Чалготеката МВР: Пияни, дрогирани, корумпирани…

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Напоследък МВР заприлича на чалготека – от различни сепарета на ведомството надничат полицайки с вид на фолк-певици – заради ботокса в джуките, други въртят гюбеци като професионалистки, антимафиоти се друсат с амфетамин, а патрулни полицаи и дрогирани шофьори се тупат по рамената и броят пачки за екскорт. Поведение, достойно за редовни посетители на чалготека, но не и за служители на МВР.

 

 

Тази седмица също започва с нагледно доказателство за онова, в което се е превърнало министерството. Полицай удари патрулка пред столичното Осмо районно, а пробата му за наркотици се оказа положителна. Катастрофата е станала рано сутринта, когато полицаят не е бил на смяна. От МВР са започнали дисциплинарно производство, на което краят му засега никак не се вижда.

 

 

Стигна се дотам, че главният секретар на МВР – главен комисар Петър Тодоров – тръгна по телевизионните студия и надълго и нашироко взе да обяснява защо подобно поведение е недопустимо за служители на полицията. В смисъл такъв, че в свободното си време всеки има право да прави каквото си иска, но… вкъщи или някъде по-далеч от хорски очи. А така –

 

 

да пиеш, да се друсаш, да седнеш зад волана и да настъпиш газта…

 

 

„Всички служители, употребили алкохол и наркотици, ще бъдат уволнени дисциплинарно и за тях обратен път към системата на МВР няма“, зарече се Тодоров

 

 

Поради зачестилите напоследък случаи, от тази седмица започват масирани проверки на служителите в системата за дрога и алкохол – в началото, по средата и в края на смяната.

 

 

„Такива проверки вече текат. Всяка една положителна проба, която покаже дрегерът, остава в електронната памет на системата и в електронния дневник затова какво се е случило с пробата, какво е последвало. Ако дрегерът покаже положителна проба, конкретният служител ще бъде уволнен дисциплинарно“, категоричен бе главният секретар на МВР.

 

 

 

 

Впрочем, подобни закани чуваме не за първи път тази година. Проблемът дори е уреден нормативно, след като през май 2022 г. шефът на МВР Бойко Рашков разписа проект на Наредба за условията и реда за установяване на употребата и злоупотребата с наркотични вещества или техни аналози в Министерството на вътрешните работи.

 

 

„Цели се да бъдат създадени разбираеми правила за установяване на условията и реда за установяване на употребата и злоупотребата с наркотични вещества или техни аналози в МВР. С разписването на правилата в проекта на наредба се цели постигането на стабилност и обективност при установяване на употребата и злоупотребата“, се казваше в мотивите към наредбата.

 

 

По-нататък в тях ставаше дума за съответствие с устройствения закон на ведомството, говореше се за прегледност, единност и ефективност на подхода при проверките, яснота при регламентирането на признаците, поведението или реакциите, издаващи употребата и злоупотребата с дрога от страна на служителите, както и при създаването на последващата документация.

 

 

Вносителите гордо обявиха, че

 

 

с наредбата ще бъдат гарантирани правата на проверяваните,

 

 

както и ще бъдат описани задълженията на преките им ръководители – в случаите, когато те установят че някой от подчинените им се е надрусал.

 

 

Тя бе толкова подробна, че в чл. 2 бяха изброени категориите служители, които подлежат на тестове: полицаите, държавните служители, лицата на трудови договори, наетите за охранителна дейност по договори с външни фирма и курсантите от Академията на МВР, тоест всички в системата.

 

 

Наредбата уточнява, че тестовете ще се извършват по заповед на министъра, главния секретар и преките ръководители на служителите, в три строго определени случая:

 

 

 

    • наличие на ясни външни признаци, поведение и реакции, сочещи че съответния полицай се е надрусал;

 

    • по мотивирано предложение на прекия ръководител;

 

    • при внезапна проверка.

 

 

 

И напук на всеобщата практика

 

 

на масови откази за даване на кръвни проби,

 

 

наредбата „закова“ изискването при тестването на служителите да им бъдат взимани проби от урина и орална течност, а за химико-токсикологичните изследвания – кръв и урина.

 

 

От тестове не бяха освободени дори курсантите от Академията на МВР, но и при тях всичко си остана само на хартия, защото в Симеоново така и не бе проведена нито една хайка за надрусани и напушени курсанти. А след като и възпитаниците на Академията израстват с чувството за безнаказаност, дали трябва да се чудим, че полицайки като прочулата се покрай джигита Георги Семерджиев Симона Радева и джукестата й колежка Любка Гечева, владееща до съвършенство кючека, смятат поведението и външния си вид за нещо напълно естествено за консервативна система, каквато и МВР?

 

 

„Кадровият подбор в МВР е на много ниско ниво. Причината е ниският авторитет на министерството – това намалява потока на кандидати за работа и налага на кадровите служби да занижават изискванията. Снижаваме критериите за служителите на улицата, защото за там няма кандидати. Тази система започва да става социална, т.е.

 

 

в нея влизат хора, които няма къде другаде да отидат

 

 

и това е особено видимо по малките населени места“, призна наскоро бившият главен секретар на МВР и експерт по сигурността Николай Радулов.

 

 

Впрочем, блюстителки на реда с вид на чалга звезди виреят в силовите структури отдавна. Любка Гечева, която е проверявана за близки отношения с осъждан наркодилър в „Слънчака“, сякаш е генетично свързана с някогашната дознателка от Четвърто РПУ Радост Караиванова (на снимката), чието име се завъртя в лют скандал през юли 2004 г. – заради нейната секс афера с прочутия наркодилър Илиян Варсанов. Тя беше дисциплинарно уволнена заради пагубната си страст, защото била издавала служебна информация на Варсанов. Караиванова смяташе, че поведението й и нормално, а самата тя е била „един бушон, който изгоря, когато някои хора започнаха да се правят, че си почистват къщичката“.

 

 

 

 

Греховната близост с подозрителни типове

 

 

не бе чужда и на някои представителки на държавното обвинение.

 

 

Прокурор Соня Алексиева, например, през февруари 2008 г. се врече във вечна вярност на обитателя на Централния софийски затвор Пеньо Мангъров, след като преди това набързо се преквалифицира от прокурор в негов адвокат.

 

 

Но докато подобни деяния бихме могли да оправдаем с това, че любовта е могъщ чародей, за поведението на посестримите им Симона и Любка оправдание няма. Както впрочем и за заканите тези явления да бъдат изкоренени – било с тестове, било с наредби, които така и не сработват..

 

Автор: Румен Савов

 

 

Източник: „Банкеръ“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още