Започва криминално разследване срещу Доналд Тръмп – неплатени данъци и агент на КГБ повече от 40 години

Най-четени

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс...

ВАШИНГТОН, 19 декември – За първи път в историята на САЩ започва криминално разследване срещу бивш президент, а според много това е само началото на мега политически скандал в САЩ. Комисията на Камарата на представителите на САЩ, която разследва нападението на Капитолия на 6 януари 2021 г., поиска в понеделник от федералните прокурори да обвинят Доналд Тръмп в четири престъпления, включително и бунт. Искането за наказателно преследване на оглавяваната от демократите специална комисия до Министерството на правосъдието е след повече от 1000 разпита на свидетели и събирането на стотици хиляди документи. Искането не задължава федералните прокурори да действат, но идва в момент, когато специалният съветник наблюдава две други федерални разследвания на Тръмп, свързани с опита на републиканците да отменят поражението му на изборите през 2020 г. и с изнасянето на класифицирани файлове от Белия дом.

 

 

Комисията поиска от Министерството на правосъдието да обвини Тръмп в четири потенциални престъпления: възпрепятстване на официална процедура на Конгреса, заговор за държавна измяна, даване на неверни изявления и подпомагане или подстрекаване към въстание. Сутринта на 6 януари, 2020 година, Тръмп произнася пламенна реч пред своите поддръжници в близост до Белия дом и публично порицава вицепрезидента си Майк Пенс за това, че не се е съгласил с неговата схема за отхвърляне на бюлетини, подадени в полза на демократа Джо Байдън. След това Тръмп изчаква с часове, за да направи публично изявление, докато хиляди негови поддръжници буйстват в Капитолия, нападат полицията и заплашват да обесят Пенс.

Заседанието в понеделник беше последното публично събиране на деветчленния състав, който прекара 18 месеца в проучване на безпрецедентния опит да се предотврати мирното предаване на властта от хиляди поддръжници на Тръмп, вдъхновени от неверните му твърдения, че загубата му на изборите през 2020 г. от Байдън е резултат от широко разпространена измама. Представителят Бени Томпсън, председател на комисията, обвини Тръмп за това, че е призовал тълпата в Капитолия, и го разкритикува, че подкопава вярата в демократичната система, като повтаря фалшивите твърдения за измама.

 

 

„Ако вярата е подкопана, подкопана е и нашата демокрация. Доналд Тръмп наруши тази вяра“, заяви Томпсън.

Комисията съобщи също, че е сезирала комисията по етика на Камарата на представители на Републиканската партия, сред които и Кевин Маккарти, фаворит за следващ председател на Камарата, за това, че не са изпълнили призовки в хода на разследването на нападението. Другите трима представители, получили призовки, са Скот Пери, Джим Джордан и Анди Бигс. Говорителите на Джордан, Пери и Бигс отхвърлиха действията като политически трикове, а офисът на Маккарти не отговори на искането за коментар.

Петима души, включително един полицай, загиват по време на или малко след инцидента, а повече от 140 полицаи са ранени. На Капитолия са нанесени щети за милиони долари. „Сред най-срамните констатации на тази комисия е, че президентът Тръмп е седял в трапезарията до Овалния кабинет, наблюдавайки по телевизията жестокия бунт в Капитолия“, заяви представителката Лиз Чейни, тя е един от двамата републиканци в комисията и неин заместник-председател. В резюме на доклада на комисията се казва също, че комисията смята, че има основания да препоръча наказателни обвинения срещу някои други близки до Тръмп лица, включително адвоката Джон Ийстман.

 

 

Съдебно жури вече призна членовете на крайно дясната радикална група „Пазители на клетвата“ за виновни в подстрекателство към подривна дейност заради ролята им в нападението. Комисията по избора, съставена от седем демократи и двама републиканци, одобри препоръката за обвиненията единодушно. Комисията по начините и средствата към Камарата на представителите трябва да се събере във вторник, за да реши какво да прави с данъчните декларации на Тръмп, които получи в края на миналия месец след дълга съдебна битка. Но много специалисти казват, че това е само върха на айсберга, на мега политически скандал.

 

 

(Администрацията на Тръмп е отказала да изпълни искането от 2019 г. за предоставяне на данъчните декларации на Доналд Тръмп съгласно закона, което е довело до близо четиригодишна съдебна битка за тях.)

