България – страната с двамата законни милионера

Най-четени

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия...

На света живеят близо 8 милиарда души, но малко над 3000 от тях са милиардери по данни към ноември 2022 г. Тази малка група хора притежават богатство от около 11,8 трилиона долара, което се равнява на около 11,8% от световния БВП.

 

 

Къде живеят тези милиардери? Графика, публикувана във Visual Capitalist, дава отговори. В нея са използвани данни от Forbes, отбеляза Money.bg.

Изглежда милиардерите са много по-концентрирани в географско положение, отколкото си мислим. От 195-те официално признати страни по света, само в 76 живеят милиардери. И дори в рамките на тези страни има огромни различия между броя на милиардерите.

Няма да се изненадате, че в Съединените щати са една от страните с най-много милиардери. Америка е дом на над 900 милиардери, като Илон Мъск е най-богатият от всички с богатство от над 191 милиарда долара през ноември 2022 г. Това го прави не само най-богатият милиардер в Америка, но и най-богатият човек в света.

Китай заема втора позиция в това отношение, като милиардерите, живеещи там са 400 души с общо нетно състояние от 1,45 трилиона долара. Най-богатият милиардер в Китай е основателят на компанията за напитки Nongfu Spring Шонг Шеншен, който преди известно време надмина Джак Ма.

 

 

За България данните сочат, че най-богатите ни съграждани за братята Георги и Кирил Домусчиеви с 1,9 милиарда долара.

 

В южната ни съседка Гърция най-богатият човек е жена. Това е Вики Сафра, която е наследница на най-богатия банкер в света. Тя притежава над 7 милиарда долара.

Любопитен случай е руският милиардер Павел Дуров, който притежава богатството на стойност 15,1 милиарда долара. Той е един от основателите на чат приложението Telegram. През април стана ясно, че той е получил гражданство в ОАЕ.

 

 

Индустрии и сектори

Интересното е, че няма точно определена индустрия или сектор, в който да са тези милиардери. Изключение правят САЩ, където значителен брой милиардери са свързани с технологичната индустрия.

Интересно е да се отбележи, че някои държавни глави са милиардери и в много случаи може да са най-богатите хора в съответните страни. Но тяхното богатство често е държавна тайна, добре диверсифицирано и доста трудно за проследяване.

 

 

Мъже срещу жени милиардери

Една тенденция, която се откроява, е броят на мъжете спрямо жените милиардери. От 76-те милиардери в списъка само 7 са жени. Една от малкото жени с богатство, правещо я милиардер, е Риана. Тя е най-богата жена в Барбадос – нейното родно място. Певицата и бизнес дама притежава 1,4 милиарда долара.

Като цяло от 3311 милиардери по света само 12,9% са жени. Те обаче се увеличават според Forbes – списъкът за 2021 г. включва 328 жени, с 36% повече от 2020 г.

 

Източник: „Дунав мост“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш, заяви пред журналисти...

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет потвърдиха за БТА. Към момента...

Екатерина Михайлова: Външният министър стана ябълката на раздора, а това дава лош сигнал в чужбина

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто. Съвместяването между премиера и позиция на външен министър е тежка задача...

Вижте още