Кличко: Путин няма да ни открадне Коледата

Най-четени

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени?...

Киевските власти заявиха, че планират да поставят коледни дървета из украинската столица, предаде Ройтерс.

„Никой няма да отменя Нова година и Коледа. Трябва да създадем новогодишно настроение“, заяви кметът на Киев Виталий Кличко в интервю за украинската новинарска агенция РБК-Украйна.

„Не можем да позволим на Путин да ни открадне Коледата“, каза още Кличко, цитиран от БТА.

 

Заради проблемите с тока обаче дърветата ще бъдат без лампички.

Освен това Кличко съобщи, че няма да има масови събирания или концерти по случай Новата година.

„Ще поставим коледните дървета, за да припомним на децата си новогодишното настроение“, изтъкна кметът на украинската столица.

Същевременно САЩ отпускат спешна помощ за енергийната инфраструктура на Украйна.

Очаква се във вторник Съединените щати да обявят „значителна“ финансова помощ за Украйна, за да ѝ помогнат да се справи с щетите, причинени от руските атаки срещу енергийната ѝ инфраструктура, съобщиха високопоставени американски служители.

 

Помощта „е значителна и не е краят“, заяви един от високопоставените служители пред журналисти, говорейки при условие за анонимност и без да дава повече подробности.

Той обаче отбеляза, че администрацията на Байдън е предвидила в бюджета си 1,1 млрд. долара за енергийни разходи в Украйна и Молдова.

Това се случва преди международната донорска конференция за подкрепа на украинската гражданска съпротива, която ще се проведе на 13 декември във Франция, посочи той.

Според данни, цитирани от Киев, руската кампания от ракетни удари, насочени към енергийната инфраструктура на Украйна, е повредила между 25 и 30 % от мрежата.

„Това, което руснаците правят, е да се насочват към тези големи трансформаторни станции. Това са високоволтови трансформаторни станции“, а не само електроцентрали, заяви американският служител – ход, целящ да наруши работата на цялата енергийна мрежа от производството до разпределението.

 

Министрите на външните работи на страните от НАТО ще заседават във вторник и сряда в Букурещ, където ще бъде обсъдена подкрепата на алианса за Украйна след руската инвазия.

 

Германия, която в момента председателства Г-7, свика среща във вторник следобед в кулоарите на срещата на НАТО, за да обсъди енергийната криза, причинена от войната в Украйна.

Според американския служител Съединените щати ще призоват останалите страни членки да засилят помощта си в тази област.

Това ще бъде и възможност да се подчертае „забележителното сближаване и единство, което все още е налице сред всички съюзници“ след началото на войната, заяви пред репортери помощник-държавният секретар по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид.

Румъния, както и съседна Молдова, са силно засегнати от войната, а през страната са преминали около два милиона души, бягащи от Украйна.

По данни, цитирани от Вашингтон, в момента Букурещ е домакин на близо 80 000 бежанци, предава БГНЕС.

 

Освен войната в Украйна, министрите на НАТО ще отчетат напредъка по присъединяването на Финландия и Швеция, което вече е ратифицирано от 28 от 30-те държави-членки, но остава спряно в очакване на зелена светлина от Турция и Унгария.

Те ще обсъдят и нарастващата заплаха от страна на Китай. Тази дискусия, започната на срещата на върха на НАТО през юни в Мадрид, „не е свързана с това НАТО да отиде в Китай; тя отразява предизвикателствата, които наистина са свързани с идването на КНР в Европа“, каза Донфрид, като посочи по-специално технологичното предизвикателство.

 

Източник: Dnes.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Александър Сано е водещият на „Островът на 100-те гривни“ 

Актьорът Александър Сано е водещият на новото приключенско риалити „Островът на 100-те гривни“, което ще завладее тази есен зрителите на bTV. На едно от...

Вижте още