Нова отстрочка: Влизането в еврозоната може да се отложи с две години

Най-четени

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар,...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Присъединяването на България към еврозоната от 2024 г. става все по-несигурно. От миналата година страната ни е в чакалнята на еврозоната, но влизането в клуба на богатите се отдалечава заради непокриването на два от трите технически критерия – инфлацията и размера на бюджетния дефицит. Това споделиха експерти по време на  финансовия форум NEXT DIFI днес в столицата.

 

Най-рано може да влезем в еврозоната през 2026 г., ако имаме смислено, консервативно управление на публичните финанси, посочи бившият финансов министър Симеон Дянков, който се включи във форума чрез видеовръзка. Той посочи, че двуцифрената инфлация у нас е твърде висока, за да може Европейската централна банка да си затвори очите.

В момента инфлацията в България е 17% – сред най-високите в страните от ЕС, докато според Маастрихтските критерии страна членка на ЕС може да се присъедини към еврозоната при инфлация не по-висока от 1.5 пункта над средната в трите страни членки с най-ниска инфлация.

 

Бюджетният дефицит за тази година пък ще е над 4%, а през следващите две години се очаква да се задълбочи до над 6% при взетите решения за нови компенсации, данъчни облекчения, ръст на пенсии и на социални плащания. Таванът за влизане в еврозоната е не повече от 3% дефицит.

 

Бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов също изрази притеснение за ръста на инфлацията и дефицита и призова за консервативни бюджети следващите години. Според него обаче няма политическа воля за това, особено при тези чести смени на правителства и парламентарни избори, в които политиците по всякакъв начин се опитват да спечелят вота на избирателите, харчейки бюджетни пари.

 

 

Според икономиста Георги Вулджев трябва рязко да се редуцира бюджетният дефицит, за да се пребори инфлацията. Ако политиката на харчене на публични средства не се промени, вдигането на лихвите няма да успокои инфлацията, смята той.

„При влизане в еврозоната в България ще се отключи един огромен ресурс от порядъка на 10 – 15 млрд. евро, които в момента стоят като резерв в БНБ заради валутния борд. Те могат да се използват за инвестиции в икономиката, тази пари са двойно повече от средствата, които България очаква да получи по Плана за възстановяване и устойчивост, припомни Симеон Дянков.

На форума бе представено и проучване, според което близо 80% от българите са силно обезпокоени от високата инфлация. Проучването е изготвено от социологическа агенция „Тренд“.

 

 

76% от българите се притесняват как ще си плащат битовите си сметки, когато към обичайните разноски се добавят и разходите за отопление. Само 17% не очакват проблеми, а 7% не знаят или не могат да преценят дали ще ги затрудни финансово идещата зима.

77% от участвалите в допитването са споделили, че заради масовото поскъпване ограничават покупките си на стоки за дома. Подобен е делът (73%) на хората, които се отказват от нови обувки и дрехи, за да пестят семейния бюджет. Всеки втори (56%) твърди, че вече прави икономии и като купува по-малко храна.

Като цяло 78% от анкетираните са споделили, че очакват финансови трудности през 2023 г.

 

 

Освен високата инфлация друг ширещ страх е безработицата – 43% се страхуват, че могат да бъдат уволнени или съкратени и да останат без доходи, показва проучването. 

55% от българите очакват икономическото положение в страната да се влоши, 29% не виждат изгледи за промяна и само 11% смятат, че ще настъпи подобрение. Оптимистите са предимно млади и образовани хора, с добра работа и високи доходи, посочват от „Тренд“.

 

Източник: „СЕГА“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Вижте още