Поканени и отхвърлени: Световният елит на погребението на кралицата, 7 държави са аут

Най-четени

ЕП с кампания за изборите: „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“.

Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат...

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Короновани глави и политици от цял свят потвърдиха, че ще присъстват на погребението на кралица Елизабет II в Лондон. Тържествената церемония ще се проведе в понеделник в Уестминстърското абатство, което може да побере около 2000 души. 

Монарси

Сред присъстващите ще бъдат японският император Нарухито и императрица Масако. Това ще е тяхното първо задгранично пътуване, откакто се възкачиха на трона през 2019 г. Това е и отклонение от японската традиция, тъй като владетелите на Страната на изгряващото слънце рядко ходят на погребения.

Европейските кралски семейства са тясно свързани помежду си с династични кръвни линии, така че не е изненадващо, че редица европейски монарси ще се съберат в Лондон. Вече обявиха пристигането си холандският крал Вилем-Александър, белгийският Филип, норвежкият Харалд V, датската кралица Маргрете II, испанският крал Филип VI и принцът на Монако Алберт II.

Световни лидери

Президентът на САЩ Джо Байдън и съпругата му Джил са начело на списъка с дипломатически гости. Въпреки че британското правителство е помолило чуждестранните държавници да оставят грижата за транспорта на него, според съобщенията на Байдън е било разрешенно да се придвижва със своята бронирана президентска лимузина, известна като „Звярът“.

От Елисейския дворец съобщиха, че френският президент Еманюел Макрон също лично ще отдаде почит на „вечната кралица“. Той също е сред държавниците, на които е било позволено да се явят със собствен транспорт.

Наред с останалите на погребението ще присъстват италианският президент Серджо Матарела, германският Франк-Валтер Щайнмайер, турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, бразилският Жаир Болсонаро, израелският Исак Херцог и южнокорейският Юн Сук-йол. Българският президент Румен Радев също ще присъства на траурната церемония.

Европейският съюз ще бъде представляван от председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел.

Лидерите на Британската общност

На церемонията ще има и държавници от страните, формиращи Британската общност и които са част от бившите британски колонии. Канадският премиер Джъстин Трюдо, австралийският Антъни Албанезе и премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн вече са в Лондон от няколко дни и се поклониха пред ковчега на кралицата в Уестминстър Хол.

Кои са нежелани

Представители на няколко държави не са поканени по политически причини, което предизвика изблик на гняв в поне един случай – този на Руската федерация.

Русия и Беларус не са получили покани заради нахлуването в Украйна. Руският президент Владимир Путин в включен в списъка на санкционираните лица и не може да пътува на Запад, но фактът, че нито един друг руски представител не бе поканен, бе определен като „кощунство“ и „дълбоко неморален“ акт от руското външно министерство.

Лидерите на Мианмар, Афганистан, Сирия, Венецуела и Северна Корея също не получиха покани.

Източник: Actualno.com

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

ЕП с кампания за изборите: „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“.

Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат...

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо събрание". Така Лена Бориславова от...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Вижте още