Любо Ганев е на прицел: Родители съдят волейболната федерация заради рекет от клубове

Най-четени

Ребъл Уилсън разкри, че загубила девствеността си чак на 35

Актрисата Ребел Уилсън се надява да помогне на младите хора да се почувстват овластени, когато става дума за секс...

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Може ли едно дете да бъде превърнато в заложник на икономическите интереси на спортни клубове, обединени във федерация и регистрирани като сдружение по Закона за юридическите лица с нестопанска цел? Естественият отговор е не. Моралният също е категоричен. А какъв ще бъде правният предстои да стане ясно в съвсем близко бъдеще.

 

 

Обект на така зададения въпрос е Българската федерация по волейбол (БФВ) и конкретно нейният правилник за трансфери – в частта му, уреждаща преминаването на състезатели на възраст между 13 и 18 г. от един отбор в друг. Оказва се, че въпросната вътрешна наредба на практика задължава новия клуб да заплати трансферна сума от минимум 5000 лв. за правата на тийнейджър, при това аматьор.

И понеже клубовете, разбира се, нямат такъв интерес, въпросната „такса за развитие“ – формулирана като „компенсиране на разходите за обучение, развитие и формиране на състезателя“, автоматично се прехвърля като ангажимент на родителите. Иначе казано, ако те, по каквато и да е причина, решат, че искат да преместят своето дете да играе волейбол в друг клуб под юрисдикцията на БФВ, са буквално принудени да заплатят 4- и дори 5-цифрени суми, за да може това да се случи.

 

 

Казусът нашумя в средата на миналия месец, когато група родители се оплакаха от „рекет“ и „крепостничество“ в българския волейбол. Намесено беше името на Волейболна академия „Стойчев-Казийски“ (ВАСК) като конкретен пример за възпрепятстване на свободното преминаване на деца в други отбори.

 

 

Позовавайки се на спорния чл. 14, ал. 8 от Правилника на БФВ за условията и реда за трансфер и преотстъпване, от клуба на бившия национален селекционер Радостин Стойчев и бившия капитан на А отбора Матей Казийски отказват да издадат необходимата бележка за липса на задължения, без да получат полагащото им се съгласно наредбата обезщетение.

Според приложената към правилника тарифа, то варира от 5000 лв. (за състезатели на 13 г.), през 2000 лв. за всяка прекарана година в клуба (за състезатели между 14 и 16 г. – но не по-малко от 5000 лв.), до 3000 лв. за всяка прекарана година в клуба (за състезатели между 16 и 18 г. – но не по-малко от 6000 лв.). Ако обаче става въпрос за повече от едно дете (например братя/сестри или пък група приятели от училище искат да заиграят в друг отбор), то цитираните суми „се увеличават с 50% за всеки следващ състезател след първия“.

 

 

Възмутени от изискването, в края на септември трима родители изпращат писмо до президента на БФВ Любомир Ганев, в което призовават за писмена позиция на федерацията. Към него е приложено и правно становище, определящо въпросния правилник като незаконосъобразен. Цитирано е явно противоречие със Закона за физическо възпитание и спорт (ЗФВС) в три аспекта:

– ЗФВС не предвижда възможност състезателните права на спортистите аматьори да се притежават от клуба, в който са навършили 13 г.;

– ЗФВС не предвижда възможност състезателните права на спортистите аматьори да бъдат преотстъпвани или трансферирани;

– ЗФВС не предвижда задължение за заплащане на обезщетение на предишния клуб при трансфер на състезатели аматьори като задължително условие за картотекиране.

„Ние осъзнаваме, че този правилник е създаден в полза на клубовете, които развиват детско-юношески спорт, но е във вреда на нашите деца и сме убедени, че върховенството на закона е приоритет на всяка организация. Дано да грешим, но имаме чувството, че Вие и членове на комисии към БФВ си давате сметка, че този правилник е незаконосъобразен и в създалата се ситуация не знаете как да реагирате. От една страна, би трябвало да отмените или основно да редактирате този документ, който сами сте приели, от друга страна, клубовете, които не позволяват на децата ни друга картотека, може и да ви обвинят, че не спазвате собствения си правилник“, пишат в писмото до Ганев родителите.

