Окончателно: Десислава Иванчева и Биляна Петрова влизат в затвора (ВИДЕО)

Най-четени

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени?...

Бившият кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева влиза в затвора, за да изтърпи 6-годишна присъда за подкуп. Върховният касационен съд, който от март умуваше по делото срещу нея, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, в сряда постанови окончателното си решение. Освен това Иванчева е осъдена да плати и 12 000 лв. глоба.

 

 

Петрова е осъдена на 5 години затвор и 10 000 лв. глоба. Присъдата на Дюлгеров е 4 години лишаване от свобода и 8000 лв. глоба. На практика върховните съдии потвърждават решението на апелативната инстанция, като единствено намаляват размера на наказанията на тримата.

На първа инстанция тримата бяха осъдени съответно на 20, 15 и 12 години затвор. Апелативният съд редуцира наказанията на 8, 7 и 6 г.

 

 

Какви са мотивите на върховния съд и той да намали наказанията, ще бъде ясно, когато решението бъде качено на сайта на съда. А това може да се случи, когато прокуратурата официално уведоми ВКС, че е предприела действия по привеждане на осъдените в затвора.

По информация на „Сега“ Иванчева, Петрова и Дюлгеров вече са задържани за привеждане на присъдите в изпълнение. Те не отиват директно в затвора, тъй като първо има период на адаптация.

Апелативният спецсъд прие, че Иванчева е поискала 250 000 евро от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъдат придвижени преписките му в общината, после е намалила исканата сума на 187 000 евро, а на 17 април 2018 г. е приела първата част от парите – белязаните 70 000 евро, които бяха открити в колата ѝ.

Иванчева и Петрова бяха зрелищно арестувани пред Спортната палата в София. Акцията се ръководеше от Иван Гешев, който тогава беше спецпрокурор. Иванчева и Петрова останаха в ареста 8 месеца след задържането, след което бяха оставени под домашен арест. През юни 2021 г. ВКС освободи Иванчева под гаранция от 10 000 лева, а след това и Петрова бе пусната срещу 8000 лв. Междувременно миналия ноември Иванчева роди момче. Задържането им под стража и домашният арест се зачитат като изтърпяна присъда. Те ще имат право и да поискат условно предсрочно освобождаване. По закон съдът може да постанови условно предсрочно освобождаване от изтърпяване на останалата част от наказанието лишаване от свобода, когато осъденият е дал доказателства за своето поправяне и е изтърпял фактически поне половината от наложеното наказание. В случая с Иванчева тя реално е изтърпяла половината си присъда предварително. Съдии обаче обясниха пред „Сега“, че няма как веднага да бъде пусната предсрочно, защото не може да представи доказателства, че се е поправила. Те допуснаха, че това може да се случи след около година.

НПК също така дава право на прокуратурата да постанови отлагане на наказанието до 1 година след раждането на дете. А децата на лишените от свобода жени до навършване на една година могат да останат при майките си в детските ясли към затвора. Синът на Иванчева е роден на 19 ноември м.г.

 

 

Тази сутрин във „Фейсбук“ Биляна Петрова написа „Арестуват ме“. Десислава Иванчева съобщи „Приятели, осъдена съм на 7 години. След половин час заминавам за затвора в Сливен“.

Иванчева предаваше на живо във Фейсбук задържането си.

 

 

Въпреки осъдителните присъди, делото „Иванчева“ ще остане в архивите и с показното нарушаване на правата на обвиняемите. В мотивите на първата инстанция има признание на съда, че „присъствието на множество униформени, а част от тях и маскирани лица на КПКОНПИ (антикорупционната комисия) няма законово основание“. Въпреки това съдът приема, че следствените действия не са опорочени от това. По време на ареста на Иванчева обаче е била нарушена презумпцията за невинността й, която е гарантирана от националното и европейското законодателство. Нарушението е, че тя е участвала в следствените действия с белезници, както „публичността на нейното оковаване с белезници зад гърба ѝ“. „Това е драстично нарушение на презумпцията за невинност“, приема спецсъдът, който гледа делото. Но не се съгласи, че устата й е била запушена от полицайка. Според съда служителката на МВР само е поставила ръка пред устата на Иванчева, но не я е докосвала. „Иванчева не е възпрепятствана нито преди този инцидент, нито след него да общува с представители на медиите по избрания от нея начин – като им извиква определени реплики“, пишеше в мотивите.

От сагата ще се запомнят и снимките на Иванчева, водена на за лекарски преглед с пранги на краката, както и с мизерните условия в килията й за задържане. След обществения скандал по темата, бяха променени правилата за конвоирането.

 

Източник: „СЕГА“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Александър Сано е водещият на „Островът на 100-те гривни“ 

Актьорът Александър Сано е водещият на новото приключенско риалити „Островът на 100-те гривни“, което ще завладее тази есен зрителите на bTV. На едно от...

Вижте още