Интересът клати феса: Пловдивските ГЕРБ и БСП се коалираха в полза на Георги Гергов

Най-четени

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Бурно заседание под своеобразна гражданска обсада проведе днес пловдивският общински съвет. Струпалите се хора бяха настроени срещу по-голяма част от съветниците, напрежение течеше и между самите групи в органа. Дневният ред включваше все възлови теми за града – ситуацията около Панаира, съдбата на украинците от „Втори дом“, пробивът при Водната палата и др.

 

 

Това привлече още преди началото на сесията различни граждански групи. А в крайна сметка, след много скандали, съветниците направиха важни гласувания. Едното от тях бе в полза на интересите на Георги Гергов в Пловдивския панаир, като това стана след общ вот на ГЕРБ и БСП (доверието в местните съветници на партията отдавна е свалено от Корнелия Нинова заради връзките с бизнесмена).

 

ГРАЖДАНИ В АТАКА

Общото между присъстващите на сесията граждани бе, че са недоволни от управлението на града. Част от тях настояха за оставката на съветниците и кмета Здравко Димитров. Самият кмет, както и на ноемврийската сесия, която също протече бурно, отсъстваше – бил в болнични.

Синтезирано, исканията и напреженията изглеждаха така:

 

В първите часове от сесията липсваше конструктивност. Разпри между съветниците настанаха още при определяне на дневния ред – имаше опит точката за Пловдивския панаир да се измести по-напред – не стана, което бе посрещнато с бурни освирквания от гражданите, обявена бе почивка. След подновяването думата бе дадена на тях. Чуха се речи срещу опитите на Георги Гергов да овладее Панаира, против предоставянето на стария белодробен диспансер (жилището на украинците от „Втори дом“) в полза на частна болница. Летяха обвинения или поне намеци за корупция. Граждани се изказаха и срещу ликвидирането на парка край Гребната база. Димитров бе критикуван заради проекта при Водната палата. А и бе иронизиран заради отсъствията. Почти през целия ден гласуванията по същество бяха накъсвани с остри тиради на граждани или съветници. Различните точки от дневния ред се обсъждаха едновременно. В края, основно поради решението за Панаира, оценката на хората бе еднозначна: „Срам!“, „Предателство!“

 

С ДЪХ НА МЕСТЕН ВОТ

Както стана ясно, с подобно напрежение премина и сесията миналия месец. Всичко това показва, че Пловдив е първият град, в който практически е стартирала предизборната кампания за местния вот. В средата на есента ГЕРБ и Димитров обявиха, че догодина партията ще има друг кандидат-кмет – което прави кметския пост вакантен в перспектива и обяснява бликналите страсти 11 месеца по-рано.

 

РЕШЕНИЯТА

Гласувано бе единодушно украинските бежанци от „Втори дом“ да останат в болницата до приключване на военните действия. Но както „Сега“ писа, решението, което бе взето на пожар от Димитров след лумването на скандала – в опит да го потуши, следва внимателно да се проследи във времето. И да се види дали наистина украинците ще останат:

Също единодушно окончателно бе спрян пробива до Водната палата. В следващите седмици ще се прецизира неустойката за изпълнителя. Обсъждат се около 750 000 лв. Срещу проекта имаше огромно гражданско недоволство през последните месеци, като днешните събития бяха просто епизод от тях. Но едва ли общественият натиск е повлиял. По-важно в казуса е мнението на Бойко Борисов – обяви преди време, че лично е настоял проекта да спре.

 

 

Опитът да се дадат около 7 декара на болница „Пълмед“ за паркинг не успя. Макар че по тази точка ГЕРБ и БСП вече се бяха обединили.

Коалицията сработи с помощта на още няколко съветници по темата за Панаира. Съветът одобри приемането на варненските акции в „Пълдин туринвест“. Представителят на общината ще трябва на 9 януари да подкрепи всички предложения на Георги Гергов в акционерното събрание на дружеството (контролът в него е ключов по отношение на Панаира, защото фирмите са свързани). Любопитното бе, че на ноемврийската сесия единодушният вот на съветниците бе варненските акции да не бъдат приети; сега обаче ДБ, която се противопоставя на схемите, разпространи в аванс информацията, че се готви преобръщане на мнението на съветниците, повлияно вероятно на тайни сбирки. Така и стана – БСП предложи, а ГЕРБ подкрепи „новата линия“. Но в крайна сметка решението по отношение Панаира бе противоречиво. Защото освен прием на варненските акции, бе гласувано и да се задейства блокиращата квота в „Пълдин туринвест“. Според Веселина Александрова от ДБ, цитирана от „Под тепето“(link is external), противоречивото произнасяне на съвета може да се счита за незаконосъобразно. Според нея това държи отворена възможността кметът Димитров да оспори решенията на акционерното събрание на „Пълдин туринвест“. Задължен от предишната сесия, Димитров вече го направи веднъж:

След всичко това едва ли има съмнение, че предстоят много бурни месеци в Пловдив – в политически, а и в чисто управленски план. Предстои вземане на решения и по ред спорни казуси.

 

Източник: „СЕГА“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Вижте още