Президентски борец за човешки права е осъден за злоупотреба с лични данни

Най-четени

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем,...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Софийските съдилища продължават да се занимават със свързваните с президента кадри Петър Кичашки и Борислав Цеков. Те за втори път се оказват осъдени за злоупотреба с лични данни на първа инстанция. Двамата са глобени с по 10 000 лева от Комисията за защита на личните данни, а глобата е потвърдена от Адмнистративен съд – София град, пише Mediapool.

 

 

Първото дело срещу тях по същия казус катастрофира пред Върховния съд, но случаят бе възкресен и докаран до нова глоба.

До 2019 година Борислав Цеков беше член на правния съвет на президента Румен Радев, но напусна няколко месеца след първото решение на съда по делото за личните данни. Петър Кичашки е вече пета година член на Комисията за защита от дискриминацията, където бе назначен от президента Радев.

Цялата история започна през 2016 година след оплакване от правозащитника и блогър Светла Енчева. Тя подаде сигнал до Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), че ЕГН-то ѝ се е оказало в списъка на лицата, подкрепящи Инициативен комитет с представляващ Петър Кичашки.

 

 

 

Петър Кичашки се беше регистрирал като застъпник на теза в инициирания от Слави Трифонов референдум за промени в изборното законодателство.

Година по-късно Комисията за защита на личните данни установи, че Цеков и Кичашки наистина са използвали незаконно данните на Енчева и на още десетки граждани. Оказа се, че са ползвани дори данните на журналистката от бТВ Канна Рачева. Постановената глоба бе 10 000 лева за всеки един от двамата.

Те обжалваха решението на комисията, но през февруари 2019 г. Софийският административен съд потвърди глобите и нарушенията. Още една година по-късно обаче Върховният съд отмени глобите им. Причината бе, че КЗЛД не е допуснала Кичашки и Цеков да участват в производството от самото му начало.

Комисията обаче не се е отказала и образува ново производство. Този път двамата са поканени, изпратили са адвокат, но накрая пак са глобени с по 10 000 лева.

„С оглед на характера на засегнатите обществени отношения, извършените нарушения не могат да бъдат квалифицирани като маловажни предвид високата им обществена опасност“, се казва в решението на комисията, което е потвърдено от съда.

Глобените отново могат да обжалват пред Върховния административен съд.

 

 

Пред комисията ответниците твърдят, че те нямат правомощие да изискват документ и да проверяват данните и самоличността на хората, които се подписват пред тях. Разчитало се на проверката на ЦИК.

Отговорът на КЗЛД е, че законът възлага отговорност по удостоверяване подписите на член на инициативния комитет. Ако той не може да проверява, неговата роля изглежда безсмислена.

Петър Кичашки и Борислав Цеков станаха популярни и заради начина, по който се възползваха от Изборния кодекс преди седем години. Законът даваше възможност да използват 40 000 лева субсидия от държавата за рекламиране на позициите си на референдума за изборните правила.

Редица инициативни комитети насочиха сумите си само към един сайт, установи Mediapool в свои публикации тогава. Експерти предупредиха тогава, че по този начин се източват държавни средства, а ЦИК не успя да се противопостави, нито да установи формални нарушения.

 

 

Повечето инициативни комитети са били свързани директно или индиректно с Петър Кичашки и Института за модерна политика, а рекламите бяха публикувани в страницата „Хаштаг.бг“, собственост на съпругата на Кичашки – Милена Кичашка.

Борислав Цеков е бивш депутат от НДСВ, а двамата с Кичашки бяха и кандидат-депутати от БСП.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем, че има удари и върху...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Няма да...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт....

Вижте още