Тайна проверка на ЕК установи: Летище „София“ пропуска опасни предмети в багажи на пътниците

Най-четени

В София: Потвърдиха за случай на маймунска шарка

Случай на маймунска вариола e потвърден в София. Това показват данните на сайта на Столичната регионална здравна инспекция за...

Президентът свика първото заседание на 50-ото НС в сряда

Със свой указ на основание чл. 75 от Конституцията, държавният глава Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 50-ото...

ЦИК обяви кои са новите депутати и евродепутати (ВИЖТЕ ГИ)

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие решение, с което обявява избраните за народни представители в 50-ото Народно събрание. Това стана...

Летище София се е провалило в откриването на опасни предмети – взривни вещества и своеобразни бомби в багажи на пътници. Това е установила тайна проверка на Европейската комисия, която е започнала в средата на октомври и сега се отчитат частични резултати. Окончателно проверката ще приключи до 2 седмици. 

 

 

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев предупреди, че, ако концесионерът не подобри сигурността на летището, ще последват санкции, а може да се стигне и до най-тежкото наказание – разваляне на концесионния договор.    

 

 

Тайните пътници с опасни багажи

Източници на Mediapool заявиха, че проведената на летището проверка е стандартна. При нея инспектори, представящи се за пътници, слагат в багажа за чекиране опасни предмети като взривни вещества. На летище „София“ са установени два типа нарушения. Първо, скенерите са установили, че в някои от куфарите има опасни предмети, но проверяващите не са могли да кажат какви точно. Други от куфарите с опасни вещества обаче въобще не се засечени.

„Да се надяваме коментарите да бъдат отстранени при предстоящата проверка на Европейската комисия (през първите две седмици на ноември – б.аа). Ако това не се случи, държавата ще предприеме и най-строгите мерки срещу това нехайство. Стигнахме дотам, че концесионерът, който трябваше да управлява по-добре летището, явно е занижил сигурността там“, коментира във вторник транспортният министър Христо Алексиев, цитиран от пресцентъра на транспортното ведомство. Той уточнява, че по договор се предвиждат санкции, които са доста сериозни и ако неизпълнението продължава, може да се предприеме и прекратяване на концесията.    

От думите му стана ясно, че той вече обсъдил казуса с представители на концесионера „СОФ Кънект“.

„Преди две седмици имах среща с представителите на концесионера на летище София и президента на летище Мюнхен, които са в консорциума по този въпрос. Те се ангажираха много сериозно за решаване на въпросите със сигурността и с качеството на обслужване“, каза Алексиев.

От изказването на министъра стана ясно, че под натиска на държавата в момента са предприети много сериозни мерки – текат обучения на персонала, осигурява се и допълнителна техника.    

 

 

„СОФ кънект“: Ще коментираме след края на проверката

От „СОФ кънект“ казаха пред Mediapool, че ще коментират официално казуса след две седмици, когато проверката ще е приключила и ще има ясни резултати.

През 2021 г., когато Христо Алексиев отново бе служебен министър на транспорта в правителство на президента Румен Радев, съобщи, че към ноември 2021 г. „СОФ Кънект“ са инвестирали „не повече от 200 000 евро – една тоалетна и 5 дивана“.

В интервю пред Mediapool на 4 ноември 2021 г. Христо Алексиев дори заяви, че Кирил Домусчиев държи 20% в концесията на летище София. Ден по-късно бизнесменът Кирил Домусчиев отрече да има участие в тази концесия. Концесионерът „СОФ Кънект“ също обяви, че няма българско участие в дружеството и то изпълнява концесионната си програма.

През април тази година стана ясно, че „СОФ Кънект“ ще инвестира 72 млн. евро в софийското летище през първите 5 години. До тази договорка се стигна след разговори между транспортния министър от кабинета на Кирил Петков – Николай Събев и главния изпълнителен директор на фонда „Меридиам“ Тиери До.  

 

 

В първоначално подписания контракт сумата беше 72 млн. евро, но заради пандемията от коронавирус впоследствие бе намалена на 43 млн. евро.

Договорът между държавата и „СОФ Кънект“ за 35-годишната концесия на летище София беше подписан през лятото на 2020 г. в разгара на протестите срещу Бойко Борисов и Иван Гешев и в началото на коронакризата.

Няколко месеца по-късно – на 27 октомври 2020 г., концесионерът поиска да бъде отложено плащането на дължимите концесионни такси за първите 10 години за края на концесията заради Covid кризата и намаляване на първоначалната инвестиция.

Договорът влезе в сила през април 2021 г. – дни преди парламентарните избори на 11 април. Това стана след като държавата се съгласи с исканията на концесионера. Веднага след встъпването в договора „СОФ Кънект“ изплати 660 млн. лева на държавата.

Акционери в „СОФ Кънект“ са регистрираният във Франция фонд „Миридиам“ (Meridiam) с 99% и австрийската строителна компания „Щрабаг“ с 1%. С дялов капитал в дружеството влезе и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която обеща да вложи общо 74.3 млн. евро в развитието на столичното летище.    

 

 

Източник: Mediapool.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

В София: Потвърдиха за случай на маймунска шарка

Случай на маймунска вариола e потвърден в София. Това показват данните на сайта на Столичната регионална здравна инспекция за...

Президентът свика първото заседание на 50-ото НС в сряда

Със свой указ на основание чл. 75 от Конституцията, държавният глава Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 50-ото Народно събрание в 9:00 часа...

ЦИК обяви кои са новите депутати и евродепутати (ВИЖТЕ ГИ)

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие решение, с което обявява избраните за народни представители в 50-ото Народно събрание. Това стана на заседание на комисията, излъчвано...

Българските граждани избират депутати и евродепутати

Българските граждани избират днес 240 представители в 50-ото Народно събрание, както и 17 представителите, които да ги представляват в Европейския парламент. Това е петият...

За седми път “Ти Броиш” ще събира сигнали за нередности на изборите

Гражданската платформа “Ти броиш”, която гарантира прозрачното и законно протичане на изборния ден, за седми пореден път ще приема сигнали за нередности при провеждането...

Вижте още