С газ… към изборите: Партиите спорят кой е виновен за високите цени

Най-четени

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени?...

В настоящия момент България има нужда от стабилно правителство. Показали сме, че можем да управляваме и то в коалиция. Нашият лидер няма как да се пенсионира. Хората казват кой, докога и как ще управлява. Рано е да кажем какви партньори ще имаме. Това заяви по време на предизборен дебат Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС в ефира на Нова телевизия, на въпрос готови ли са да съставят правителство и с кого. 

„ПП доказа, че е диалогична партия, извадихме си и поуките от предишното управление. Изключваме коалиции с партньори с двойна употреба. Към момента крачки назад не сме обсъждали. Очакваме да видим резултатите от изборите“, каза от своя страна Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната”.

„Да, очаквам да има стабилно правителство. И избирателите очакват това – правителство, което да има програма с ясна визия за развитие“, отговори Рамадан Аталай от ДПС. Според него политическите формации, ако искат страната да се стабилизира, трябва да се смирят и да се обединят. „Няма накъде да отстъпваме“, каза той.

Драгомир Стойнев от БСП изтъкна, че те са разумната социална сила и са показали, че могат да подават ръка. „След тези избори трябва да има стабилно управление. Лидерите трябва да седнат на масата и да направят крачка назад в името на България и гражданите. Но всичко зависи от избора на хората“, смята той.

 

Енергийна криза

Според Петкова управлението на ПП е оставило поредица от кризи. „Това е резултатът от тяхното управление. Но една от най-големите кризи е в сектора на енергетиката. Трябва да се предприемат бързи и адекватни действия, за да преодолеем кризата“, заяви тя.

„В момента енергетиката ни е натоварена до рекордни нива, износът е рекорден. Противно на политическото говорене място за паника няма. Стриктно изпълнихме задълженията си, но бяхме лишени да получим количествата газ“, отговори Рибарски.

По думите на Стойнев в енергетиката не надделее разума. „Ако някои проекти съществуваха, едва ли щеше да я има тази криза“, каза той.

„Лидерите в ЕС и у нас не бяха адекватни и затова се стигна до тази криза“, каза Аталай.

 

 

Цените на горивата – надолу или нагоре?

Относно цените на горивата Рибарски каза, че те са функция на борсовите цени. „Когато цената на борсата върви надолу, цените по бензиностанциите също поевтиняват. Очакваме през следващите седмици цените да падат“, каза той.

„Цената на горивата у нас е една голяма загадка“, заяви Петкова. И добави, че ценообразуването не е ясно. От ГЕРБ предлагат конкретни мерки за преодоляване на кризата с горивата, защото това се отразява и на всяка една стока.

Рибарски й отговори, че загадка няма. „Не можем да сравняваме ябълки с круши. Има много фактори, които се отразяват на цената на горивата“, каза той.

С газ или без?

 

„Природният газ щеше да е осигурен, ако бяха взети всички танкери, които ние договорихме“, каза Рибарски.

„Не, не е осигурен и причината за това е на ПП. Сега купуваме ден за ден и то на висока цена, която се плаща от гражданите и безнеса“, отговори му Петкова.

Според Аталай управляващите по най-бързия начин трябва да се обърнат към Турция, за да може да се подсигури газ.

Стойнев заяви, че ако няма руска тръбна газ, то са ни необходими по два танкера на месец. Трябват ни още 5 танкера, ако искаме да нагнетяваме и „Чирен“. „Трябва да имаме сигурност на доставките. За нас е важно да получаваме най-изгодния газ. Но нека да изградим и инфраструктурата за това“, каза той.

„Ние ясно заявихме, че сме за 100% деверсификация от „Газпром““, каза Петкова.

 

Източник: Actualno.com

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Александър Сано е водещият на „Островът на 100-те гривни“ 

Актьорът Александър Сано е водещият на новото приключенско риалити „Островът на 100-те гривни“, което ще завладее тази есен зрителите на bTV. На едно от...

Вижте още