, че ще има много хора на поклонението. Градът се подготвя, хората тук обичат Пеле, както и феновете на Сантос, защото той изведе името на клуба по целия свят“, допълва Диас.

 

 

Броени часове след встъпването си в длъжност новият президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва се очаква да присъства на бдението за футболната легенда Пеле. Това съобщи новинарският сайт Же 1, като цитира запознати с протокола източници, предаде БТА.

 

Новият лидер иска лично да отдаде почит на трикратния носител на световната купа по футбол и ще пътува днес до град Сантос, където ще бъде погребението.

 

Лула положи клетва вчера и стана първият демократично избран президент на Бразилия за трети мандат.

Едсон Арантес до Насименто – Пеле е роден на 23 октомври, 1940 година. Той стартира професионалната си кариера на 15-годишна възраст със Сантос и дебютира за националния отбор на Бразилия година по-късно. Участва на четири световни първенства, печелейки три от тях – през 1958, 1962 и 1970 години, и поделя върха в реализаторската листа със 77 гола в 92 срещи. С екипа на Сантос той има 643 гола в 659 мача, извеждайки клуба до трофеите в Копа Либертадорес и Интерконтиненталната купа, през 1962 и 1963.

 

В добавка, той има 10 титли на Паулиста и печели бразилската Серия А шест пъти.

През 1975 година той се връща след оттеглянето си, за да подпише с Ню Йорк Космос, където печели Супер Боул през 1977. Той прекратява кариерата си в същата година в демонстративен мач между Космос и Сантос на „Джайънтс Стейдиъм“.

 

Бразилският футболен клуб Сантос реши да не вади от употреба номер 10, с който легендата Пеле игра за клуба в продължение на 18 години.

 

Краля на футбола почина в четвъртък и от семейството му поискаха от Сантос никой друг да не носи „десетката“. Това обаче няма да се случи.

Президентът на бразилския гранд Андрес Руеда обясни, че молбата е била обсъдена от членовете на управата, а решаващо за финалното решение се е оказало интервю на Пеле, в което той е заявил, че предпочита номерът му да продължи да бъде използван.

 

„По-добре 10-и номер да остане достъпен, така хората никога няма да го забравят“, са били думите на единствения футболист с три световни титли.

 

Бразилия се сбогува с Краля на футбола Пеле на грандиозно 24-часово поклонение

Бразилия се сбогува с Краля на футбола Пеле на грандиозно 24-часово поклонение

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Вижте още