Сирене за 20 лв., кашкавал и масло за 30 лв.: Докъде ще стигнат цените на храните у нас?

Най-четени

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

Значително поскъпване на хранителните продукти, което наблюдаваме последните месеци, продължава. През последните месеци едни от продуктите, които най-много са се оскъпили, са млечните продукти – сирене, кашкавал, масло, прясно и кисело мляко, както и изварата, а тенденцията ръстът в цените да продължава. 

Анка Сиракова работи по заместване от три години в магазин за млечни продукти в столичния квартал „Красно село”. Пред БГНЕС жената обяснява, че няколко пъти цените са се вдигнали и в момента са доста високи. Като човек, който продава млечни продукти, Сиракова споделя, че клиентите повече гледат цените и купуват по-малки количества.

В магазина се предлагат млечни продукти на няколко фирми. Киселото мляко се предлага на цени от 1,40 лв. и достига до 2,10 лв. кофичката. Цената на килограм краве сирене е 20,65 лв., 22,50 лв. струва сирене от 800 грама и 10 лв. за сирене от 400 грама. Цената на кашкавала от краве мляко е между 26,90 лв. и 27,50 лв. Овчето сирене се предлага на цена от 21,60 лв. и достига до 25,50 лв. за килограм, кашкавалът от овче мляко струва 27 лв. Цената на килограм натурално краве масло гони 30 лв.

 

Проверка в съседен магазин показва, че литър прясно краве мляко с 3,6% масленост струва 3,20 лв. Краве кисело мляко с масленост 3,6% е на цени от 1,35 до 1,60 лв., а краве кисело мляко със сметана, което е с масленост 10%, струва 3,40 лв. Киселото козе мляко струва 2,40 лв., а овчето кисело мляко – 2,90 лв.

Килограм бяло саламурено сирене от краве мляко започва на цени от 12,50 (тип селско) и достига до 18,70 лв. Вакуумирано бяло саламурено сирене от краве мляко е на цена от 7,25 лв. до 9,35 лв. за 400 гр., а това без съдържание на лактоза – 8,70 лв., обезмасленото пък струва 8,90 лв. Килограм биволско сирене е на цена от 23,40 лв., овчето сирене – 23,40 лв., козето – 22 лв. 22,50 лв. е цената на килограм сирене от овче и краве мляко, а 20,55 лв. струва сиренето от биволско и краве мляко.

При кашкавала цените също варират. Най-евтиният килограм кашкавал от краве мляко е 17,50 лв., като цената му достига до 25,50 лв. Овчият кашкавал струва 26,40 лв. за килограм и достига до 32 лв. За килограм кашкавал от козе сирене цената е 32,30 лв. Цената за килограм масло започва от 21,50 лв. и достига до 23 лв.

В трети магазин за млечни продукти на пазар „Красно село” овчето сирене струва 20,80 лв. за килограм, краве кашкавалът е на цени от 21,66 лв. и 24,30 лв. за килограм.

Огнян Милков пазарува различни млечни продукти, предимно сирене и кашкавал. Мъжът обяснява, че цените са се увеличили, но намира от различни мандри в провинцията млечни продукти на „една идея” по-добри цени. Той е категоричен, че цените няма да го откажат да купува млечни продукти, защото „все нещо трябва да се яде”.

„Кое е евтино днес? Всичко се повиши“, заяви Гаро Агопян. Той купува кисело и прясно мляко, както и сирене и кашкавал. „Не може да се откажеш напълно, но ще купуваш по-малко, това е логиката. Колкото възможност имаш, толкова купуваш“, каза още мъжът. Валери Стоилов консумира сирене, кисело и прясно мляко. По думите му цените доста са нараснали, но това не би го отказало да спре консумацията им.

Преди дни от КНСБ обявиха, че ръстът в цените на топлоенергия, ток, вода и газ за битови нужди в България е средно около с 40%. При основните хранителни продукти като захар, месо, мляко, тестени изделия пък скокът е с около 10% само през последното тримесечие. Много от стойностите се диктуват от световните стокови борси, но в България цените дори на основни хранителни стоки стават вече социално непоносими, показва проучване на потребителските цени и заплатата за издръжка за третото тримесечие на 2022 г., проведено от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Само захарта за година е увеличила цената си с над 60% в търговската мрежа. Така на практика за нормален живот у нас вече са необходими с 20% повече средства за издръжка на човек от домакинството, в сравнение със септември месец през 2021 година, изчисляват икономистите от КНСБ. Това означава, че един работещ, който се издържа сам в домакинство трябва да получава чист доход не по-малко от 1300 лв.. За нормален живот в България на тричленно домакинство с дете до 14 години, задоволителната сума е не по-малко от 2370 лв., изчисляват експертите.

В потвърждение на това идват и данните за борсовите цени на хранителните стоки в България, които показват, че стойността им продължава бавно, но сигурно да расте. Според последния седмичен отчет индексът на тържищните цени (ИТЦ) се е повишил с 1,17 на сто до 2,166 пункта. През последните три месеца това нарастване е с над 6,75 процента, а на годишна база – с над 32 процента, като няма изгледи това поскъпване да спре в идните месеци.

Източник: Actualno.com

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Вижте още