Неплатени данъци

Финансовият аспект на скандала е огромен. Злоупотреби, конфликти на интерес, дори и фактът, че Тръмп е първият кандидат за президент от десетилетия насам, който не публикува данъчните си декларации по време на нито една от кампаниите си за президент. Службата за вътрешни приходи не е извършила проверка на бившия президент Доналд Тръмп през първите две години от мандата му въпреки програмата, която прави проверката на действащи президенти задължителна, разкри комисия на Камарата на представителите във вторник след извънредно гласуване за публикуване на данъчните му декларации за шест години.

Г-н Тръмп е подал декларации през 2017 г. за предходните две данъчни години, но I.R.S. е започнала да извършва одити на тези декларации едва през 2019 г. – първите в същия ден през април, когато Комисията по пътищата и средствата поиска достъп до данъците му и всички свързани с тях одити, се казва в доклада на комисията. В него се казва, че I.R.S. все още не е завършила тези одити, а агенцията е започнала да проверява неговите декларации, обхващащи доходите му, докато е бил президент, едва след като той е напуснал поста си.

 

 

Доналд Тръмп, чиято популярност в немалка степен се дължи на старателно изграждания от него образ на „гениален бизнесмен“. Но в действителност се оказва че той не е плащал данък върху доходите си през последната пълна година от президентството си. Причината е, че е отчел загуба от разрастващите се бизнес участия, сочат данъчни данни, публикувани от специална група в американския Конгрес и цитирани от „Ройтерс“. Документите, публикувани след дългогодишна борба късно във Вторник, 20 Декември, 2022 от ръководената от Демократическата партия Комисия по пътищата и средствата на Камарата на представителите, показват, че доходите на Тръмп и данъчните му задължения са се колебали драстично през четирите му години в Белия дом. Комисията постави под съмнение легитимността на някои от тези загуби, включително една за 916 милиона долара. Очаква се да бъде публикувана редактирани версии на пълните му връщания през следващите дни.

Но дори и финансовото разследване срещу Тръмп изглежда като безобидна история с това което може и официално да не бъде огласено срещу бившия Президент на САЩ.

Актив на КГБ повече от 40 години

Доналд Тръмп е „отглеждан“ като руски агент в продължение на 40 години и се е оказва с такова желание да повтаря Кремълската антизападната пропаганда, че в Москва са празнували, разказва бивш шпионин на КГБ пред Guardian. Юрий Швец, командирован във Вашингтон от Съветския съюз през 80-те години на миналия век, сравнява бившия американски президент с „Кеймбриджката петорка“ – британска шпионска група, която предава тайни на Москва по време на Втората световна война и в началото на Студената война. „Това е пример, в който хора са били вербувани още като студенти и след това са се издигнали до важни позиции; нещо подобно се случва и с Тръмп“, каза Швец по телефона в понеделник от дома си във Вирджиния. Швец, който е специализирал в КГБ, през 80-те години на миналия век е работил под прикритие като кореспондент във Вашингтон за руската информационна агенция „Тасс“. През 1993 г. той се премества за постоянно в САЩ и получава американско гражданство. Работи като следовател в областта на корпоративната сигурност и е бил партньор на Александър Литвиненко, който беше убит в Лондон през 2006 г.

Унгер описва как Тръмп за първи път се появява на радара на руснаците през 1977 г., когато се жени за първата си съпруга Ивана Зелникова, чешки модел. Тръмп става мишена на шпионска операция, наблюдавана от разузнавателната служба на Чехословакия в сътрудничество с КГБ. Три години по-късно Тръмп открива първата си голяма недвижима собственост – хотел Grand Hyatt New York в близост до гара Grand Central. Тръмп купува 200 телевизора за хотела от Семьон Кислин, съветски емигрант, който е съсобственик на електрониката Joy-Lud на Пето авеню. Според Швец Joy-Lud е била контролирана от КГБ.

 

 

(1987 година, посещението на Тръмп в Русия заедно с чешкия супер модел Ивана.)

