Бягащите заради мобилизацията в Русия: „Не искам да умра в братоубийствена война“

Най-четени

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични...

Дмитрий отлита за Армения само с една малка чанта, оставяйки съпругата и децата си, причислявайки се към хилядите хора, които бягат от Русия, за да избегнат служба във войната срещу Украйна.

 

„Не искам да ходя на война“, казва той пред АФП. „Не искам да умра в тази безсмислена война. Това е братоубийствена война.“

Решението на руския президент Владимир Путин тази седмица да мобилизира няколкостотин хиляди резервисти подтикна нов отлив през границите на страната.

„Ситуацията в Русия би накарала всеки да иска да напусне“, казва друг новопристигнал, 44-годишният Сергей, който пристига със сина си тийнейджър. Изглеждайки изгубен и изтощен на арменското летище, той потвърди, че са избягали „заради мобилизацията“, но отказа да каже пълното си име.

„Решихме да не чакаме да ни повикат“, каза 17-годишният му син Николай. „Не се паникьосвам, но усещам несигурност“, добавя той.

Това е чувство, което споделят и други руснаци, пристигащи със същия полет в Ереван.
Не е правилно да се воюва в 21-ви век – меко казано“, казва 39-годишният Алексей пред АФП.

Той не е сигурен дали някога ще може да се върне в Русия. „Всичко зависи от ситуацията“, добавя той.

„Фалшива информация“

Мъжете на военна възраст съставляват по-голямата част от пристигналите с последния полет от Москва. Много от тях не желаят да говорят.

Ереван се превърна в основна дестинация за руснаците, бягащи от началото на войната на 24 февруари. Оттогава най-малко 40 000 руснаци са пристигнали в малката кавказка страна, някога част от Съветския съюз.

Близо 50 000 руснаци са избягали в съседна Грузия, сочи националната статистика от юни.

В четвъртък Кремъл отхвърли като „фалшиви“ съобщенията, че руснаците, които имат право на мобилизация, бързат да избягат.

„Появиха се много фалшиви информации по този въпрос“, заяви говорителят Дмитрий Песков.

Но полетите от Русия са почти напълно резервирани за следващата седмица до градове в близките бивши съветски държави – Армения, Азербайджан, Грузия, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

А заповедта на Путин предизвика не само бягство – имаше и протести. Според една от групите, които наблюдават протестите, OVD-Info, полицията е арестувала повече от 1300 души в сряда на демонстрации срещу мобилизацията в цяла Русия.

В социалните мрежи се появиха опасения, че Русия ще запечата границите. А вътрешният министър на Германия Нанси Файзер заяви днес, че руските дезертьори могат да „получат международна закрила“ в нейната страна.

„Почти никой не подкрепя войната“

Финландските гранични власти заявиха, че са забелязали увеличение на трафика от Русия след изявлението на Путин. Но подчертаха, че потокът все още е на сравнително ниско ниво. На граничния пункт Ваалимаа във Финландия днес следобед можеше да се види опашка от автомобили с дължина около 150 метра.

„Сутринта и през нощта беше натоварено, но сега започва да се успокоява“, каза пред АФП Елиас Лайне, граничен служител там.

23-годишен ръководител на проект от Москва заяви пред АФП, че мобилизацията е ускорила плановете му да напусне Русия до октомври.

„Някои хора излязоха на протести, защото нямат какво да губят. Други разглеждат законите и говорят с адвокати, за да разберат дали могат да бъдат призовани“, каза той.

А обратно в Ереван друг руснак, който е успял да се измъкне, заяви, че е „шокиран“ от обявената от Путин мобилизация.

„Почти никой не подкрепя войната“, казва той. „Всичко това е толкова болезнено. Искам всичко да приключи скоро.“

Той отказа да назове името и фамилията си, позовавайки се на съображения за сигурност.

Източник: Dnes.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт....

Столични полицаи задържаха скитника, поругал гроба на патриарх Неофит

Полицаи от Столичната дирекция на вътрешните работи задържаха мъжа, който поруга гроба на патрирах Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св....

Две рокади в служебното правителство

Министър-председателят Димитър Главчев предлага персоналният състав на служебния кабинет да бъде променен, като Кирил Вътев бъде освободен от поста министър на земеделието и храните,...

Вижте още