 

 

Тъй като не получават никакъв официален отговор, двама от тях се готвят да влязат в съдебна битка с БФВ. Единият е Красимир Рачин, чийто 17-годишен син Александър не получи картотека за новия сезон в ЦСКА след отказ на баща му да заплати поисканите от „Стойчев-Казийски“ 8600 лв., за да му бъде издадена служебна бележка за липса на задължения.

„Аз нямам никакви претенции конкретно към ВАСК. Имам претенции към това, че се съобразяват сляпо с правилника на БФВ – сподели пред „Сега“ Рачин-старши. – Уважението ми към Матей Казийски е изключително. Той е човекът, заради когото синът ми се намираше в академията. Само че благодарение на деятелите на федерацията стигнахме дотук.“

Случаят с Александър Рачин съвсем не е изолиран във волейболната академия „Стойчев-Казийски“ и съвсем не засяга само желаещите да преминат в по-големи клубове като „армейците“. Със „Сега“ се свърза и майка на 17-годишна девойка, която иска да се премести в училищен клуб с по-леко натоварване, тъй като няма амбиция за професионална кариера във волейбола, но много обича спорта и иска да продължи да се състезава.

Семейството на въпросното момиче дори е готово да заплати исканите от ВАСК средства като „такса за развитие“ към БФВ, но след приспадане на направените собствени разходи за обучението на дъщеря им към клуба. Тази вратичка в правилника пък е на път да стане повод за съдебен иск от страна на самия клуб към федерацията – по непотвърдена информация волейболната академия „Стойчев-Казийски“ се кани да заведе дело заради неправомерно намаляване на предполагаемо полагащото ѝ се обезщетение.

 

 

„Сега“ потърси мнението и позицията на самата ВАСК, но не сполучи. В телефонен разговор с главния треньор Велизар Пашов той препоръча въпросите по наболялата тема да бъдат зададени на съпредседателя Мартина Карагьозова. В телефонен разговор със самата нея тя пък пожела питанията да бъдат изпратени писмено, а четири дни по-късно върна лаконичен отговор: „Ще се въздържим от коментар по темата“.

Също така „Стойчев-Казийски“ съвсем не е единственият клуб, който се възползва от наредбите на БФВ и прави спънки на състезатели при подрастващите да преминат в други отбори. Вторият родител, който ще съди федерацията, е Виден Нацев, макар че по свой начин той е успял да се пребори 14-годишният му син Виден Нацев-младши да премине това лято от детския отбор на ВК „Софийски университет“ в съответната възрастова група на ЦСКА.

„Никой не може да спре гората да се разлиства. Ако едно дете е талантливо, е логично то да иска да отиде в по-голям клуб и да се развива. Това са естествени процеси, но някои хора се опитват от тях да си докарват допълнителни доходи. Отделно от това опитват по изкуствен начин да обвържат децата с един клуб – независимо дали е тренирало там два месеца или пет години, в момента, в който то навърши 13 г., автоматично да става собственост на този отбор. Такова чудо няма никъде по света“, коментира пред „Сега“ Нацев-старши.

 

 

Той е убеден, че проблемът се корени много по-дълбоко и затова е твърдо решен да си търси правата по съдебен път.

„Никой от тези хора не иска да реши системния проблем. Родителите нямат никаква представа за тези правила, докато не се сблъскат челно с реалността. Когато някой отиде да запише детето си в даден клуб, никой не му казва, че ако впоследствие иска да го премести в друг, ще трябва да плати някакви безумни суми от 5000 лв. или 10 000 лв. Аз самият не знаех. В момента, в който разбрах, се обадих и попитах за какво става дума. Започнаха да ми обясняват колко била трудна издръжката на клубовете. А мен някой пита ли ме колко ми е трудна издръжката на фирмата, например?“, пита риторично Нацев.

