Родните абсурдни продължават: Битката между ПП, ДПС и ГЕРБ остави две комисии без председатели

Най-четени

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра...

Днес Народното събрание направи втори опит да сформира постоянните си комисии, в които се извършва основната законодателна работа. Вчера депутатите се провалиха в тази задача, след като се оказа, че нямат съгласие за разпределението на постовете в бъдещите комисии.

 

 

Ябълката на раздора

Шефът на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров заяви, че комисиите се редят по усмотрение на „новосформираното мнозинство“. „Диалогизъм има, когато партиите на новосформираното мнозинство получават това, което искат, а не, когато трябва да дават“, каза Гюров. Стана ясно, че ябълката на раздора днес ще бъде председателското място на комисията за младежта и спорта, която първоначално е била отредена за ПП, но след това е била пренасочена към ДПС без знанието на бившите управляващи. „Това не е станало на председателски съвет и не е станало със съгласието на „Продължаваме промяната“. Какво стана между закриването на заседанието вчера и вечерта, когато бяха сменени комисиите и кой реди комисиите в това Народно събрание”, попита Гюров.

Мустафа Карадайъ от ДПС побърза да опровергае обвиненията. „Ние заявихме такива комисии, които не бяха заявени от никого, и в първоначалната заявка комисията за младежта и спорта бе заявена единствено от ДПС“, каза той. Думите му жегнаха ПП и най-вече бившия премиер Кирил Петков. „Да кажем какво се случи реално. След като спортната комисия бе отредена на „Продължаваме промяната“, някой или „кой“ се обади на ДПС и на ГЕРБ и помоли да се смени комисията на спорта. Знаете ли защо? Защото г-н Василев, бившият министър на спорта, вчера подаде сигнал  срещу действащия министър Весела Лечева в КПКОНПИ”, каза Петков. „Умирате от страх какво този предсдетал на спортната комисия би разкрил”, обяви той. „Нека целият български народ знае, че когато някой се осмели да подаде сигнал в КПКОНПИ, и от ГЕРБ, и от ДПС скачат координирано”, каза бившият премиер.

Явор Божанков от БСП се хвана за тези думи и поиска да разбере от кого е дошло обаждането. „Ако е дошло от служебния кабинет на Радев, няма да се учудя. Не може един служебен кабинет да се намесва в работата на едно редовно избрано народно събрание. Кой се намесва, как и по каква причина. Всички искат да знаят“, заяви Божанков.

Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев поиска 30-минутна почивка, което се оказа невъзможно, тъй като правилникът на НС забранява да се дават почивки, ако не е минал един час от началото на заседанието.

В крайна сметка депутатите не избраха председател на спортната комисия. И двете предложения – Халил Летифов от ДПС и Радостин Василев от ПП не събраха необходимия брой гласове.

 

 

Обаждане от президенството

По време на брифинг на ПП в парламента стана ясно, че е било получено обаждане от президентството и от служебния министър на спорта Весела Лечева с искане Радостин Василев да не оглави спортната комисия.

„Бил съм министър на младежда и спорта, имам експертиза в тази сфера, беше решено да бъда предложен за председател на комисията по спорт“, каза Василев. Отцепникът от партията на Слави Трифонов обясни, че вчера сутринта, преди началото на заседанието, е бил поканен на разговор „от едно от основните лица на ДПС“. По време на срещата той е бил помолен да се откаже от председателското място. „В един много добър тон ми беше казано, че за мен е най-добре да не съм председател на тази комисия. Беше ми казано, че е имало обаждане от президентството и от служебния министър на младежта и спорта Весела Лечева, които се възпротивяват на това нещо и не е удачно в момента да се влиза в конфликт там, а и на мен такава война не ми трябвала“, каза Василев.

Последвала е и втора среща с „видния представител на ДПС“ и представители на ПП. „Беше ни обяснено, че те няма да си оставят магарето в калта, каквото и да означава това. Беше казано многократно, че е поет ангажимент. Към кого е поет този ангажимент, ние не знаем“, заяви Василев.

 

 

„Кариеристични амбиции“

Не закъсня и реакция на настоящия министър на спорта Весела Лечева. В писмо, разпратено до медиите, тя заяви, че Василев е забъркал името й в „кариеристични амбиции“ и опроверга информацията, че е звъняла в НС, за да направи така, че той да не стане шеф на спортната комисия. „Разбрах от изявлението му, че съм се била обаждала, за да осуетя неговото избиране за председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Това не е истина. Очевидно ме надценява, като внушава, че с мое обаждане мога да предреша решение на българския парламент”, пише Лечева.

„Второто внушение е, че не съм искала той да е председател, защото ПП „Продължаваме промяната“ са подали сигнал срещу мен в КПКОНПИ. Очевидно подценяват КПКОНПИ, ако си мислят, че те определят дейността си съобразно поста на някого. Категорично заявявам, че не съм се обаждала на никого от Народното събрание и не ме е страх от проверка на КПКОНПИ. Всичко останало са лъжи и манипулации с името ми”, казва в изявлението си министърът на спорта.

 

 

Загубена битка

„Продължаваме промяната“ понесоха и още един удар, след като предложението им за председател на земеделската комисия Иван Христанов беше отхвърлено. Той получи 71 гласа „за“ 64 „против“ и 93 „въздържал се“. В правителството на Кирил Петков Христанов беше зам.-министър на земеделието, както и една от главните фигури по казуса с контрандата на ГКПП „Капитан Андреево“.

Народните представители не успяха да се разберат и за председател на комисията за правата на човека, а правната и конституционната комисии тепърва ще бъдат сформирани.

 

 

 

ГЕРБ-СДС грабна най-много председателски места

ГЕРБ-СДС държат най-много председателски места в парламентарните комисии. Тази по външна политика ще бъде ръководена от Екатерина Захариева. Тази по отбраната от Христо Гаджев. Даниел Митов ще застане начело на комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. Комисията по образование и наука ще бъде водена от Красимир Вълчев. За тази по енергетика беше избран Делян Добрев. Комисията по прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество ще бъде оглавена от Анна Александрова.

„Продължаваме промяната“ получиха председателските места в три комисии. Деница Симеонова застава начело на комисията по въпросите на ЕС; Антон Тонев пък става шеф на здравната комисия, а комисията по електронното управление и информационните технологии ще се води от Калина Константинова.

БСП получи също три комисии. Комисията по труда, социалната и демографската политика ще се ръководи от Георги Гьоков; тази по култура и медии ще бъде водена от Иван Ченчев, а Георги Свиленски ще ръководи транспортната комисия.

Хамид Хамид от ДПС получи комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Тази за околната среда и водите ще бъде водена от неговия съпартиец Станислав Анастасов.

„Възраждане“ ще оглавят три комисии. Лидерът на партията Костадин Костадинов застава начело на комисията по политиките за българите извън страната,  Цончо Ганев пое туристическата комисия, а Коста Стоянов стана председател на комисията по регионална политика.

Мартин Димитров от „Демократична България“ оглави комисията по икономическа политика и иновации.

Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев ще води комисията по превенция и противодействие на корупцията.

 

Източник: „СЕГА“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

ЕП с кампания за изборите: „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“.

Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват...

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо събрание". Така Лена Бориславова от...

Вижте още