След това, през 1987 г., Тръмп и Ивана посещават за първи път Москва и Санкт Петербург. Швец казва, че е бил захранван с информация от КГБ и ласкан от оперативни работници на КГБ, които са подхвърляли идеята, че трябва да се занимава с политика. Бившият майор си спомня: „За КГБ това беше очарователна офанзива. Те бяха събрали много информация за личността му, така че знаеха в детайли всичко за неговите особености. Убеждението беше, че той е изключително уязвим в интелектуално и психологическо отношение и че е склонен към ласкателства. Това е, което те използваха. Играеха играта така, сякаш бяха безкрайно впечатлени от личността му и вярваха, че това е човекът, който един ден трябва да стане президент на Съединените щати: именно хора като него могат да променят света. Храниха го с тези т.нар. саунд байтове за активни мерки и това се случи. Така че това беше голямо постижение за активните мерки на КГБ по онова време.“

 

 

Скоро след като се завръща в САЩ, Тръмп започва да проучва възможността да се кандидатира за номинацията на републиканците за президент и дори провежда предизборен митинг в Портсмут, Ню Хемпшир. На 1 септември той излиза с реклама на цяла страница във вестниците „Ню Йорк Таймс“, „Вашингтон пост“ и „Бостън глоуб“ със заглавие: „Няма нищо лошо в американската външна отбранителна политика, което малко твърдост да не може да излекува“. Рекламата предлага някои крайно неортодоксални мнения в Америка на Роналд Рейгън по време на Студената война, като обвинява съюзника Япония, че експлоатира САЩ, и изразява скептицизъм относно участието на САЩ в НАТО. Тя е под формата на отворено писмо до американския народ „Защо Америка трябва да спре да плаща за защита на страни, които могат да си позволят да се защитават сами“.

(През 1987 година Доналд Тръмп похарчва за реклама $100, 000, насочена срещу изконния съюзник на САЩ- Япония. Визия която той реализира по време на мандата си. Като най- засегнати са Мексико и Азиатските партньори.)

 

 

Странната намеса предизвика учудване и радост в Русия. Няколко дни по-късно Швец, който се е върнал у дома, той е в централата на първото главно управление на КГБ в Ясенево, когато получава телеграма, в която се отбелязва обявата като успешно „активно мероприятие“, изпълнено от нов актив на КГБ. „Това беше безпрецедентно. Доста добре съм запознат с активните мерки на КГБ, като се започне от началото на 70-те и 80-те години, а след това и с активните мерки на Русия, и не съм чувал нищо подобно или нещо близко – докато Тръмп не стана президент на тази страна – защото беше просто безумно да се повярва. Трудно беше да се предполага, че някой ще го публикува под негово име и че това ще впечатли истински сериозните хора на Запад, но се случи и накрая този човек стана президент.“

 

 

Победата на Тръмп на изборите през 2016 г. е приветствана от Москва. Проектът „Москва“, инициатива на Фонда за действие на Центъра за американски прогрес установява, че кампанията на Тръмп и преходният екип са имали поне 272 известни контакта и поне 38 известни срещи със свързани с Русия агенти. Швец, който е провел свое собствено разследване, заявява: „В момента се провеждат преговори с руски граждани: „За мен докладът на Мюлер беше голямо разочарование, защото хората очакваха, че той ще бъде задълбочено разследване на всички връзки между Тръмп и Москва, а всъщност получихме разследване само на въпроси, свързани с престъпността. Нямаше никакви контраразузнавателни аспекти на отношенията между Тръмп и Москва“. Той добавя: „Това е, което в общи линии решихме да коригираме. Така че аз направих своето разследване и след това се събрах с Крейг. Така че вярваме, че неговата книга ще продължи там, където Мюлер е спрял“.

 

 

Айгър, автор на седем книги и бивш редактор на списание Vanity Fair, казва за Тръмп: „Аз съм много доволен: Той беше актив. Това не беше този гениален план, че ще разработим този човек и 40 години по-късно той ще бъде президент. По времето, когато започна, което беше около 1980 г., руснаците се опитваха да вербуват като луди и преследваха десетки и десетки хора. Тръмп беше идеалната мишена в много отношения: неговата суета и нарцисизъм го правеха естествена цел за вербуване. Той беше култивиран в продължение на 40 години, чак до избирането му.“

 

Автор: Илиян Кузманов

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш, заяви пред журналисти...

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет потвърдиха за БТА. Към момента...

Вижте още