 

 

Той е наел услугите на специалиста по спортно право Георги Градев, чиято фирма ще го представлява в съда.

„Проблемът е основно във федерацията и издадената от нея наредба, зад която клубовете могат да се скрият – посочи юристът пред „Сега“. – Федерацията е получила лиценз от ММС съгласно ЗФВС, който казва, че с този лиценз те получават цялата администрираща и регулативна власт. Тоест това е регулационен проблем и те отговарят за него. Тук говорим за аматьор, който е без договор, не получава възнаграждение и не може да бъде спрян от когото и да е. Законът е ясен в това отношение. А те са измислили начин, по който създават проблем. При това не един. Аз виждам два огромни проблема: първият е чиста дискриминация в размера на сумите и липсата на основание да се платят, а вторият е смесването на два отделни казуса – картотекирането и обезщетението.“

Градев разкри, че за случая е сезирана и Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) заради евентуално нарушаване на чл. 31, ал. 1 от Конвенцията на ООН за правата на детето, постановяващ, че децата трябва да имат свободен достъп до спорт. Сезирани са също Комисията за защита на потребителите, Комисията за защита от дискриминация, НАП и Инспекцията по труда.

„ДАЗД вече излезе със становище, че когато се създават подобни нормативни актове, които могат да доведат до засягане на интересите на децата, те трябва да бъдат консултирани със самата агенция. Тоест преди приемането на въпросната наредба на БФВ е трябвало нейните членове да бъдат консултирани с агенцията. И ако получат позволение от агенцията, чак тогава те могат да приемат такова правило“, обясни Георги Градев.

Искът за незаконосъобразност срещу правилника на волейболната федерация ще бъде внесен в рамките на следващия един месец. Ако има други родители, които желаят да се присъединят към делото на Виден Нацев, могат да го сторят до средата на ноември. Очакванията са процесът да продължи около шест месеца.

 

ПОЗИЦИЯТА НА БФВ

„Сега“ се свърза и разговаря с президента на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев. Той е сигурен, че спорното правило е напълно законосъобразно и единствената му цел е да предпазва малките клубове от безвъзмездно изтичане на таланти.

„Когато един клуб става член на БФВ, той автоматично приема всички нейни правила и се съгласява да ги спазва и да се съобразява с тях. Устав, наредби, правилници – обобщи Ганев. – Всеки един правилник се предлага на клубовете и се приема от УС. Конкретно този правилник не е жален пред Общото събрание, пратен е за одобрение и на ММС. Министерството много ясно казва: ние даваме рамката, но вътрешните правила се определят от всяка една федерация. Ние имаме лиценз да създаваме, да изграждаме състезатели чрез клубовете. В предизборната ми кампания и платформа бях обещал много ясно да се създаде правилник за преминаване на дете от един клуб в друг, без да се ощети клуб, дете или родител. Почти две години работихме по този правилник, пращахме го на юристи. За мен това е един перфектен правилник, който защитава абсолютно всички, освен тези, които не искат да спазват нашите правила.“

Според президента на БФВ федерацията не може да бъде разглеждана като страна по спора:

„Това са отношения между два клуба или между родител и клуб. Ние сме дали правилата и се вижда, че който клуб иска да ги спазва, става член. Който не ги харесва, веднага може да бъде освободен от федерацията. Федерацията не взема пари от никого, клубовете взимат. Ние като федерация нямаме място там, където има финансови отношения. Готов съм на публичен диспут с родители, с журналисти. Но аз няма да позволя да бъде опетнен имиджът на федерацията. Единствено съдът може да реши дали правилникът е законосъобразен или не. Той е одобрен от ММС и е еднакъв за всички.“

 

Изтомник: „СЕГА“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ребъл Уилсън разкри, че загубила девствеността си чак на 35

Актрисата Ребел Уилсън се надява да помогне на младите хора да се почувстват овластени, когато става дума за секс...

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент и вицепрезидент и един местен...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Вижте още